Κύπρος: Διπλωματικός μαραθώνιος μετά την επίθεση Τουρκοκυπρίων στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ – Τι επιδιώκει το ψευδοκράτος

Ένα έντονο διπλωματικό παρασκήνιο εκτυλίσσεται τις τελευταίες ώρες μετά την επίθεση των Τουρκοκυπρίων σε μέλη της Ειρηνευτικής Δύναμης Κύπρου (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) στη νεκρή ζώνη κοντά στην Πύλα και τον τραυματισμό 3 μελών της δύναμης.

Κύπρος: Στο νοσοκομείο 3 μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ μετά την επίθεση των Τουρκοκυπρίων

Μετά την σκληρή καταδίκη της επίθεσης από Ε.Ε., ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία γίνονται διεργασίες προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ο ειδικός αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Κόλιν Στιούαρτ, βρίσκεται σε επικοινωνία τόσο με τις δυο πλευρές στο νησί όσο και με τις κυβερνήσεις χωρών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω εντάσεις και να υπάρξει διευθέτηση μέσω διαλόγου.

Επιπλέον από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Αλίμ Σιντίκ ξεκαθάρισε ότι η Ειρηνευτική Δύναμη συνεχίζει να εμποδίζει μη εξουσιοδοτημένες κατασκευαστικές εργασίες στην περιοχή της Πύλας. Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ «παρακολουθεί στενά την κατάσταση και θα συνεχίσει να εμποδίζει τις μη εξουσιοδοτημένες κατασκευαστικές εργασίες στην περιοχή», είπε ο κ. Σιντίκ, σε ερώτηση για τις πληροφορίες πως τα μέλη της Ειρηνευτικής Δύναμης αποσύρθηκαν από τα κατεχόμενα και ξεκίνησαν και πάλι οι εργασίες στην νεκρή ζώνη.

Κύπρος: Κοινή ανακοίνωση ΗΠΑ, Γαλλίας, Βρετανίας – Καταδικάζουν την επίθεση των Τουρκοκυπρίων στην Νεκρή Ζώνη

Σημειώνεται ότι σκληρή ανακοίνωση για την επίθεση των Τουρκοκυπρίων στις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ στην Κύπρο, εξέδωσε και ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, υπογραμμίζοντας πως μια τέτοιου είδους επίθεση είναι εγκληματική σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Βρέθηκε λύση, λέει ο τουρκοκύπριος κοινοτάρχης

Ο τουρκοκύπριος κοινοτάρχης της Πύλας, Βεϊσάλ Γκιουντέν είπε στον τουρκοκυπριακό Τύπο ότι υπάρχει «προσωρινός συμβιβασμός» και τα έργα για την δημιουργία δρόμου «θα συνεχιστούν μέχρι ένα ορισμένο σημείο».

Κύπρος: Η στιγμή της επίθεσης των Τουρκοκυπρίων στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ – Δείτε ΒΙΝΤΕΟ

«Είχαμε κουραστεί να χάνουμε περισσότερο χρόνο και αυτή η διαδικασία έπρεπε να ξεκινήσει και ξεκίνησε. Δυστυχώς προκλήθηκε ένταση πέρα από τις επιθυμίες μας. Ωστόσο, τουλάχιστον επιτεύχθηκε μια προσωρινή συμφωνία. Ο δρόμος θα φτάσει σε ένα ορισμένο σημείο, και μετά από ένα ορισμένο σημείο θα μπει στο παιχνίδι η διπλωματία. Μπορώ να πω ότι το πρόβλημα που βιώνουμε έχει μπει σε τροχιά επίλυσης», ανέφερε ο Βεϊσάλ Γκιουντέν, που κατηγόρησε τον ΟΗΕ ότι δεν έλαβε υπόψη το αίτημα των κατεχομένων για την δημιουργία του δρόμου.

Επιπλέον εκτίμησε ότι από σήμερα το βράδυ και αύριο η ένταση στην περιοχή θα μειωθεί. «Η διαδικασία για το δρόμο θα προχωρήσει όσο πιο μακριά μπορεί. Ελπίζω ότι ο ΟΗΕ θα κατανοήσει αυτή την υπόθεση. Υπάρχουν πολλά παρόμοια παραδείγματα στην περιοχή και αυτά αντιμετωπίστηκαν με κατανόηση. Νομίζω ότι από ένα σημείο και μετά, αυτή η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την παροχή της άδειας του ΟΗΕ, την οποία χρειαζόμαστε, και θα δημιουργηθεί η ευκαιρία να ζήσουμε ανθρώπινα και να μετακινούμαστε ανθρώπινα», κατέληξε ο τουρκοκύπριος κοινοτάρχης της Πύλας.

Οι ισχυρισμοί του τουρκοκύπριου κοινοτάρχη έρχονται σε αντίθεση με όσα υποστηρίζουν σε κοινή ανακοίνωση οι πρέσβεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας. Σε αυτήν εξηγούν ότι οι ενέργειες των τουρκοκυπριακών αρχών συνιστούν έγκλημα με βάση το διεθνές δίκαιο και υπογραμμίζουν ότι υπάρχει πρόταση του ΟΗΕ στο τραπέζι για τους τουρκοκυπρίους.

«Αυτές οι ενέργειες είναι εντελώς απαράδεκτες και υπονομεύουν την ικανότητα του ΟΗΕ να εκπληρώσει την εντολή να διατηρεί την ειρήνη. Είναι ιδιαίτερα λυπηρό ότι αυτές οι ενέργειες συνεχίζονται παρά το γεγονός ότι ο ΟΗΕ έχει παρουσιάσει μία πρόταση που αντιμετωπίζει τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων στην περιοχή», τονίζεται ανακοίνωση.

Προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων;

Την σκληρή «γραμμή» φαίνεται ότι υιοθετεί ο «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους. Ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι ο δρόμος που παραβιάζει την νεκρή ζώνη είναι ανθρωπιστικό έργο και θα προχωρήσει κανονικά.

Ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου είπε επίσης ότι παρότι εξήγησαν δεκάδες φορές στα ΗΕ πως δεν πρόκειται για κίνηση με στρατιωτικά κίνητρα, ούτε για κατάληψη εδαφών, αλλά για ένα «ανθρωπιστικό έργο για τη διευκόλυνση της ζωής των τουρκοκυπρίων που ζουν κι έχουν απομονωθεί στην Πύλα, αισθανόμενοι ότι εγκαταλείφθηκαν στην ελληνοκυπριακή πλευρά. «Ο ΟΗΕ ακολουθεί την τακτική της χρονοτριβής για να αποτρέψει την υλοποίηση του έργου», ανέφερε ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου και κατηγόρησε την Ειρηνευτική Δύναμη ότι «δεν είναι μια φιλική οργάνωση προς τους τουρκοκυπρίους. Δεν θα παίξουμε το παιχνίδι τους, το έργο οδοποιίας θα γίνει, τέλειωσε».

Η ιστοσελίδα Μπούγκιουν Κίπρις αναφέρεται σε λανθασμένη πολιτική που ακολουθήθηκε από την τουρκοκυπριακή πλευρά αναφορικά με τον δρόμο στην Πύλα και αποκαλύψει ότι το «υπουργείο εξωτερικών» των Κατεχομένων ήθελε να προκαλέσει τετελεσμένα αλλά τελικά προκάλεσε ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής. Μάλιστα τα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι η κίνηση αυτή του ψευδοκράτους βάζει εμπόδια στον διάλογο με την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Το χρονικό

Το πρωί συνεργεία με μπουλντόζες ξεκίνησαν εργασίες στην νεκρή ζώνη για την δημιουργία του δρόμου. Σε βίντεο φαίνονται τα μέλη της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ να προσπαθούν με τζιπ να κλείσουν τον δρόμο στις μπουλντόζες. Ωστόσο οι μπουλντόζες τους επιτίθενται και εμβολίζουν τα τζιπ. Σε άλλο βίντεο φαίνονται οι μπουλντόζες να παραβιάζουν το ουδέτερο καθεστώς της περιοχής και να ρίχνουν το συρματόπλεγμα.

Στις εικόνες φαίνονται και μέλη των τουρκοκυπριακών ειδικών δυνάμεων και της αστυνομίας. Το «υπουργείο Εξωτερικών» των τουρκοκυπρίων σε ανακοίνωση αρνείται ότι επιτέθηκε σε μέλη της Ειρηνευτικής Δύναμης και τονίζει ότι οι αστυνομικοί βρίσκονταν στο σημείο για να προστατεύσουν τα συνεργεία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ