ΗΠΑ: Ομάδα ανεξάρτητων ερευνητών υποστηρίζει ότι ανακάλυψε τον serial killer Zodiac

Το βήμα που δεν έκανε το FBI υποστηρίζει ότι έκανε μια ανεξάρτητη ομάδα 40 ερευνητών η οποία ανακοίνωσε ότι επιβεβαίωσε την ταυτότητα του κατά συρροή δολοφόνου (serial Killer) της δεκαετίας του 60 στις ΗΠΑ, του Zodiac, κατηγορεί μάλιστα τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες ότι είτε αμέλησαν είτε συγκάλυψαν την υπόθεση στης οποίας τη λύση σχεδόν έχουν φτάσει.

Ο Ζodiac είχε αναλάβει την ευθύνη για 37 δολοφονίες, αλλά οι αρχές είχαν επιβεβαιώσει ότι είχε κάνει μόνο πέντε. Η ταυτότητά του, επισήμως παραμένει άγνωστη. Πρόκειται ίσως για την πιο διάσημη ανεξιχνίαστη υπόθεση δολοφονιών στην ιστορία των ΗΠΑ, οι τοπικές και ομοσπονδιακές ερευνητικές αρχές των οποίων επί δεκαετίες σπαζοκεφάλιαζαν για να αποκρυπτογραφήσουν τα ίχνη που άφηνε πίσω του ο Zodiac. Πρόκειται για μια υπόθεση που ενέπνευσε πολλούς αστυνομικούς, πολλούς ιδιωτικούς dedectives, αλλά και πολλούς δολοφόνους που αποφάσισαν να τον μιμηθούν.

Φωτογραφία του Ποστ πριν πεθάνει

Καθώς ποτέ δεν αποκαλύφθηκε επίσημα η ταυτότητά του άρχισαν να οργιάζουν και οι θεωρίες συνωμοσίας ότι μπορεί οι αρχές να συγκαλύπτουν την υπόθεση. Ο Zodiac βασικά θεωρείται σκότωσε τουλάχιστον πέντε ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους δύο την περίοδο της δράσης του, η οποία έφτασε μέχρι και την δεκαετία του 70.

Σήμερα η ομάδα Case Breakers και ο επικεφαλής της δημοσιογράφος Τόμας Κόλμπερτ, ισχυρίζονται ότι έχουν επιβεβαιώσει την ταυτότητα του Zodiac, την οποία γνωρίζει από το 2016 και το FBI, αλλά δεν την έχει επιβεβαιώσει. Όπως λέει η ομάδα των ερευνητών ο κατά συρροή δολοφόνος είναι ένας βετεράνος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, ο Γκάρι Φράνσις Ποστ, μερικό DNA του οποίου έχει ήδη από το 2016 το FBI. Από τότε, λέει η ομάδα,  το FBI είχε κατατάξει μυστικά,  τον Ποστ στη λίστα των υπόπτων. Ο Ποστ πέθανε το 2018. Το FBI δεν έκλεισε ποτέ την υπόθεση. Την θεωρεί ακόμα ανoιχτή και την ταυτότητα του δολοφόνου άγνωστη.

Ρολοι
Πράκτορες του FBI εντοπίζουν ρολόι που θεωρούν ότι φορούσε ο Zodiac

Οι Case Breakers θεωρούν ότι η αστυνομία και το FBI δεν διερεύνησαν αρκετά τα στοιχεία που είχαν σε βάρος του Ποστ. Ο Κόλμπερτ λέει ότι έχει πληροφοριοδότη στο FBI ο οποίος του δηλώνει ότι τα στοιχεία που έχει υπηρεσία είναι αρκετά. Σε αυτά περιλαμβάνεται και ένα «μερικό δείγμα» DNA του Ποστ που τον συνέδεε με τους φόνους. Ο Κόλμπερτ λέει επίσης ότι αυτή η στάση των αρχών είναι προσβλητική για τα θύματα και τους συγγενείς τους, που περίμεναν και περιμένουν δεκαετίες για να μάθουν την αλήθεια.

tom kolbert
Ο Τομ Κόλμπερτ

«Ο Ποστ είναι μυστικά καταχωρισμένος ως ύποπτος για τα εγκλήματα του Zodiac στους υπολογιστές του αρχηγείου του FBI ήδη από το 2016» αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε η «Case Breakers» με επικεφαλής τον Κόλμπερτ. Το FBI εξακολουθεί όμως να δηλώνει ότι η υπόθεση παραμένει ανοιχτή και ανεξιχνίαστη. Και για την στάση του αυτή επικαλείται τον «σεβασμό για τα θύματα και τις οικογένειές τους».

ρολοι 2
Το ρολόι που οι αρχές απέδιδαν στον Zodiac

Στην πραγματικότητα η έρευνα της ομάδας έχει τα ίδια αποτελέσματα με τις έρευνες των αρχών. Μόνο που οι 40 υποστηρίζουν ότι συνδέουν τον εν λόγω άνδρα, τον Ποστ, όχι μόνο με τις πέντε δολοφονίες του Zodiac,  α πέντε θύματα  και με ένα έκτο θύμα δολοφονίας, που έγινε το 1966. Η ομάδα λέει ότι έχει πάρει δείγμα DNA του Ποστ, και ότι δεν είναι τίποτα πιο απλό για τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, από το να το συγκρίνουν με το DNA από την δολοφονία του 1966. Όμως το FBI έχει αρνηθεί ότι αυτή η δολοφονία, του Τσέρι Τζο Μπέιτς, το 1966, συνδέεται με τον Zodiac.

sfaires
Σφαίρες που χάρισε ο Ποστ σε αγαπημένα του πρόσωπα

Οι «40» της Case Breakers κατηγορούν στην ουσία το FBI ότι αγνοεί τα στοιχεία που έχει, όπως και την κρατική νομοθεσία και ότι χειρίζεται λάθος την υπόθεση του Zodiac.  Η ομάδα ανακοίνωσε επίσης ότι ο Ποστ είχε δωρίσει πριν πεθάνει σε «αγαπημένα του πρόσωπα» από την πόλη όπου έμενε, όπλα και σφαίρες, που θα μπορούσαν δυνητικά να επιβεβαιώσουν ότι ήταν ο Zodiac. Δεν είναι σαφές αν αυτό το έκανε με την ελπίδα ότι θα μπορούσε κάποιος μετά τον θάνατό του να «ακολουθήσει τα ίχνη» που άφησε πίσω του και να αποκαλύψει την αλήθεια.

Όταν οι Case Breakers επιχείρησαν να προσεγγίσουν τις αρμόδιες Αρχές για να παρουσιάσουν τα στοιχεία που είχαν, κανένα αστυνομικό τμήμα και καμία υπηρεσία δεν δέχτηκε να συνεργαστεί μαζί τους, αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

Το όνομα Zodiac το χρησιμοποιούσε ο κατά συρροή δολοφόνος στις επιστολές που έστελνε στις αρχές, με τις οποίες αναλάμβανε την ευθύνη για τις δολοφονίες και φυσικά ειρωνευόταν την αστυνομία για την αδυναμία της να τον εντοπίσει.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ