Πυρετώδεις ζυμώσεις στη Γαλλία: Διάγγελμα Μακρόν – Το παρασκήνιο των επαφών του με τα πολιτικά κόμματα

Διάγγελμα προς το Γαλλικό Έθνος θα απευθύνει σήμερα στις 20.00 ώρα Γαλλίας, (21.00 ώρα Ελλάδας) ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, καθώς η χώρα κινδυνεύει να βρεθεί σε απόλυτη παράλυση, μετά το δεύτερο γύρο των βουλευτικών Εκλογών.

Το αποτέλεσμα των εκλογών έφερε τον Μακρόν και τα κόμματα που τον στηρίζουν στη δυσάρεστη θέση να χάσουν την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, σε μια περίοδο που θεωρείται πολύ κρίσιμη για τη Γαλλία, καθώς παραμένουν ανοιχτά μια σειρά από θέματα που αφορούν την μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την υγεία και την εκπαίδευση, θέματα που αποτέλεσαν κεντρικά σημεία στην προεκλογική αντιπαράθεση.

Τώρα η χώρα κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με πολιτική παράλυση αν η κυβέρνηση δεν μπορεί να περάσει τα νομοσχέδια που θέλει από την Εθνοσυνέλευση. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών, ο πρόεδρος Μακρόν άρχισε διήμερο κύκλο επαφών με τους επικεφαλής των κομμάτων της Βουλής, σε μια προσπάθεια να βρεθούν οι απαραίτητες συμμαχίες ώστε να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί και σχεδιάζει η κυβέρνηση Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος δεν έχει μέχρι στιγμής σχολιάσει δημοσίως το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών. Η εφημερίδα Le Monde σχολιάζει ότι με βάση τα τόσο σοβαρά θέματα που ετέθησαν στην προεκλογική περίοδο, δεν μπορεί να υπάρξει τίποτα χειρότερο για τη Γαλλία, αυτή τη στιγμή, από το να βρεθεί σε παράλυση. “Όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να προσαρμόσουν το πολιτικό τους παιχνίδι σε αυτό το νέο δεδομένο”, γράφει η εφημερίδα, αναφερόμενη στην αδυναμία σχηματισμού πολιτικών πλειοψηφιών στη Βουλή.

Λεπέν

Η στάση της Μαρίν Λεπέν

Η επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Εθνικού Συναγερμού της Γαλλίας, η Μαρίν Λεπέν, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι κατά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο Μακρόν, εκείνος αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, γράφει σήμερα η γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Ο πρόεδρος Μακρόν, μετά το δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών έχει αρχίσει σειρά επαφών με τους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων, με σκοπό το σχηματισμό κυβέρνησης, αφού το κόμμα του, παραμένει μεν πρώτο σε αριθμό εδρών στη Βουλή, ωστόσο έχει χάσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Η Μαρίν Λεπέν συναντήθηκε χθες με τον Εμανουέλ Μακρόν. Σήμερα το Γαλλικό Πρακτορείο την ρώτησε αν στη χθεσινή τους συζήτηση ετέθη το θέμα κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Η Μαρίν Λεπέν απάντησε μονολεκτικά: “Ναι”.  Χθες, την ώρα που έβγαινε από το προεδρικό μέγαρο, στις δηλώσεις που έκανε, δεν αναφέρθηκε στο θέμα.

Σήμερα, κατά την άφιξή της στην Εθνοσυνέλευση, η Μαρίν Λεπέν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο συμμετοχής της σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα Le Monde. Η κ. Λεπέν απλώς απάντησε “Νομίζω ότι η κατάσταση δεν το δικαιολογεί”, γράφει η Le Monde.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ