Η ρωσική… επανάσταση: Πάνω από 1.000 συλλήψεις – «Δεν πρόκειται να πεθάνω για τον Πούτιν»

Αστυνομικοί φορώντας μαύρα κράνη σέρνουν τους διαδηλωτές κατά της επιστράτευσης από τους δρόμους της Ρωσίας, καθώς χιλιάδες βγήκαν για να διαδηλώσουν ενάντια στην αποστολή ανδρών στην πρώτη γραμμή στην Ουκρανία.

Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι συνελήφθησαν σε 37 πόλεις σε ολόκληρη τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης, καθώς εξέφρασαν την οργή τους για την εντολή του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να καλέσει 300.000 εφέδρους.

Υπήρξαν οργισμένες συγκρούσεις μεταξύ ακτιβιστών και δυνάμεων ασφαλείας, με τους διαδηλωτές να συλλαμβάνονται βίαια και να απομακρύνονται από τους δρόμους.

Οι διαδηλωτές φώναξαν αντιπολεμικά συνθήματα, με κάποιους να ζητούν από τον ίδιο τον Πούτιν να πάει στα χαρακώματα στην Ουκρανία, ενώ άλλοι διακήρυξαν με θυμό ότι δεν είναι διατεθειμένοι να πεθάνουν για αυτόν.

Στην Μόσχα συνελήφθησαν 303 άτομα, ενώ στην Αγία Πετρούπολη τέθηκαν υπό κράτηση 279 και άλλοι 40 συνελήφθησαν στο Αικατερίνμπουργκ. Συλλήψεις έγιναν σε πολλές άλλες πόλεις.

Καθώς οι διαμαρτυρίες εξαπλώθηκαν, πολλοί άνδρες σε ηλικία μάχης επέλεξαν να προσπαθήσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα, λόγω των φόβων ότι τα σύνορα μπορεί σύντομα να κλείσουν, με τα εισιτήρια για πτήσεις από τη Μόσχα να “εξαφανίζονται”.

Ρωσία
Διαδηλώσεις και συλλήψεις – Φωτογραφία: INTIME

Η απόφαση να γίνει επιστράτευση, έστω και μερική, είναι η πρώτη του είδους στη χώρα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και λήφθηκε καθώς οι ρωσικές δυνάμεις υφίστανται μεγάλες απώλειες από τα προελαύνοντα ουκρανικά στρατεύματα στα ανατολικά της χώρας.

Οι πρώτες διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν στη Σιβηρία, με τους διαδηλωτές να κινδυνεύουν να φυλακιστούν σύμφωνα με τους νόμους που απαγορεύουν την κριτική στις ένοπλες δυνάμεις. 

 

Βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ανθρώπους να κάνουν πορεία στους δρόμους της Μόσχας φωνάζοντας «όχι στον πόλεμο» και μαζικές συλλήψεις από ένοπλους αστυνομικούς με βαρύ εξοπλισμό.

Ένας διαδηλωτής οδηγήθηκε σε κράτηση στο Νοβοσιμπίρσκ αφού φώναξε στους αστυνομικούς και τους αξιωματικούς της FSB σε μια συγκέντρωση: «Δεν πρόκειται να πεθάνω για τον Πούτιν ή για σένα!».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ