Ίσες αποστάσεις από τον Στόλτενμπεργκ: Ελλάδα και Τουρκία να χρησιμοποιήσουν το νατοϊκό μηχανισμό αποφυγής σύγκρουσης

Τον μηχανισμό αποφυγής συγκρούσεων που σύστησε το ΝΑΤΟ το 2020 επικαλέστηκε σήμερα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, καλώντας Ελλάδας και Τουρκία να τον χρησιμοποιήσουν εκ νέου, για να βγουν από τον φαύλο κύκλο των εντάσεων. 

Σε μια δήλωση που εν πολλοίς ερμηνεύτηκε ως εκ νέου πολιτική ίσων αποστάσεων απέναντι στις δύο χώρες, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι “η Τουρκία όπως και η Ελλάδα είναι πολύτιμοι σύμμαχοι, που διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο στη Συμμαχία. Το ΝΑΤΟ έχει δημιουργήσει έναν μηχανισμό αποφυγής σύγκρουσης, τον οποίο χρησιμοποιήσαμε το 2020 για να καθιερώσουμε περισσότερη διαφάνεια και να αποτρέψουμε τη δημιουργία ενός ανεξέλεγκτου σπιράλ εντάσεων. Είμαστε έτοιμοι να το ξανακάνουμε”. Το βασικό σημείο εκείνου του μηχανισμού είναι η εγκαθίδρυση μίας – ακόμη – 24ωρης τηλεφωνικής γραμμής επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας μέσω νατοϊκών διαύλων.

Ο Στόλτενμπεργκ, έκανε τη δήλωση στο πλαίσιο συνέντευξης που έδωσε στο γαλλικό περίοδο LE POINT. “Η κατάσταση είναι δύσκολη και γι’ αυτό είναι απαραίτητο το ΝΑΤΟ να είναι μια πλατφόρμα όπου μπορούν να συναντηθούν Ελλάδα και Τουρκία», είπε ακόμη ο Στόλτενμπεργκ.

Για τη στάση της Τουρκίας

Στην ίδια συνέντευξη ερωτηθείς κατά πόσο είναι δικαιολογημένες οι περί τρομοκρατίας ενστάσεις της Άγκυρας αναφορικά με τα αιτήματα προσχώρησης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ απαντά: “Λέω ότι όταν εκφράζονται τέτοιες ανησυχίες, πρέπει να διαβουλευόμαστε και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, μαζί, για να διασφαλίσουμε ότι θα καταπολεμήσουμε από κοινού την τρομοκρατία”.

Στην ερώτηση “γνωρίζετε ότι η Τουρκία σήμερα χαρακτηρίζει ως «τρομοκράτες» απλούς πολιτικούς αντιπάλους” ο Στόλτεμπεργκ απαντά: “Γνωρίζω ότι οι σύμμαχοι ανησυχούν για την κατάσταση της αντιπολίτευσης στην Τουρκία. Το ΝΑΤΟ είναι μια πλατφόρμα όπου οι Σύμμαχοι μπορούν επίσης να συζητούν αυτά τα θέματα”.

Για την Ουκρανία

Τέλος ως προς το Ουκρανικό, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ εξηγεί πώς η Συμμαχία επιδιώκει να εξασφαλίσει τη νίκη για την Ουκρανία, χωρίς να κάνει πόλεμο με τη Ρωσία. Υπογράμμισε ωστόσο ότι “η πυρηνική ρητορική του Πούτιν είναι επικίνδυνη”.

Ο Μηχανισμός του ΝΑΤΟ

Μιλώντας για τον μηχανισμό που έχει συστήσει το ΝΑΤΟ, ο Γενς Στόλτενμπεργκ εννοεί το κείμενο στο οποίο συμφώνησαν Ελλάδα και Τουρκία το 2020, ώστε να έχουν μία μορφή επικοινωνίας μεταξύ τους.

Το κομβικό σημείο εκείνου του κειμένου είναι η δεύτερη παράγραφος, με την οποία η Αθήνα και η Άγκυρα δεσμεύονται στην «άμεση διαθεσιμότητα 24ωρων γραμμών απευθείας επαφής μέσω ασφαλών νατοϊκών και διμερών δικτύων επικοινωνίας», ώστε να μπορούν να επικοινωνήσουν για την αποφυγή παρεξηγήσεων, παρανοήσεων ή λανθασμένων υπολογισμών.

Ο σκοπός είναι να ξεκινήσει η απεμπλοκή όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο για να συζητηθούν «επείγοντα ζητήματα ανησυχίας που προκύπτουν ως αποτέλεσμα των στρατιωτικών μας δραστηριοτήτων και ελιγμών», γράφει το συμμαχικό κείμενο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ