Ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία δωματίου για έναν καλό ύπνο

Πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο ενός ανθρώπου. Ένας από τα πολύ σημαντικά στοιχεία για έναν καλό και ξεκούραστο ύπνο είναι η θερμοκρασία δωματίου, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Έτσι μία νέα έρευνα προσπάθησε να εντοπίσει την ιδανική θερμοκρασία προκειμένου οι άνθρωποι να κοιμούνται καλύτερα.

Ύπνος: Η καλύτερη στάση για «όνειρα γλυκά» – Το viral βίντεο στο TikTok

Το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου στις ΗΠΑ υπολογίζει ότι η ιδανική θερμοκρασία κυμαίνεται από 15,5 βαθμούς Κελσίου έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Ωστόσο η νέα έρευνα δείχνει ότι η ιδανική θερμοκρασία διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και από ηλικία σε ηλικία. Γι’ αυτό μεγαλύτεροι σε ηλικία ενήλικες φαίνεται ότι κοιμούνται καλύτερα σε δωμάτια που είναι πιο ζεστά. Η έρευνα μελέτησε τον ύπνο 50 ατόμων άνω των 65 ετών για 12 μήνες. Οι συμμετέχοντες φόρεσαν μόνιτορ στην διάρκεια του ύπνου τους προκειμένου να καταγραφεί η διάρκεια του ύπνου, η επάρκεια του και το εάν ήταν ανήσυχοι. Οι επιστήμονες, λοιπόν, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μία θερμοκρασία που κυμαίνεται από 20 έως 25 βαθμούς Κελσίου είναι καταλληλότερη για αυτή την ηλικιακή κατηγορία ανθρώπων.

Πώς συνδέεται ο καλός ύπνος με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

«Αυτά τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη δυνατότητα βελτίωσης της ποιότητας ύπνου σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας βελτιστοποιώντας τα θερμικά περιβάλλοντα στο σπίτι και τονίζοντας τη σημασία των εξατομικευμένων προσαρμογών θερμοκρασίας με βάση τις ατομικές ανάγκες και περιστάσεις», ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας, Αμίρ Μπανιασάντι.

Τι προτείνουν οι επιστήμονες

Οι ερευνητές τονίζουν ότι ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και γι’ αυτό μπορεί να ζεσταίνεται ή να κρυώνει πολύ στην θερμοκρασία που θεωρούν ιδανική. Γι’ αυτό προτείνουν σε όσους θέλουν να βρουν την ιδανική θερμοκρασία να μελετήσουν τον ύπνο τους. Θα πρέπει να ξεκινήσουν από τους 20 βαθμούς Κελσίου και να δουν πώς κοιμούνται.

Ύπνος: Πόσες ώρες πρέπει να κοιμάστε για να μην αρρωσταίνετε

Αν δουν ότι κρυώνουν το πρωί μόλις ξυπνήσουν μπορούν να αυξάνουν σταδιακά την θερμοκρασία μέχρι να βρουν την κατάλληλη για τους ίδιους. Όπως εξηγούν όποιος θέλει να πειραματιστεί θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα ήταν καλό να μελετήσει τον ύπνο του για τουλάχιστον μία εβδομάδα προκειμένου να είναι σίγουρος για την σωστή θερμοκρασία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ