ΗΠΑ: Εγκρίθηκε από την Βουλή των Αντιπροσώπων η νέα βοήθεια σε Ουκρανία, Ισραήλ – Η αντίδραση της Μόσχας

Η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ ενέκρινε τον νόμο περί συμπληρωματικών πιστώσεων για την ασφάλεια της Ουκρανίας με ψήφους 311-112. Ένα μέλος – ο βουλευτής Dan Meuser του Δημοκρατικού Κόμματος – ψήφισε παρών. Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμα στρατιωτική βοήθεια για το Ισραήλ και την Ταϊβάν.

Οι Δημοκρατικοί επευφημούσαν και ανέμιζαν ουκρανικές σημαίες κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.  Από το πακέτο των 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων προβλέπονται 61 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο για την Ουκρανία «και άλλους» εταίρους στην περιοχή για να πολεμήσουν τη Ρωσία.

Από το σύνολο αυτό, περίπου 23 δισεκατομμύρια δολάρια θα χρησιμοποιηθούν για την ανανέωση των αμερικανικών όπλων, αποθεμάτων και εγκαταστάσεων και περισσότερα από 11 δισεκατομμύρια δολάρια θα χρηματοδοτήσουν τις τρέχουσες στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή.

Σχεδόν 14 δισεκατομμύρια δολάρια που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο θα βοηθήσουν την Ουκρανία να αγοράσει προηγμένα οπλικά συστήματα και άλλο αμυντικό εξοπλισμό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προέτρεψε την Γερουσία να θέσει γρήγορα προς ψήφιση το πακέτο νομοσχεδίων που ενέκρινε νωρίτερα σήμερα η Βουλή των Αντιπροσώπων, ώστε μετά την έγκριση του να μεταβεί προς επικύρωση από τον πρόεδρο, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Μετά από μήνες διαφωνιών, η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε νωρίτερα σήμερα ένα πακέτο νομοσχεδίων χορήγησης βοήθειας ύψους 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν.  Το πακέτο νομοσχεδίων αναμένεται τώρα να τεθεί προς ψήφιση στη Γερουσία.

Ευγνώμων ο Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σε ανάρτησή του στο X ότι είναι “ευγνώμων” στους νομοθέτες της Βουλής των Αντιπροσώπων για την ψήφιση του μέτρου που παρέχει βοήθεια στην Ουκρανία, ευχαριστώντας προσωπικά τον πρόεδρο του Σώματος, Μάικ Τζόνσον, “για την απόφαση που διατηρεί την ιστορία στο σωστό δρόμο”.

Ουκρανία: Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι

 

“Η δημοκρατία και η ελευθερία θα έχουν πάντα παγκόσμια σημασία και δεν θα αποτύχουν ποτέ όσο η Αμερική βοηθάει στην προστασία τους”, ανέφερε ο Zelensky στην ανάρτηση. “Το ζωτικής σημασίας νομοσχέδιο για την αμερικανική βοήθεια που εγκρίθηκε σήμερα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων θα εμποδίσει την επέκταση του πολέμου, θα σώσει χιλιάδες και χιλιάδες ζωές και θα βοηθήσει και τα δύο έθνη μας να γίνουν ισχυρότερα”.

Το Ισραήλ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου ευχαρίστησε τη Βουλή των ΗΠΑ για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη βοήθεια προς το Ισραήλ.  “Το Κογκρέσο των ΗΠΑ μόλις πέρασε με συντριπτική πλειοψηφία ένα πολύ αξιόλογο νομοσχέδιο βοήθειας που αποδεικνύει ισχυρή διακομματική υποστήριξη προς το Ισραήλ και υπερασπίζεται τον δυτικό πολιτισμό. Σας ευχαριστούμε φίλοι, σας ευχαριστούμε Αμερική!” ανέφερε ο Νετανιάχου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ ευχαρίστησε επίσης τη Βουλή των Αντιπροσώπων, λέγοντας ότι ελπίζει το μέτρο να περάσει σύντομα από την αμερικανική Γερουσία “με ισχυρή διακομματική υποστήριξη”.

Κάνοντας ανάρτηση στο X, ο Katz είπε: “Σας ευχαριστώ @SpeakerJohnson για την ηγεσία σας που ηγήθηκε των προσπαθειών να περάσει το πακέτο βοήθειας προς το Ισραήλ στη Βουλή των Αντιπροσώπων σήμερα. Και σας ευχαριστώ τον ηγέτη της μειοψηφίας @RepJeffries για την υποστήριξή του.
Η ψήφιση του πακέτου βοήθειας προς το Ισραήλ με συντριπτική διακομματική υποστήριξη αποδεικνύει τους ισχυρούς δεσμούς και τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ του Ισραήλ και των ΗΠΑ και στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στους εχθρούς μας.
Ελπίζω να περάσει σύντομα από τη Γερουσία με ισχυρή διακομματική υποστήριξη”.

 


Η Γερμανία

Αντιδρώντας στη ψήφιση του νέου πακέτου αμερικανικής βοήθειας στην Ουκρανία, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ έκανε λόγο για μια «ημέρα εμπιστοσύνης στην Ουκρανία και στην ασφάλεια της Ευρώπης».

 

«Ένα μεγάλο εμπόδιο για την αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία ξεπεράστηκε», τόνισε σε ανάρτησή της αργά σήμερα η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας. «Οι καρδιές των πιο σημαντικών υποστηρικτών της Ουκρανίας χτυπούν σαν μία».

Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη στέκονται μαζί στην πλευρά της ελευθερίας και ενάντια στον «πόλεμο του τρόμου» του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, σημείωσε.

Μετά από μήνες αδιεξόδου, η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε σήμερα ένα πακέτο νομοσχεδίων που περιλαμβάνει βοήθεια ύψους 61 δισεκ. δολαρίων στο Κίεβο. Εκκρεμεί η έγκριση τους από την Γερουσία, η οποία θεωρείται βέβαιη.

Η οργή της Ρωσίας

Δυσαρέσκεια προκάλεσε στην Ρωσία η έγκριση του νέου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας σε Ουκρανία, Ισραήλ και Ταϊβάν.  Την ρωσική δυσαρέσκεια εξέφρασαν και η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου εξωτερκών και η ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάρκοβα δήλωσε σήμερα το βράδυ ότι το νομοσχέδιο που ενέκρινε η αμερικανική Βουλή για νέα στρατιωτική βοήθεια σε Ουκρανία, Ισραήλ και Ταϊβάν θα «βαθύνει τις κρίσεις σε όλο τον κόσμο».

«Η στρατιωτική βοήθεια προς το καθεστώς του Κιέβου είναι μια άμεση χορηγία για τρομοκρατική δραστηριότητα», τόνισε η Ζαχάροβα στο Telegram.

«Για την Ταϊβάν, αυτό είναι μια ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας. Για το Ισραήλ, είναι μια πορεία ολοταχώς προς την κλιμάκωση και μια άνευ προηγουμένου αύξηση της έντασης στην περιοχή», συμπλήρωσε.

Το Κρεμλίνο

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα, στην Ρωσία,  ότι η ψήφιση νωρίτερα σήμερα από την αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων του νομοσχεδίου για βοήθεια στην Ουκρανία θα «καταστρέψει περαιτέρω» την Ουκρανία και θα οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους στον πόλεμο.

Ο Πεσκόφ τόνισε επίσης στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass ότι μια διάταξη στη νομοθεσία που επιτρέπει στην αμερικανική κυβέρνηση να κατάσχει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και να τα μεταφέρει στην Ουκρανία για ανοικοδόμηση θα αμαυρώσει την εικόνα των ΗΠΑ.  Η Μόσχα, συνέχισε, ο Πεσκόφ, θα απαντήσει με μέτρα προς το δικό της συμφέρον.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ