Ισπανία: Τουλάχιστον 4 νεκροί από την φωτιά στην πολυκατοικία 14 ορόφων στην Βαλένθια

Τέσσερις άνθρωποι νεκροί, πέντε τραυματίες και 14 αγνοούμενοι, είναι ο τραγικός απολογισμός  από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε  14όροφο κτήριο κατοικιών στην Βαλένθια.

Άγνωστη παραμένει ακόμα η αιτία της πυρκαγιάς αν και η γρήγορη εξάπλωση της οφείλεται στο εύφλεκτο μονωτικό υλικό της πρόσοψης που πλέον δεν χρησιμοποιείται σε κανένα νεόδμητο κτήριο, κάτι που συνέβαινε κατά κόρον την δεκαετία του 2000. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι θα πρέπει να γίνουν εκτεταμένοι έλεγχοι και σε άλλα κτήρια, εκεί όπου έχει χρησιμοποιηθεί αντίστοιχο υλικό.

Η 14όροφη πολυκατοικία μέσα σε μισή ώρα λαμπάδιασε από την γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς ενώ οι περίπου 450 κάτοικοι από τα 138 διαμερίσματα κατάφεραν να εγκαταλείψουν το κτήριο. Η φωτιά προχώρησε και σε διπλανή δεκαόροφη οικοδομή.

Η φωτιά ξεκίνησε μετά τις 6 το απόγευμα της Πέμπτης και οι πυροσβέστες κατάφεραν να την σβήσουν τα ξημερώματα ενώ ως αυτή την ώρα συνεχίζουν να καταβρέχουν το κτήριο καθώς οι θερμοκρασίες είναι ακόμα πολύ υψηλές. Δεν έχουν καταφέρει ακόμα να μπουν στο κτήριο για την αναζήτηση των αγνοούμενων.

Στην περιοχή κηρύχθηκε τριήμερο πένθος ενώ το σημείο επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Την ερχόμενη Δευτέρα η τοπική κυβέρνηση της Αυτονομίας της Βαλένθιας θα εγκρίνει άμεσο σχέδιο έκτακτης βοήθειας που θα δίνεται απευθείας από τον δήμο της πόλης , χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες. Τα μέτρα αυτά είναι :

-Έκτακτη οικονομική βοήθεια μεταξύ 6.000-10.000 ευρώ για κάθε οικογένεια για τα άμεσα προσωπικά τους έξοδα (ένδυση, τροφή κλπ).

-Από 1000-1.500 ευρώ μηνιαίως για κάθε οικογένεια που θα αποφασίσει να νοικιάσει νέο διαμέρισμα στην πόλη.

-Για όποια οικογένεια αποφασίσει να αγοράσει νέο διαμέρισμα, η φορολογία θα είναι μηδενική.

-Δωρεάν ψυχολογικές υπηρεσίες και δωρεάν ιατρική φροντίδα για όλα τα κατοικίδια που διέμεναν στα κτήρια.

Επειδή στην Ισπανία η ασφάλιση των κτηρίων είναι υποχρεωτική , τώρα όλες οι ασφαλιστικές εταιρίες θα πρέπει να τους αποζημιώσουν άμεσα.

Πολλές οι ανθρώπινες ιστορίες, από τους ενοίκους που πέρασαν τη νύχτα είτε σε συγγενικά ή φιλικά σπίτια είτε στα ξενοδοχεία που παραχώρησε ο δήμος. Εκκένωσαν το κτήριο χωρίς να πάρουν τίποτα μαζί τους. Οι οικογένειες αυτές έχασαν τα πάντα και τώρα θα πρέπει προσπαθήσουν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους.

SPAIN

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ