Ισραήλ: Σε τρεις φάσεις ο πόλεμος στην Γάζα – Πώς προετοιμάζεται ο ισραηλινός στρατός

Βέβαιη θεωρούν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία την χερσαία εισβολή του ισραηλινού στρατού στην Γάζα μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς το περασμένο Σάββατο σε ισραηλινά εδάφη.

Σύμφωνα με πηγές στο Al Jazeera, το Ισραήλ έχει καλέσει 360.000 έφεδρους στρατιώτες, άνδρες και γυναίκες. Αυτή η δύναμη θα προστεθεί στους πάνω από 150.000 στρατιώτες των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.

Το αραβικό δίκτυο εκτιμά ότι τουλάχιστον οι μισοί έφεδροι θα μπορούν να είναι έτοιμοι να κινητοποιηθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο. Συνήθως ένας στρατός χρειάζεται πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να δεχθεί τους έφεδρους και να μπορεί να τους τοποθετήσει σε θέσεις μάχης. Ωστόσο στο Ισραήλ γίνονται συνεχείς εκπαιδεύσεις και γι’ αυτό τα πράγματα κινούνται με μεγάλη ταχύτητα.

Δεν θα τοποθετηθούν όλοι οι έφεδροι στην χερσαία δύναμη που θα εισβάλλει στην Γάζα. Η στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ θα διαχωριστεί σε τρία μέρη: στις δυνάμεις επίθεσης, τις δυνάμεις άμυνας και τις δυνάμεις για την εσωτερική ασφάλεια.

Οι δυνάμεις επίθεσης θα αναλάβουν την χερσαία εισβολή στην Γάζα και το μέγεθος τους θα εξαρτηθεί από τους στόχους που θα έχουν οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ αλλά και το μέγεθος του πεδίου της μάχης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Al Jazeera, ο αριθμός των στρατιωτών μπορεί να κυμανθεί περίπου στους 50.000.

Οι αμυντικές δυνάμεις θα αναλάβουν να αποτρέψουν επιθέσεις από τα σύνορα στο Ισραήλ. Το Τελ Αβίβ δεν φαίνεται σε αυτή την φάση να ανησυχεί για την ασφάλεια των συνόρων με την Αίγυπτο και την Ιορδανία. Ωστόσο τα σύνορα με τον Λίβανο, όπου βρίσκεται η σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ και με την Συρία αναμένεται να φυλάσσονται με μεγάλες δυνάμεις.

Τέλος οι δυνάμεις εσωτερικής ασφάλειας θα αναλάβουν την περιφρούρηση της χώρας προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα ή επιθέσεις κατά πολιτών.

Οι 3 φάσεις του πολέμου

Στην πρώτη φάση του πολέμου οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις συγκεντρώνουν πληροφορίες από υποκλοπές συνομιλιών, συμμαχικές χώρες και δορυφορικές εικόνες.

Η δεύτερη φάση της πολεμικής σύρραξης έχει ήδη ξεκινήσει και ο ισραηλινός στρατός έχει βάλει στο στόχαστρο με αεροπορικές επιδρομές και πυρά του πυροβολικού κρίσιμες υποδομές της Χαμάς στην Γάζα. Έχει καταστρέψει εκατοντάδες κτίρια που σχετίζονται με την οργάνωση με στόχο να διαλύσει το κέντρο ελέγχου της Χαμάς.

Η τρίτη και τελευταία φάση θα είναι η εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων στην Γάζα και η στόχευση συγκεκριμένων στελεχών της Χαμάς.

Τι όπλα μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι Ισραηλινοί

«Οι μάχες μέσα σε αστικό ιστό συνήθως διεξάγονται από το πεζικό παρά τα τεθωρακισμένα άρματα, καθώς τα τελευταία είναι πολύ περιορισμένα στο αστικό περιβάλλον και επομένως ευάλωτα», λέει ο στρατιωτικός αναλυτής του Sky News, Σον Μπελ. Οι πληροφορίες που υπάρχουν δείχνουν ότι η Χαμάς διαθέτει αντιαρματικά όπλα, επομένως η χρήση τεθωρακισμένων στις πόλεις θα ήταν προβληματική, σύμφωνα με τον στρατιωτικό αναλυτή.

«Το αστικό περιβάλλον γενικά ευνοεί τον αμυνόμενο και αναιρεί τα συνήθη πλεονεκτήματα μιας συμβατικής στρατιωτικής ικανότητας. Επομένως τα κύρια όπλα θα είναι αυτά που μεταφέρονται από το πεζικό, σε συνδυασμό με τη χρήση drones για παροχή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο», εκτιμά ο Σον Μπελ.

Ο ισραηλινός στρατός αναμένεται να συντονίσει επιθέσεις εναντίον πιο σημαντικών στόχων της Χαμάς με την χρήση εναέριων μέσων προκειμένου να κάνει χτυπήματα ακριβείας. Οι πύραυλοι της Χαμάς θα έχουν περιορισμένη χρήση σε αστικό ιστό.

Οι κίνδυνοι για τον ισραηλινό στρατό

«Οποιαδήποτε χερσαία επίθεση στις αστικές περιοχές της Γάζας θα ήταν μια στρατηγική πολύ υψηλού κινδύνου για το Ισραήλ. Οι μαχητές της Χαμάς δεν θα φορούν στολή. Επομένως θα ενωθούν με τα δύο εκατομμύρια και πλέον κατοίκους της Γάζας και θα είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν και να μπουν στο στόχαστρο», αναφέρει ο στρατιωτικός αναλυτής του Sky News, που εξήγησε ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για τον ισραηλινό στρατό.

Η Χαμάς είχε οργανώσει καλά την επίθεση του περασμένου Σαββάτου στα ισραηλινά εδάφη και γι’ αυτό θεωρείται βέβαιο ότι τα στελέχη της γνωρίζουν ποιες είναι οι επιλογές που έχει το Ισραήλ για να απαντήσει στην επίθεση και έχουν ετοιμαστεί κατάλληλα. «Έτσι, η Χαμάς θα είναι έτοιμη. Οι μάχες στις πόλεις είναι πολύ πολύ επικίνδυνες – κάθε γωνιά, κάθε πόρτα, κάθε παράθυρο μπορεί να κρύβει μια πιθανή απειλή και ο ισραηλινός στρατός θα είναι πολύ εκτεθειμένος», σημειώνει ο Σον Μπελ.

Και συνέχισε: «Στη μάχη για το Μπαχμούτ, οι Ρώσοι στρατιώτες πολέμησαν δρόμο δρόμο. Υπέστησαν πάνω από 30.000 απώλειες και άφησαν πίσω τους καταστροφή. Το Ισραήλ θα θελήσει να αποφύγει μια τέτοια μοίρα και θα θελήσει να αποφύγει να βαλτώσει στη Γάζα».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ