Πώς οι Χούθι στοχοποίησαν το CYCLADES, πριν το παραλάβει η φρεγάτα ΥΔΡΑ

Το χρονικό με το ελληνικών συμφερόντων πλοίο MV CYCLADES, που δέχθηκε βροχή επίθεσης από καμικάζι drones και πυραύλους στην Ερυθρά Θάλασσα, πριν το παραλάβει για συνοδεία η φρεγάτα ΥΔΡΑ στον κόλπο του Άντεν.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Το ελληνικών συμφερόντων πλοίο MV CYCLADES βρέθηκε εν μέσω καταιγισμού επιθέσεων με drones και πυραύλους που εξαπέλυσαν οι Χούθι  της Υεμένης, σε Ερυθρά Θάλασσα και Ινδικό Ωκεανό.

Οι Χούθι δεν εξαπέλυσαν τυχαία επίθεση αλλά είχαν πληροφορίες για το συγκεκριμένο πλοίο. Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, ο λόγος που μπήκε στο στόχαστρό τους ήταν γιατί είχε ξεκινήσει στις 28 Απριλίου από το λιμάνι της Χάιφα, στο Ισραήλ, με προορισμό την Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, απ’ όπου απέπλευσε χθες, 29 Απριλίου, όταν το διάστημα 10.00 το πρωί με 5.20 το απόγευμα βρέθηκε να δέχεται μαζικές επιθέσεις από τους Χούθι.

Στο στόχαστρο των ανταρτών – δορυφόρων του Ιράν είχαν μπει επίσης το MSC Orion στον Ινδικό Ωκεανό, το αντιτορπιλικό «USS Laboon» κλάσης Arleigh Burke και το καταδρομικό «USS Philippine Sea» κλάσης Ticonderoga του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ στην περιοχή.

“Σκιά” του ελληνόκτητου πλοίου ήταν η ιταλική φρεγάτα ITS FASAN, η οποία και άνοιξε πυρ εναντίον εισερχόμενων drones, προχωρώντας σε κατάρριψη.

Σύμφωνα με το αρχηγείο της ευρωπαϊκής επιχείρησης « ΑΣΠΙΔΕΣ » στη Λάρισα το χθεσινό συμβάν διήρκησε αρκετές ώρες τονίζοντας πώς «υπήρχε μια μαζική επίθεση με πυραύλους και UAV» .

Σύμφωνα με την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ CENTCOM, οι Χούθι εκτόξευσαν βαλλιστικούς πυραύλους (ASBM) και τρία UAV προς το MV Cyclades.

Στις 11.00 χθες το βράδυ, η ιταλική φρεγάτα άφησε το MV CYCLADES το οποίο παρέλαβε η φρεγάτα ΥΔΡΑ, η οποία το συνόδευε στον Κόλπο του Άντεν, μέχρι να εξέλθει σήμερα στις 11.00 το πρωί, συνεχίζοντας την ανατολική του πορεία.

Οι αντάρτες Χούθι εξέδωσαν ανακοίνωση αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις επιθέσεις με τον εκπρόσωπό του να υπογραμμίζει ότι πραγματοποίησαν σειρά πληγμάτων εναντίον των πλοίων Cyclades, στην Ερυθρά Θάλασσα, MSC Orion στον Ινδικό Ωκεανό, ενός αντιτορπιλικού κι ενός καταδρομικού του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ