Κονγκό: Νεκροί 70 από τους δράστες των επιθέσεων

Κονγκό: Νεκροί 70 από τους δράστες των επιθέσεων

Περισσότεροι από 70 από τους δράστες σκοτώθηκαν στις επιθέσεις που είχαν στόχο κυρίως την Κινσάσα και το Λουμπούμπασι, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, ανακοινώθηκε από επίσημη πηγή.

“Υπήρξε αύξηση του απολογισμού. Περισσότεροι από 70 επιτιθέμενοι σκοτώθηκαν, εκ των οποίων περίπου πενήντα στην Κινσάσα”. Τρεις στρατιωτικοί “σκοτώθηκαν επίσης στην Κινσάσα και έχουμε και δύο αμάχους που τραυματίστηκαν στο Ντζίλι”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Λαμπέρ Μέντε.

Σε έναν πρώτο απολογισμό, ο ίδιος είχε ανακοινώσει το θάνατο 40 επιτιθέμενων στην Κινσάσα.

Ο Μέντε υπογράμμισε ότι την Τρίτη θα δοθεί στην δημοσιότητα ένας πιο ακριβής απολογισμός όσον αφορά τις πόλεις που αποτέλεσαν στόχο των επιθέσεων: την Κινσάσα, το Λουμπούμπασι, πρωτεύουσα της πλούσιας επαρχίας της Κατάνγκα, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, και την Κίντου, πρωτεύουσα της επαρχίας Μανιέμα, στο ανατολικό τμήμα.

Το πρωί της Δευτέρας ένοπλοι συνέλαβαν ομήρους δημοσιογράφους της δημόσιας τηλεόρασης. Λίγο αργότερα, πυρά ακούστηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο του Ντζίλι και στο γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων στην Κινσάσα. Στο Λουμπούμπασι, ακούστηκαν επίσης πυρά, όπως και στο Κίντου, όπου στόχο των ενόπλων αποτέλεσε το αεροδρόμιο.

Ένα μέρος των ενόπλων δήλωσε σαφώς ότι υποστηρίζει τον ιερέα Ζοζέφ Μουκουνγκουμπίλα Μουτόμπο, υποψήφιο των προεδρικών εκλογών του 2006, τις οποίες είχε κερδίσει ο νυν πρόεδρος Ζοζέφ Καμπίλα. Οι δύο άνδρες κατάγονται από την Κατάνγκα, όπου βρίσκεται τώρα ο πρόεδρος.

Στο Λουμπούμπασι, ένας υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξήγησε εξάλλου ότι τα πυρά εντοπίστηκαν στην περιοχή γύρω από την κατοικία του ιερέα Μουκουνγκουμπίλα Μουτόμπο.

Exit mobile version