NASA: Τι κρύβει η σκόνη στην κάψουλα με τα δείγματα από τον αστεροειδή Bennu

Μία μυστηριώδη μαύρη σκόνη εντόπισαν οι ερευνητές στην κάψουλα που κατόρθωσε να φέρει η NASA με δείγματα από τον αστεροειδή Bennu και αναγκάστηκε να σταματήσει τις μελέτες στα δείγματα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η κάψουλα OSIRIS-REx άρχισε τις εκπλήξεις, γράφει η MailOnline.

Η αγνώστου ταυτότητας μαύρη σκόνη βρέθηκε μέσα στο δοχείο της κάψουλας. Οι επιστήμονες άνοιξαν το δοχείο και βρήκαν άγνωστα στοιχεία στο μηχανισμό λήψης δειγμάτων με το σύστημα αφής και μετακίνησης (TAGSAM) στην κορυφή του καταστρώματος των αεροηλεκτρονικών.  Σε αντίθεση με τα δείγματα των βράχων και της σκόνης που συνέλεξε η κάψουλα από τον αστεροειδή Bennu, το μέχρι χθες αγνώστου προέλευσης μαύρο υλικό φαίνεται πιο λεπτό, σχεδόν σαν βρωμιά που καλύπτει ένα λερωμένο αυτοκίνητο.

Η σκόνη από τον Bennu

Ο επικεφαλής ερευνητής του OSIRIS-Rex, Dante Lauretta, κατέγραψε την εικόνα του δοχείου δείγματος μετά την επιτυχή αφαίρεση του καπακιού ως μέρος των καθηκόντων του με βάση το πρωτόκολλο.

Μιλώντας σήμερα, στη MailOnline, ο Δρ Μπραντ Τάκερ, αστροφυσικός στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, στην Καμπέρα, δήλωσε ότι η λεπτή σκόνη είναι επίσης πιθανότατα υλικό από τον αστεροειδή. “Το χώμα του αστεροειδούς είναι πολύ σκούρο και λεπτό”, δήλωσε ο Δρ Τάκερ και εξήγησε: «Όταν το OSIRIS-REx έκανε τον αρχικό ελιγμό για να ακουμπήσει στην επιφάνεια του αστερoειδούς, να πάρει τα δείγματα και να φύγει, πήρε τόσο πολύ δείγμα που το καπάκι δεν μπορούσε να κλείσει».

Η NASA παραδέχτηκε λίγο μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης, τον Οκτώβριο του 2020, ότι υλικό από τον αστεροειδή διέρρεε από το OSIRIS-REx, επειδή μια πέτρα είχε μπλοκάρει τον μηχανισμό. «Τελικά το διευθέτησαν, οπότε αυτό φαίνεται πιθανότατα να είναι σκόνη και χώμα από αυτό», πρόσθεσε ο Δρ Τάκερ.

Ο καθηγητής Trevor Ireland, γεωχημικός στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ, συμφώνησε ότι η μαύρη σκόνη σηκώθηκε κατά τη διάρκεια της συλλογής των δειγμάτων. «Υπό συνθήκες μικροβαρύτητας δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει τη σκόνη να πάει παντού, και πιθανώς και πίσω στο διαστημόπλοιο», δήλωσε στη MailOnline.

Μέχρι στιγμής η NASA έχει ανοίξει μόνο το πάνω καπάκι της κάψουλας. Τα κύρια δείγματα του αστεροειδή Bennu έχουν αποθηκευτεί σε ένα άλλο μικρότερο εξάρτημα που πρέπει να ανοιχτεί. Το πολύτιμο φορτίο υπολογίζεται σε 8,8 ουγγιές ή 250 γραμμάρια.

Ωστόσο η NASA πιστεύει ότι το δείγμα θα είναι αρκετό για να αποκαλύψει μυστικά σχετικά με τη σύνθεση των αστεροειδών και “να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τους τύπους των αστεροειδών που θα μπορούσαν να απειλήσουν τη Γη”.

Τα βότσαλα και η σκόνη από τον Bennu – ο οποίος θα μπορούσε να χτυπήσει τη Γη το 2182 – αποτελούν τη μεγαλύτερη ποσότητα ύλης που έχει πάρει ο άνθρωπος, πέρα από το φεγγάρι.

Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από την αποστολή OSIRIS-REx θα βοηθήσουν επίσης τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τους αστεροειδείς που θα μπορούσαν να προσκρούσουν στη Γη και να βελτιώσουν μελλοντικές προσπάθειες εκτροπής αστεροειδών.

Πάντως οι εργασίες στην κάψουλα δεν θα συνεχιστούν μέχρι ότου η θεωρία του Μπραντ Τάκερ επιβεβαιωθεί και επίσημα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ