Εκλογές 2023: Πλήρης οδηγός για τις κάλπες – Δείτε σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζετε, πόσους σταυρούς βάζετε

Οι εθνικές και βουλευτικές εκλογές της Ελλάδας θα διενεργηθούν την Κυριακή, 21 Μαΐου 2023. Μία ημέρα νωρίτερα, το Σάββατο 20 Μαΐου οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίσουν για πρώτη φορά εξ αποστάσεως από τον τόπο όπου διαμένουν.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά οι εκλογείς θα μπορούν να ψηφίσουν και με την ψηφιακή τους ταυτότητα από το wallet του gov.gr, το οποίο έχουν εγκαταστήσει στο κινητό τους.

Το enikos.gr παρουσιάζει έναν πλήρη οδηγό για τις κάλπες. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες πριν ψηφίσουν. Χρηστικές πληροφορίες και οδηγίες. 

Δείτε ΕΔΩ την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών με όλες τις λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή των εκλογών.

Πότε αρχίζει και πότε τελειώνει η ψηφοφορία

Η ψηφοφορία αρχίζει στις 7.00 π.μ. και τελειώνει στι 19.00 μ.μ.

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές

Δικαίωμα ψήφου στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 έχουν οι πολίτες Έλληνες και Ελληνίδες που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων (μεταβολές που συντελέστηκαν έως και την 28η Φεβρουαρίου 2023) και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.

Στερούνται του δικαιώματος του εκλέγειν:
α) Όσοι βρίσκονται, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα, σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση.
β) Όσοι στερήθηκαν το δικαίωμα αυτό, λόγω αμετάκλητης ποινικής καταδίκης, σε κάποιο από τα εγκλήματα που ορίζονται από τον ποινικό και στρατιωτικό ποινικό κώδικα, για όσο χρόνο διαρκεί αυτή η στέρηση (άρθρο 5 του π.δ. 26/2012).

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική (άρθρο 51 παρ. 5 του Συντάγματος και άρθρο 6 παρ. 2 του π.δ. 26/2012). Ο εκλογέας που αδικαιολόγητα δεν ασκεί το δικαίωμα του εκλέγειν, τιμωρείται με φυλάκιση από ένα μήνα μέχρι ένα έτος. Το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει και τις στερήσεις των αξιωμάτων και θέσεων, που προβλέπονται στο άρθρο 63 του Ποινικού Κώδικα, από ένα μέχρι τρία χρόνια.

Συνεπώς, όλοι οι εκλογείς υποχρεούνται την 21η Μαΐου 2023 να προσέλθουν στις κάλπες και να ψηφίσουν για την ανάδειξη των βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Ποιοι μπορούν δικαιολογημένα να μην ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα

Από την υποχρέωση, εξαιρούνται, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 117 της εκλογικής νομοθεσίας (π.δ. 26/2012), οι ακόλουθες κατηγορίες εκλογέων:

α) Αυτοί που έχουν υπερβεί το εβδομηκοστό (70ο) έτος της ηλικίας τους.

β) Όσοι πρόκειται να βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό.

γ) Οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τμήματος ετεροδημοτών, λόγω μη συμπλήρωσης, σε όλη την εφετειακή περιφέρεια, του αριθμού των σαράντα (40), τουλάχιστον, ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας βασικής εκλογικής περιφέρειας (άρθρο 96, παρ. 1 του π.δ. 26/2012).

3. Επίσης, θα υπάρξουν εκλογείς που για διάφορους εξαιρετικούς λόγους δεν θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι στις περιπτώσεις αυτές περιλαμβάνονται:

α) Υπάλληλοι του δημοσίου, για τους οποίους, σοβαρές υπηρεσιακές ανάγκες δεν θα τους επιτρέψουν να απουσιάζουν από την Υπηρεσία τους, για να μεταβούν να ψηφίσουν στον τόπο, στους εκλογικούς καταλόγους, του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.

β) Υπάλληλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, νοσηλευτικών ιδρυμάτων, οργανισμών και επιχειρήσεων κοινής ωφελείας κ.λπ., στους οποίους, επίσης, λόγω σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών, δεν είναι δυνατή η χορήγηση άδειας μετάβασης.

γ) Εκλογείς που δεν θα μπορούν να μεταβούν στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος για λόγους υγείας.

4. Από την υποχρέωση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος εξαιρούνται, επίσης, οι εκλογείς οι οποίοι έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους κατοίκων εξωτερικού, αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τμήματος, λόγω μη συμπλήρωσης, στη διπλωματική περιφέρεια που έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να ψηφίσουν, του αριθμού των σαράντα (40), τουλάχιστον, εκλογέων κατοίκων εξωτερικού.

Δείτε ΕΔΩ την εγκύκλιο

Εκλογές: Βρείτε πού ψηφίζετε με ένα κλικ

Το υπουργείο Εσωτερικών έχει ανοίξει για τους πολίτες την εφαρμογή «Μάθε πού ψηφίζεις». Με ένα κλικ εμφανίζεται το εκλογικό τμήμα που κάθε εκλογέας θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, αρκεί να συμπληρώσει τα προσωπικά του στοιχεία ή τον εκλογικό του αριθμό στην εφαρμογή.

Μπαίνετε στη διεύθυνση https://www.ypes.gr/mathe-poy-psifizeis-forma/

Συμπληρώνετε το επώνυμο και τα πρώτα γράμματα από το όνομά σας, αλλά και τα ονόματα του πατέρα και προαιρετικά της μητέρας σας. Ακόμη, προσθέτετε την χρονολογία γέννησή σας. Εναλλακτικά – εφόσον το θυμάστε – συμπληρώνετε μόνο τον Ειδικό Εκλογικό Αριθμό (E.E.A.) και το επώνυμό σας.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών «σύμφωνα με το ΠΔ 26/2012, οι εκλογικοί κατάλογοι συντάσσονται με ευθύνη των Δήμων και αντλούνται από το τηρούμενο σε αυτούς δημοτολόγιο. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάποιο λάθος, παρακαλείστε να επικοινωνήσετε για τη διόρθωσή του με τον Δήμο, στο δημοτολόγιο του οποίου είστε γραμμένος/η».

Το υπουργείο Εσωτερικών έχει θέσει σε λειτουργία τηλεφωνικό κέντρο με δύο γραμμές εξυπηρέτησης (2131361500 και 2131313800) το οποίο λειτουργεί καθημερινά από τις 08.00 έως τις 20.00.

Τα εκλογικά τμήματα, η ταυτότητα και η ψήφος

Η ψηφοφορία διεξάγεται σε κάθε εκλογικό τμήμα ενώπιον πενταμελούς εφορευτικής επιτροπής, που αποτελείται από τον δικαστικό αντιπρόσωπο, ως πρόεδρο, και τέσσερα μέλη. Δεδομένου ότι τα εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα είναι 21.529, αυτό σημαίνει ότι απαιτούνται ισάριθμοι αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής και πάνω από 86.000 ως μέλη των εφορευτικών επιτροπών, χωρίς να υπολογιστούν οι αναπληρωτές τους. Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι αναδείχτηκαν με κλήρωση, σε δημόσια συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου.

Οι κανόνες για τον τρόπο που ψηφίζουμε είναι διαχρονικοί. Ωστόσο, επειδή υπάρχουν και οι πολίτες που θα προσέλθουν για πρώτη φορά στις κάλπες, θα πρέπει να γνωρίζουν το πότε η ψήφος του θεωρείται έγκυρη, αλλά και πότε άκυρη.

Αναλυτικά:

  • Οι εκλογείς προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο.
  • Οι εκλογείς μπαίνουν στο κατάστημα της ψηφοφορίας ένας- ένας ή σε μικρές ολιγάριθμες ομάδες, με τη σειρά της προσέλευσής τους και όπως ειδικότερα καθορίζει κάθε εφορευτική επιτροπή.
  • Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδειας οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

Σημειώνεται ότι τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά. Ειδικότερα για τα διαβατήρια, επισημαίνεται ότι αρκεί και ελληνικό διαβατήριο που έχει λήξει η ισχύς του. H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας του άρθρου 80 του ν. 4954/2022 (Α’ 136), ακολουθώντας τη διαδικασία ταυτοποίησης που προβλέπεται στην κοινή υπουργική απόφαση υπ’ αρ. 4082/2022 (Β’ 3982) και είναι προσβάσιμη μέσω της κυβερνητικής πύλης wallet.gov.gr.

  • Σε κάθε εκλογέα η εφορευτική επιτροπή δίνει ένα φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και υποψηφίων.
  • Εκλογείς, που από σωματική αδυναμία δεν μπορούν να κάνουν τα πιο πάνω, έχουν το δικαίωμα για το σκοπό αυτό να απευθυνθούν στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουν.

Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη:

  • α) αν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος και
  • β) αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν).

Στον εκλογέα που ψήφισε χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.

Δεν βρίσκω τα στοιχεία μου στον εκλογικό κατάλογο τι πρέπει να κάνω

Εκλογείς, οι οποίοι δεν έχουν αποστερηθεί του εκλογικού δικαιώματος και δεν περιλαμβάνονται, εκ παραδρομής, στους εκλογικούς καταλόγους, ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα μέχρι το πέρας διεξαγωγής της ψηφοφορίας σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα του δήμου στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένοι. Για τον σκοπό αυτό προσκομίζεται στην οικεία Εφορευτική Επιτροπή πιστοποιητικό από το οποίο προκύπτει η εγγραφή τους στα δημοτολόγια, υπογεγραμμένο από τον Δήμαρχο ή τα εξουσιοδοτημένα από αυτόν όργανα.

Πόσους σταυρούς προτίμησης βάζετε ανά περιφέρεια

Δείτε ΕΔΩ όλους τους συνδυασμούς και τους υποψήφιους βουλευτές

Η πιο συνηθισμένη ερώτηση των πολιτών προς την εφορευτική επιτροπή την ώρα που προσέρχονται στο εκλογικό τμήμα, είναι «Πόσους σταυρούς βάζω;». Το υπουργείο Εσωτερικών δίνει την απάντηση, παραθέτοντας τις έδρες ανά εκλογική περιφέρεια:

Πίνακας Βουλευτικών εδρών, αριθμού υποψηφίων και σταυρών προτίμησης

Εκλογικές Περιφέρειες Βουλευτικές έδρες Προσαύξηση Σύνολο υποψηφίων Σταυροί προτίμησης
Α΄Αθηνών 13 4 17 μέχρι 4
Β1΄Βόρειου Τομέα Αθηνών 16 4 20 μέχρι 4
Β2΄Δυτικού Τομέα Αθηνών 12 3 15 μέχρι 3
Β3΄Νότιου Τομέα Αθηνών 19 4 23 μέχρι 4
Α΄Πειραιώς 5 2 7 μέχρι 2
B΄Πειραιώς 8 3 11 μέχρι 3
Α΄Ανατολικής Αττικής 12 3 15 μέχρι 3
Β΄Δυτικής Αττικής 4 2 6 μέχρι 2
Νομού Αιτωλοακαρνανίας 7 2 9 μέχρι 2
Αργολίδος 3 2 5 1
Αρκαδίας 3 2 5 1
 Άρτης 2 2 4 1
 Αχαΐας 9 3 12 μέχρι 3
 Βοιωτίας 3 2 5 1
 Γρεβενών 1 2 3 1
 Δράμας 3 2 5 1
 Δωδεκανήσου 5 2 7 μέχρι 2
 Έβρου 4 2 6 μέχρι 2
 Ευβοίας 6 2 8 μέχρι 2
 Ευρυτανίας 1 2 3 1
 Ζακύνθου 1 2 3 1
 Ηλείας 5 2 7 μέχρι 2
 Ημαθίας 4 2 6 μέχρι 2
 Ηρακλείου 8 3 11 μέχρι 3
 Θεσπρωτίας 1 2 3 1
Α΄Θεσσαλονίκης 17 4 21 μέχρι 4
Β΄Θεσσαλονίκης 9 3 12 μέχρι 3
Νομού Ιωαννίνων 5 2 7 μέχρι 2
 Καβάλας 4 2 6 μέχρι 2
 Καρδίτσης 4 2 6 μέχρι 2
 Καστοριάς 1 2 3 1
 Κέρκυρας 3 2 5 1
 Κεφαλληνίας 1 2 3 1
 Κιλκίς 3 2 5 1
 Κοζάνης 4 2 6 μέχρι 2
 Κορινθίας 4 2 6 μέχρι 2
 Κυκλάδων 4 2 6 μέχρι 2
 Λακωνίας 3 2 5 1
 Λαρίσης 8 3 11 μέχρι 3
 Λασιθίου 2 2 4 1
 Λέσβου 3 2 5 1
 Λευκάδος 1 2 3 1
 Μαγνησίας 5 2 7 μέχρι 2
 Μεσσηνίας 5 2 7 μέχρι 2
 Ξάνθης 3 2 5 1
 Πέλλης 4 2 6 μέχρι 2
 Πιερίας 4 2 6 μέχρι 2
 Πρεβέζης 2 2 4 1
 Ρεθύμνης 2 2 4 1
 Ροδόπης 3 2 5 1
 Σάμου 1 2 3 1
 Σερρών 5 2 7 μέχρι 2
 Τρικάλων 4 2 6 μέχρι 2
 Φθιώτιδος 4 2 6 μέχρι 2
 Φλωρίνης 2 2 4 1
 Φωκίδος 1 2 3 1
 Χαλκιδικής 3 2 5 1
 Χανίων 4 2 6 μέχρι 2
 Χίου 2 2 4 1
ΣΥΝΟΛΟ 285

Ειδικά κέντρα για πολίτες με κινητικά προβλήματα

Σύμφωνα με την παρ. 3Α του άρθρου 83 του π.δ. 26/2012, προβλέπεται, με ευθύνη του οικείου Δήμου, η προετοιμασία και λειτουργία χώρου υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα σε κάθε κατάστημα ψηφοφορίας, στο οποίο δεν καθίσταται δυνατό όλα τα εκλογικά τμήματα να βρίσκονται σε ισόγειο όροφο και να πληρούν τα κριτήρια προσβασιμότητας Ατόμων με Αναπηρία (Α.μεΑ.).

Ο χώρος υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα βρίσκεται στον ισόγειο όροφο του καταστήματος ψηφοφορίας, είναι προσβάσιμος σε άτομα με κινητικά προβλήματα, διαθέτει ειδική ράμπα εφόσον χρειάζεται, πληροί τις ισχύουσες προδιαγραφές πυρασφάλειας, διαθέτει αναρτημένο διακριτό και ευδιάκριτα αναγνώσιμο τίτλο για την εύκολη αναγνώρισή του από τους εκλογείς και τους συνοδούς αυτών και είναι εφοδιασμένος με διαχωριστικό ψηφοφορίας (παραβάν). Στον χώρο αυτό επιτρέπεται η είσοδος σκύλων βοηθείας (οδηγών) ατόμων με αναπηρία.

Στον χώρο αυτόν παρευρίσκεται υπάλληλος του οικείου Δήμου ή της Περιφέρειας, εφόσον ο αριθμός των δημοτικών υπαλλήλων δεν επαρκεί. Ο αρμόδιος υπάλληλος ορίζεται με απόφαση του Δημάρχου ή του Περιφερειάρχη και έχει την ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία του χώρου, την υποδοχή των εκλογέων που προσέρχονται σε αυτόν και την επικοινωνία με τον δικαστικό αντιπρόσωπο.

Ο αρμόδιος υπάλληλος ενημερώνει αμελλητί, με κάθε πρόσφορο μέσο, τον δικαστικό αντιπρόσωπο του εκλογικού τμήματος στο οποίο ανήκει ο εκλογέας που προσέρχεται στον χώρο υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα και του αναφέρει τα στοιχεία ταυτότητάς του. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος προσέρχεται στον χώρο υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα, έχοντας μαζί του πλήρη σειρά ψηφοδελτίων, ένα λευκό ψηφοδέλτιο και έναν φάκελο με σφραγίδα και μονογραφή για την εισαγωγή του ψηφοδελτίου και επαληθεύει τα στοιχεία ταυτότητας του εκλογέα με τα αντίστοιχα στοιχεία του εκλογικού καταλόγου και διαβεβαιώνεται ως προς την ταυτοπροσωπία του.

Στο παραβάν εντός του χώρου υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα αποκλειστική πρόσβαση, εφόσον είναι αναγκαίο, εκτός από τον εκλογέα, έχουν ο δικαστικός αντιπρόσωπος και τυχόν συνοδός του εκλογέα, με την ευθύνη και την παρουσία του δικαστικού αντιπροσώπου. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος βοηθά στην έκφραση της επιθυμίας του εκλογέα με την απαιτούμενη διακριτικότητα και εχεμύθεια για την τήρηση της μυστικότητας της ψήφου.

Ο δικαστικός αντιπρόσωπος με ευθύνη του παίρνει τον φάκελο και τον μεταφέρει στο εκλογικό τμήμα και τον ρίχνει στην κάλπη. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος προβαίνει στη διαδικασία της ενημέρωσης του εκλογικού καταλόγου και της αρμόδιας εφορευτικής επιτροπής. Για λόγους διαφάνειας, ο δικαστικός αντιπρόσωπος συνοδεύεται από μέλη της εφορευτικής επιτροπής, καθώς και από εκλογικούς αντιπρόσωπους.

Τι ισχύει με την άδεια για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος

Διευκρινίσεις σχετικά με τη χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας με αποδοχές στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, με σκοπό την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος (ΥΑ 46445/ΦΕΚ Β΄2989/6-5-2023), παρέχει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας, με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ).

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ισχύουν τα εξής:

  1. Όλες οι βιομηχανικές, βιοτεχνικές και εμπορικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες του ιδιωτικού τομέα, καθώς και όσοι γενικώς απασχολούν προσωπικό και υπάγονται στον ιδιωτικό τομέα, υποχρεούνται να χορηγήσουν στο προσωπικό τους ειδική άδεια απουσίας με αποδοχές για τη διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού δικαιώματός τους, κατά τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023.
  2. Ο αριθμός των ημερών αδείας, που χορηγείται για τον σκοπό αυτό και που καλύπτει τον απολύτως αναγκαίο χρόνο για τη μετάβαση των εργαζομένων στον τόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματός τους και την επιστροφή τους από αυτόν, καθορίζεται ως εξής:

Α. Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

  • i) Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός τους, σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μίας εργάσιμης ημέρας.
  • ii) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω, χορηγείται άδεια δύο εργάσιμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.
  • iii) Σε όσους μετακινηθούν από και προς νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας, που χορηγείται, θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς, ωστόσο, η άδεια στις περιπτώσεις αυτές να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες.
  • Β. Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:
  • i) Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός τους, σε απόσταση 100-200 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μίας εργάσιμης ημέρας.
  • ii) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 201-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια δύο εργάσιμων ημερών.
  • iii) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω, χορηγείται άδεια τριών εργάσιμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.
  • iv) Σε όσους μετακινηθούν από και προς νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας, που χορηγείται, θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς, ωστόσο, η άδεια στις περιπτώσεις αυτές να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες.

Γ. Τα παραπάνω ισχύουν και ως προς τη χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας με αποδοχές στο προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ, καθώς και στο προσωπικό των υπόλοιπων νομικών προσώπων του δημοσίου τομέα οποιασδήποτε κατηγορίας, κλάδου και σχέσης εργασίας (εγκύκλιος υπουργείου Εσωτερικών ΔΙΔΑΔ/Φ.18.33/2632/οικ.7623/28-4-2023).

Επισημαίνεται ότι:

  1. Για εκείνους τους εργαζόμενους, που πρέπει να μετακινηθούν, με βάση τα παραπάνω, για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός τους, η Κυριακή 21 Μαΐου 2023 (ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας) είναι εργάσιμη μέρα, τότε αυτή θεωρείται ως ημέρα ειδικής άδειας απουσίας με αποδοχές, πέραν αυτών που ορίζονται παραπάνω.
  2. Η ειδική άδεια απουσίας για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος δεν συμψηφίζεται με την ετήσια άδεια με αποδοχές (άδεια αναψυχής).
  3. Με την από 24/5/2019 και αριθμό πρωτοκόλλου οικ. 23400/662 εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, δίνονται διευκρινίσεις σχετικά με την ύπαρξη σπουδαίου λόγου αποχής από την εργασία, λόγω κλήσης και συμμετοχής εργαζομένου σε εφορευτική επιτροπή για τη διεξαγωγή εκλογών.

Ειδικότερα, «η συμμετοχή εργαζομένου ως μέλους σε εφορευτική επιτροπή, κατόπιν κλήσης από δημόσια αρχή, αποτελεί εκτέλεση υποχρεωτικού εκ του νόμου καθήκοντος και, επομένως, συνιστά σπουδαίο λόγο αποχής από την εργασία, κατά την ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας, αντιμετωπιζόμενο, σύμφωνα με τα άρθρα 657-658 του αστικού κώδικα. Περαιτέρω και, λαμβάνοντας υπόψη τον χρόνο που απαιτείται για την εκτέλεση των καθηκόντων μέλους εφορευτικής επιτροπής, ο οποίος δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς εκ των προτέρων, η απουσία του εργαζομένου από την εργασία του και κατά την επόμενη ημέρα της διεξαγωγής της ψηφοφορίας, εφόσον συνδέεται με την εκτέλεση των ανωτέρω καθηκόντων, συνιστά σπουδαίο λόγο αποχής από την εργασία και αντιμετωπίζεται ομοίως, σύμφωνα με τα άρθρα 657-658 του αστικού κώδικα».

Εκλογές: Πώς θα ψηφίσουν οι Έλληνες του εξωτερικού

Το Σάββατο 20 Μαΐου θα προσέλθουν στις κάλπες οι Ελληνίδες και οι Έλληνες του εξωτερικού για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις γενικές βουλευτικές εκλογές 2023.

Επισημαίνεται πως οι Έλληνες εκλογείς που διαμένουν εκτός ελληνικής επικράτειας θα έχουν για πρώτη φορά τη δυνατότητα να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους στο εξωτερικό, εφόσον το επέλεξαν, αντί να μεταβούν στην Ελλάδα (άρθρο 2 του ν. 4648/2019).

Το υπουργείο Εξωτερικών, σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών το οποίο είναι αρμόδιο για τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, συνδράμει με τη συνεχή συνέργεια των οικείων ελληνικών διπλωματικών και προξενικών αποστολών την προετοιμασία της εκλογικής διαδικασίας και τη λειτουργία των εκλογικών τμημάτων ανά τον κόσμο, σημαντικός δε αριθμός εξ αυτών θα φιλοξενηθεί σε πρεσβείες και γενικότερα χώρους ελληνικών αρχών εξωτερικού.

Οι εγγεγραμμένοι σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού 22.855 Έλληνες εκλογείς που διαμένουν εκτός ελληνικής επικράτειας, των οποίων οι αιτήσεις εγγραφής εγκρίθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών σύμφωνα με τα κριτήρια εκλογέων που προβλέπει ο νόμος, καθώς και οι Έλληνες ναυτικοί που δεν έχουν περιληφθεί στους εκλογικούς καταλόγους (άρθρο 6 του ν. 4648/2019), θα ψηφίσουν σε 99 εκλογικά τμήματα που συγκροτήθηκαν σε 35 χώρες. Για τη συγκρότηση εκλογικού κέντρου σε μια πόλη, προϋπόθεση ήταν η εγγραφή τουλάχιστον 40 εκλογέων (άρθρο 7 ν. 4648/2019).

Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών καλεί όλους τους Έλληνες εγγεγραμμένους εκλογείς του εξωτερικού:

  • Να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα το Σάββατο 20 Μαΐου 2023, με διάρκεια ψηφοφορίας από 7.00 έως 19.00 τοπική ώρα κάθε χώρας.
  • Να επιβεβαιώσουν ότι έχουν συμπεριληφθεί στους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού και να ενημερωθούν για την ακριβή διεύθυνση του εκλογικού τμήματος στο οποίο ψηφίζουν κάνοντας, προ της ψηφοφορίας, χρήση της εφαρμογής ΜΑΘΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ στον ιστότοπο του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, https://mpp.ypes.gov.gr/#/ συμπληρώνοντας τα πεδία Επώνυμο, Όνομα, Όνομα Πατέρα, Έτος Γέννησης.
  • Να προσέρχονται στο εκλογικό τμήμα τους έχοντας απαραιτήτως μαζί τους την ελληνική αστυνομική ταυτότητα ή το ελληνικό διαβατήριο τους (η Εφορευτική Επιτροπή επιβεβαιώνει τα στοιχεία ταυτότητας / διαβατηρίου και επαληθεύει την εγγραφή τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού).

Ως καταστήματα ψηφοφορίας χρησιμοποιούνται κυρίως κτίρια των ελληνικών Αρχών, γραφεία ιερών ναών της ελληνορθόδοξης εκκλησίας και κτήρια ή καταστήματα ελληνικών κοινοτήτων, συλλόγων ή άλλων ελληνικών οργανώσεων.

Για την ψηφοφορία των εκλογέων του εξωτερικού χρησιμοποιούνται τα ψηφοδέλτια Επικρατείας και άρα δεν σημειώνουν σταυρό προτίμησης παραπλεύρως του ονόματος των υποψηφίων.

Όταν κλείσουν οι κάλπες οι εφορευτικές επιτροπές καταμετρούν τους φακέλους, χωρίς να τους ανοίξουν.

Οι εκλογικοί σάκοι με τα ψηφοδέλτια των ομογενών θα μεταφερθούν την επομένη αεροπορικώς στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και από εκεί, με συνοδεία Αστυνομίας, στο Εφετείο Αθηνών, όπου θα ανοιχτούν και θα γίνει η διαλογή των ψήφων όταν κλείσουν οι κάλπες στην ελληνική επικράτεια, το βράδυ της Κυριακής.

Η λίστα με τα 99 εκλογικά κέντρα σε 35 χώρες του εξωτερικού:

  1. Αίγυπτος: Θα στηθεί ένα εκλογικό κέντρο, στο κτίριο του Σπετσεροπουλείου Ιδρύματος στο Κάιρο (22A lbn Affan Heliopolis, PC 11351). Σε αυτό το εκλογικό κέντρο θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένο στους ειδικούς καταλόγους Καΐρου, Αλεξάνδρειας, Αδδίς Αμπέμπα, Αμμάν, Ιεροσολύμων, Τελ Αβίβ, Βηρυτού και Τύνιδας.
  2. Αυστρία: Συγκροτούνται δυο εκλογικά τμήματα. Το ένα στη Βιέννη (Προξενικό Γραφείο Πρεσβείας Βιέννης Favoritenstrasse 7) και το δεύτερο στο Σάλτσμπουργκ (Άμισθο Γενικό Προξενείο, Bundestrasse 111).
  3. Αυστραλία: Δυο εκλογικά τμήματα. Το πρώτο στη Μελβούρνη (Γενικό Προξενείο Μελβούρνης, 37-39 Albert road), όπου θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους Μελβούρνης, Αδελαΐδας, Ντάργουιν και Περθ. Το δεύτερο εκλογικό κέντρο της Αυστραλίας θα είναι στο Σύδνεϋ (Γενικό Προξενείο Σύδνεϋ, Level 2/219-223 Castlereagh Street). Εκεί θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους Σίδνεϋ, Βρισβάνης και Καμπέρρας.
  4. Βέλγιο: Θα στηθούν τέσσερα εκλογικά κέντρα. Τα τρία θα είναι στις Βρυξέλλες (κτίριο πρεσβείας Βρυξελλών) και το τέταρτο στην Αμβέρσα.
  5. Βουλγαρία: Συγκροτείται ένα εκλογικό κέντρο στη Σόφια (Κτίριο Πρεσβείας, 103 Evlogi Gevrgiev str). Στο εν λόγω εκλογικό κέντρο θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους Σόφιας, Αργυροκάστρου, Τιράνων, Σκοπίων, Σεράγιεβου, Φιλιππούπολης, Βελιγραδίου.
  6. Γαλλία: Θα στηθούν πέντε εκλογικά κέντρα σε Παρίσι (δυο), Στρασβούργο, Νίκαια, Νάντη.
  7. Γερμανία: Συγκροτούνται 17 εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα. (*δείτε στις σελίδες 3 έως και 6 του παρακάτω πίνακα περισσότερες λεπτομέρειες).
  8. Δανία: Δυο εκλογικά τμήματα στην Κοπεγχάγη (κτίριο Πρεσβείας Κοπεγχάγης, Hammerensgade 4, τρίτος όροφος). Στο 1ο εκλογικό τμήμα θα ψηφίσουν όσοι έχουν επώνυμου που αρχίζει από Α έως και ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ, και στο δεύτερο που το επώνυμό τους αρχίζει από ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΥ ΙΩΑΝΝΑ έως και ΨΩΜΙΑΔΟΥ ΕΛΕΝΗ.
  9. Ελβετία: Τέσσερα εκλογικά κέντρα (δυο στη Βέρνη, από ένα σε Γενεύη και Λωζάνη, δείτε στον παρακάτω πίνακα λεπτομέρειες).
  10. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Ένα εκλογικό κέντρο στην πρεσβεία Άμπου Ντάμπι (Al Bateen, Villa 1, 6-14).
  11. Ηνωμένο Βασίλειο: 12 εκλογικά κέντρα, με τα 8 εξ αυτών στο Λονδίνο και τα υπόλοιπα σε Γλασκώβη, Εδιμβούργο, Ληντς, Μπέρμινγχαμ (*δείτε πού ψηφίζετε στον παρακάτω πίνακα)
  12. ΗΠΑ: Συγκροτούνται 9 εκλογικά κέντρα σε Σαν Φρανσίσκο, Ατλάντα, Βοστώνη, Λος Άντζελες, Νέα Υόρκη, Ουάσινγκτον, Σικάγο, Φλόριντα (Τάμπα), Χιούστον (*δείτε λεπτομέρειες στον παρακάτω πίνακα).
  13. Ιρλανδία: Ένα εκλογικό κέντρο στο Δουβλίνο (κτίριο Πρεσβείας Δουβλίνου 1 Upper Pembroke Street).
  14. Ισπανία: Συγκροτούνται δυο εκλογικά κέντρα σε Μαδρίτη (Κτίριο Πρεσβείας Μαδρίτης, Avenida Doctor Arce) και Βαρκελώνη (Γραφεία Ελληνικής Κοινότητας Καταλωνίας (Valencia 558).
  15. Ιταλία: Θα στηθούν τρία εκλογικά κέντρα σε Ρώμη (Κτίριο Πρεσβείας Ρώμης), Βενετία (Αίθουσα του Ινστιτούτου Ελληνικών και Μεταβυζαντινών Σπουδών) και Μιλάνο (Γραφεία Ελληνικής Κοινότητας).
  16. Καναδάς: Δυο εκλογικά κέντρα. Το πρώτο στο Τορόντο (Γενικό Προξενείο Τορόντο), όπου θα ψηφίσουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους Τορόντο, Βανκούβερ, Γούνιπεγκ, Κάλγκαρυ και το δεύτερο στο Μοντρεάλ (Γενικό Προξενείο Μόντρεαλ), όπου θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους Μόντρεαλ, Οττάβα, Χάλιφαξ.
  17. Κατάρ: Ένα εκλογικό κέντρο στην Πρεσβεία Ντόχας (Ντόχα, Buliding 6, Street 530, West Bay Lagoon).
  18. Κορέα: Ένα εκλογικό κέντρο στη Σεούλ (Πρεσβεία Σεούλ, 27th floor, Hanwha Building 86). Στο εν λόγω κέντρο θα ψηφίσουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους Σεούλ, Τόκυο, Γκουανγκζού, Πεκίνου, Σαγκάης και Χονγκ Κονγκ.
  19. Κύπρος: Συγκροτούνται πέντε εκλογικά κέντρα σε Λευκωσία (2), Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο.
  20. Λιθουανία: Δυο εκλογικά κέντρα. Το πρώτο στο Βίλνιους (κτίριο Πρεσβείας Βίλνιους, Rudninku 2), όπου θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους Βίλνιους, Ταλλίν, Κιέβου, Ρίγας, Αγίας Πετρούπολης, Μόσχας και Νοβοροσσίσκ. Το δεύτερο εκλογικό κέντρο θα στηθεί στο Κάουνας.
  21. Λουξεμβούργο: Ένα εκλογικό κέντρο στο Κτίριο Πρεσβείας Λουξεμβούργου (27, RUE MARIE ADELAIDE)
  22. Μάλτα: Ένα εκλογικό κέντρο στη Βαλέτα (Κτίριο Πρεσβείας Βαλέτας IR-Rampa Ta’Xbiex 2).
  23. Νότια Αφρική: Ένα εκλογικό κέντρο στο Γιοχάνεσμπουργκ (Κτίριο Γενικού Προξενείου 261 Oxford Rd Illovo, Sandton)
  24. Νορβηγία: Ένα εκλογικό κέντρο στο Όσλο (Κτίριο Πρεσβείας Όσλο). Θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους Όσλο, Ρέικιαβικ, Μπέργκεν, Τρόντχαϊμ.
  25. Ολλανδία: Συγκροτούνται 6 εκλογικά κέντρα σε Χάγη (2), Άμστερνταμ (2), Ρόττερνταμ και Αϊντχόφεν
  26. Ουγγαρία: Ένα εκλογικό κέντρο στη Βουδαπέστη (Κτίριο Πρεσβείας Βουδαπέστης Szegfu utca 3). Σε αυτό το εκλογικό κέντρο θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους Βουδαπέστης, Ζάγκρεμπ, Μπρατισλάβα, Λιουμπλιάνα.
  27. Πολωνία: Θα στηθεί ένα εκλογικό κέντρο στη Βαρσοβία (Κτίριο Πρεσβείας Βαρσοβίας).
  28. Πορτογαλία: Ένα εκλογικό κέντρο στο κτίριο της Πρεσβείας Λισσαβώνας.
  29. Ρουμανία: Ένα εκλογικό κέντρο στο Βουκουρέστι. Εκεί θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο Βουκουρεστίου και σε αυτόν του Ιάσιου.
  30. Σαουδική Αραβία: Συγκροτείται ένα εκλογικό κέντρο στο Ριάντ (κτίριο Πρεσβείας Ριάντ 8454 Abdullah Alsahmi St), όπου θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους Ριάντ, Κουβέιτ, Τζέντα.
  31. Σιγκαπούρη: Ένα εκλογικό κέντρο στη στα γραφεία Πρεσβείας Σιγκαπούρης (Goldbell Towers 47 Scotts Road). Εκεί θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους Σιγκαπούρης, Μουμπάι, Νέου Δελχί, Μπαγκόκ και Μανίλας.
  32. Σουηδία: Τρία εκλογικά κέντρα σε Στοκχόλμη (Πρεσβεία Στοκχόλμης, Kommendorsgatan 16), Μάλμε (Άμισθο Προξενείο Μάλμε, Haltegelvagen 9), Γκέτεμπογκ (Ελληνική Κοινότητα Γκέτεμποργκ, Wadkopingsgatan 2).
  33. Τσεχία: Ένα εκλογικό κέντρο στην Πράγα (Κτίριο Πρεσβείας Πράγας, Προξενικό Γραφείο). Θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους Πράγας, Μπρνο, Παρντούμπιτσε.
  34. Τουρκία: Συγκροτείται ένα εκλογικό κέντρο στην Κωνσταντινούπολη (Γενικό Προξενείο Σισμανόγλειου Μεγάρου, Istiklal Cad 60). Εκεί θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους Κωνσταντινούπολης, Ερεβάν, Τιφλίδας, Νιουρ Σουλτάν, Άγκυρας και Σμύρνης.
  35. Φινλανδία: Ένα εκλογικό κέντρο στο Ελσίνκι (Γραφεία Πρεσβείας Ελσίνκι, Kruununhaka Maneesikatu 2A).

Πού ψηφίζουν οι δικαστικοί, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι κληρικοί 

Οι δικαστικοί, οι δημόσιοι γενικά πολιτικοί υπάλληλοι και οι κληρικοί ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα, είτε στο δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένοι, είτε στον τόπο διαμονής τους, εάν είναι εγγεγραμμένοι σε ειδικό εκλογικό κατάλογο ετεροδημοτών, ψηφίζοντας τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας που είναι εγγεγραμμένοι.

Πού ψηφίζουν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και οι έφοροι αυτών

Οι αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής ψηφίζουν στο εκλογικό τμήμα στο οποίο ασκούν τα καθήκοντά τους, τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας, στην οποία υπάγεται το εκλογικό τμήμα. Οι έφοροι και όσοι αναπληρωτές αντιπρόσωποι δικαστικής αρχής δεν άσκησαν τα καθήκοντά τους, ψηφίζουν σε εκλογικό τμήμα της έδρας του εφόρου που ορίζεται απ’ αυτόν, τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας στην οποία υπάγεται αυτό το εκλογικό τμήμα. Οι ανωτέρω ψηφίζουν μόνο εφόσον είναι γραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου του κράτους. Για το σκοπό αυτό υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση στην οποία αναφέρεται ο δήμος που είναι γραμμένοι.

Πού ψηφίζουν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι που ασκούν καθήκοντα σε ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών

Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι που ασκούν τα καθήκοντά τους σε αμιγές εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών, ψηφίζουν τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους της βασικής εκλογικής περιφέρειας των ετεροδημοτών του τμήματος αυτού.Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι που ασκούν τα καθήκοντά τους σε μεικτό εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών, ψηφίζουν τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους όποιας βασικής εκλογικής περιφέρειας των ετεροδημοτών του τμήματος αυτού προτιμούν.

Η κλήρωση των αντιπροσώπων της Δικαστικής Αρχής έγινε στις 10/5/2023 και για τους ανεπίδοτους διορισμούς στις 17/5/2023 (απόφαση 87/2023)

Αναζήτηση αποτελεσμάτων

Πού ψηφίζουν οι άνδρες της φρουράς

Σε περίπτωση που διατίθεται φρουρά για τη φύλαξη εκλογικού τμήματος, το προσωπικό αυτής, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τέσσερα (4) άτομα ψηφίζει στο εκλογικό τμήμα που φρουρεί.

Οι εκλογείς αυτοί, ψηφίζουν μόνο εφόσον είναι γραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των υπηρετούντων στην Ελληνική Αστυνομία και στα Σώματα Ασφαλείας, οποιασδήποτε εκλογικής περιφέρειας, που επικυρώθηκαν από το οικείο πρωτοδικείο.Ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής ή αυτός που διευθύνει το έργο της βεβαιώνει με πρακτικό ότι, αυτοί που ψήφισαν στο τμήμα ως άνδρες της φρουράς του, ανήκουν στην φρουρά του.

Πού ψηφίζουν οι στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες 

Οι εκλογείς που υπηρετούν στην Ελληνική Αστυνομία, στο Πυροσβεστικό Σώμα, στις Ένοπλες Δυνάμεις και στο Λιμενικό Σώμα και εγγράφονται σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ψηφίζουν στον τόπο που υπηρετούν την ημέρα της ψηφοφορίας, τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας στην οποία εδρεύει η υπηρεσία τους.
Η αναγνώριση των εκλογέων αυτών από την εφορευτική επιτροπή, γίνεται με βάση τις στρατιωτικές ή άλλες υπηρεσιακές τους ταυτότητες.

Πού ψηφίζουν οι ναυτικοί

Έλληνες ναυτικοί, που υπηρετούν σε πλοία με Ελληνική σημαία και έχουν εγγραφεί σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, θα ψηφίσουν τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας που υπάγεται το εκλογικό τμήμα στο οποίο θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα Η αναγνώρισή τους ενώπιον της εφορευτικής επιτροπής γίνεται, με την επίδειξη του ναυτικού τους φυλλαδίου. Δείτε εδώ λεπτομέρειες. 

Τι ισχύει εάν κληρωθείτε για εφορευτική επιτροπή για τις εκλογές

Η παρουσία στην εφορευτική επιτροπή για όποιον κληθεί, είναι υποχρεωτική. Συχνά, όμως, κάποιοι δεν εμφανίζονται στη θέση τους την ημέρα των εκλογών. Η μη προσέλευση μέλους της εφορευτικής επιτροπής αποτελεί αδίκημα, ενώ ο αντιπρόσωπος της δικαστικής αρχής μπορεί να διατάξει την βίαιη προσαγωγή του στο εκλογικό τμήμα. 

Tα μέλη των εφορευτικών επιτροπών ειδοποιούνται για το διορισμό τους με φροντίδα των οικείων Εισαγγελέων Πρωτοδικών και με απόδειξη, τουλάχιστον πέντε ημέρες πριν από την ημέρα της ψηφοφορίας.

Σε περίπτωση που κάποιο μέλος της εφορευτικής επιτροπής επικαλεστεί κώλυμα (π.χ. ασθένεια ή βεβαίωση ότι εργάζεται εκείνη τη μέρα), που δεν επιτρέπει την παρουσία του, πρέπει να είναι σε θέση να το αποδείξει. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει η ενημέρωση του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής να γίνεται εγκαίρως, ώστε να γίνει ομαλά η διαδικασία είτε με την αντικατάστασή του είτε με την ανάθεσή των αρμοδιοτήτων του σε άλλα μέλη της επιτροπής.

Επισημαίνεται, ωστόσο, πως η παρουσία του ή μη στην επιτροπή εναπόκειται τελικά στη διακριτική ευχέρεια του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής.

Σε περίπτωση που ένα μέλος της επιτροπής προσέλθει για να ψηφίσει, ο εκπρόσωπος της δικαστικής αρχής μπορεί να διατάξει να παραμείνει στο εκλογικό τμήμα για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.

Από την κλήρωση για τον ορισμό μελών της εφορευτικής επιτροπής για τις εκλογές εξαιρούνται:

  • έχουν υπερβεί το 67ο έτος της ηλικίας τους,
  • δεν έχουν απολυτήριο δημοτικού,
  • δεν κατοικούν στον οικείο δήμο,
  • είναι δημόσιοι και δημοτικοί υπάλληλοι ή έμμισθοι υπάλληλοι δημοτικών νομικών προσώπων και ιδρυμάτων και όσοι με αυτές τις ιδιότητες υπηρέτησαν την τελευταία τριετία προ της εκλογής,
  • είναι αποστρατευθέντες αξιωματικοί, όργανα των σωμάτων ασφαλείας,
  • δεν κατοικούν στον οικείο δήμο,
  • είναι δημόσιοι και δημοτικοί υπάλληλοι ή έμμισθοι υπάλληλοι δημοτικών νομικών προσώπων και ιδρυμάτων και όσοι με αυτές τις ιδιότητες υπηρέτησαν την τελευταία τριετία προ της εκλογής,
  • είναι αποστρατευθέντες αξιωματικοί, όργανα των σωμάτων ασφαλείας.

Εκλογές: Δωρεάν διέλευση από τα διόδια σε όλη την χώρα – Ποιες μέρες κινούμαστε ελεύθερα

Η ελεύθερη διέλευση από τα διόδια θα ξεκινήσει στις 00:00 του Σαββάτου 20 Μαΐου 2023 και θα διαρκέσει έως τις 08:00 το πρωί της Δευτέρας 22 Μαΐου 2023.

Συγκεκριμένα, χωρίς διόδια θα πραγματοποιηθούν οι διελεύσεις επιβατικών Ι.Χ. και δικύκλων οχημάτων (κατηγορίες 1 και 2) στους μετωπικούς και πλευρικούς Σταθμούς Διοδίων όλων των μεγάλων αυτοκινητόδρομων της χώρας:

  • Αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα – Κόρινθος – Πάτρα – Παράκαμψη Πάτρας, Αυτοκινητόδρομος Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και Λεύκτρο – Σπάρτη,
  • Γέφυρα Ρίο – Αντίρριο,
  • Ιόνια οδός
  • Αυτοκινητόδρομος ΠΑΘΕ τμήμα Μεταμόρφωση – Σκάρφεια,
  • Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος και τμήμα ΠΑΘΕ Σκάρφεια – Ράχες, Αυτοκινητόδρομος Ράχες – Κλειδί,
  • Εγνατία Οδός
  • Αττική Οδός

Από την Πέμπτη η δωρεάν διέλευση για τους δικαστικούς αντιπροσώπους

Σε ό,τι αφορά τους δικαστικούς αντιπροσώπους που θα μεταβούν για την εκτέλεση των καθηκόντων τους, η είσπραξη διοδίων τελών θα ανασταλεί από την Πέμπτη 18 Μαΐου 2023 στις 10:00 έως και τη Δευτέρα 22 Μαΐου 2023 στις 24:00, προκειμένου να εκτελέσουν τα καθήκοντα τους. Η διέλευση χωρίς την επιβολή διοδίων θα γίνεται με την επίδειξη του εγγράφου τοποθέτησης του δικαστικού αντιπροσώπου καθώς και του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητάς τους.

Ανοιχτά το Σαββατοκύριακο τα αστυνομικά τμήματα για ταυτότητες και διαβατήρια

Πέραν του καθορισμένου ωραρίου τους θα λειτουργήσουν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο (20-21/5) τα Γραφεία Ταυτοτήτων και τα Γραφεία Διαβατηρίων των αστυνομικών υπηρεσιών σε όλη τη χώρα, ενόψει των εκλογών, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας η λειτουργία των γραφείων θα γίνει ως εξής:

Γραφεία Ταυτοτήτων

Σάββατο, 20 Μαΐου 2023, κατά τις ώρες 08.00 έως 20.00.
Κυριακή, 21 Μαΐου 2023, κατά τις ώρες 07.00 έως 19.00.
Γραφεία Διαβατηρίων (για την παράδοση διαβατηρίων που δεν έχουν παραληφθεί από τους δικαιούχους)

Σάββατο, 20 Μαΐου 2023, κατά τις ώρες 08.00 έως 15.00.
Κυριακή, 21 Μαΐου 2023, κατά τις ώρες 07.00 έως 19.00.
Επισημαίνεται ότι σε περιπτώσεις αρχικής έκδοσης – αντικατάστασης δελτίου ταυτότητας, αυτό θα εκδίδεται άμεσα, ακόμα και την ημέρα της ψηφοφορίας, εφόσον προσκομισθούν αυτοπροσώπως από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά.

Περισσότερες πληροφορίες για τα δικαιολογητικά και διευκρινιστικές λεπτομέρειες σχετικά με την έκδοση δελτίων ταυτότητας, από τα Γραφεία Ταυτοτήτων, μπορούν οι πολίτες να αναζητήσουν στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr / Οδηγός του Πολίτη – Δικαιολογητικά.

Στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας επίσης, είναι δυνατή η αναζήτηση των στοιχείων επικοινωνίας των κατά τόπους Γραφείων Ταυτοτήτων των Υπηρεσιών Ασφαλείας της Ελληνικής Αστυνομίας.

Επιστρέφονται για τις εκλογές οι πινακίδες και οι άδειες οδήγησης και κυκλοφορίας

Από την Πέμπτη 18 Μαΐου 2023 επιστρέφονται, οι πινακίδες, οι άδειες οδήγησης και οι άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες, ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, η απόφαση αφορά στα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας που έχουν αφαιρεθεί ή κατατεθεί στις αστυνομικές Αρχές μέχρι και την Τετάρτη, 17 Μαΐου 2023, αποκλειστικά για τις παραβάσεις:

  • του άρθρου 34 του Κ.Ο.Κ. (στάση και στάθμευση)
  • της παραγράφου 3 του άρθρου 4 του Κ.Ο.Κ (πινακίδα Ρ-40, απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση), για την οποία προβλέπεται αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων κυκλοφορίας για είκοσι (20) ημέρες, σύμφωνα με την παράγραφο 8 του άρθρου 103 του Κ.Ο.Κ., όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει με την παράγραφο 3 του άρθρου 31 του Ν.4530/2018.

Εξαιρούνται οι παραβάσεις που αφορούν στην παρεμπόδιση ραμπών διάβασης ατόμων με αναπηρία και στη στάθμευση σε αποκλειστικές ή γενικές θέσεις στάθμευσης ατόμων με αναπηρία (άρθρο 29 παρ. 1 εδ. β΄ του Ν. 4530/2018).

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ