Γλυπτά του Παρθενώνα: Υπέρ της επιστροφής ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων του Brexit – Η πρόταση με τα τρία σημεία

Ολοένα και πληθαίνουν οι φωνές στην Βρετανία που υποστηρίζουν την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Γλυπτά του Παρθενώνα: Τα ανταλλάγματα που μπορεί να ζητήσουν οι Βρετανοί για την επιστροφή τους

ΜΜΕ και πολιτικοί τάσσονται πλέον υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών και ο Ντέιβιντ Φροστ, επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας για το Brexit και μέλος των «Συντηρητικών» της Βρετανίας.

Ο Φροστ, με άρθρο που υπογράφει στην Telegraph με τίτλο «Η Βρετανία θα πρέπει να δώσει τα Ελγίνεια στην Ελλάδα» αναφέρει την επιχειρηματολογία των Βρετανών για την παραμονή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Λονδίνο, συμπληρώνοντας όμως πως αυτά θα πρέπει να τα επιστρέψουν στην Αθήνα.

Times: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα κατευθύνονται προς το σπίτι τους

«Ποτέ δεν ήμουν πιο πεπεισμένος από τα ηθικά, καλλιτεχνικά και πολιτισμικά επιχειρήματα. Πιστεύω ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν μια ειδική κατάσταση για την οποία θα πρέπει να βρούμε μια ειδική λύση» αναφέρει.

Σημειώνει επίσης πως η Ακρόπολη και τα άλλα αρχαία μνημεία εκεί «είναι το πιο συμβολικό τμήμα της ελληνικής ταυτότητας οπότε αντιλαμβάνομαι γιατί είναι τόσο σημαντικό να επιστρέψουν σήμερα αυτές οι αρχαιότητες. Οπότε αντιλαμβάνομαι γιατί ο Όζμπορν (σ.σ διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου) προσπαθεί να βρει μια νέα λύση. Αλλά δεδομένης της πολιτικής φύσης του θέματος, δεν πιστεύω ότι είναι σωστό να αφεθεί πλήρως στον ίδιο και το Βρετανικό Μουσείο ούτε ότι οι συζητήσεις θα πρέπει να είναι κρυφές».

Υπουργείο Πολιτισμού για Γλυπτά του Παρθενώνα: Δεν αναγνωρίζουμε στο Βρετανικό Μουσείο νομή, κατοχή και κυριότητα

Όπως υποστηρίζει, η καλύτερη λύση θα είναι ένας δανεισμός μακράς διαρκείας, ο οποίος θα πρέπει να ικανοποιεί και την Βρετανία. Γι’ αυτό και θα πρέπει και η βρετανική κυβέρνηση να συμμετάσχει στις συνομιλίες.

«Η άποψή μου είναι πως τώρα είναι η ώρα για μια μεγάλη κίνηση. Μόνο η κυβέρνηση μπορεί να την κάνει. Θα πρέπει να προσφερθεί να επιστρέψει τα μάρμαρα ως ένα εφάπαξ δώρο από τη χώρα μας προς την Ελλάδα, ως μέρος μιας νέας ευρύτερης συνεργασίας μας».

Γλυπτά του Παρθενώνα: Τι προτείνει ο Φροστ

Ο Φροστ θέτει τρία σημεία που κατά την άποψή του θα πρέπει να περιλαμβάνει η συμφωνία:

  • Συνεργασία των μουσείων ώστε το Βρετανικό να έχει αντίγραφα των Γλυπτών υψηλής ποιότητας αλλά και δανεισμού από την Ελλάδα αρχαιοτήτων με μεγάλη σημασία, τα οποία θα εκτεθούν ίσως και σε μουσεία εκτός Λονδίνου.
  • Μια ευρύτερη συνεργασία σε πολιτιστικό επίπεδο, ίσως και με ιδιωτική χρηματοδότηση, που θα συνδέσει ακόμη περισσότερο τις χώρες σε ακαδημαϊκό και καλλιτεχνικό επίπεδο
  • Μια κοινή εκστρατεία Ελλάδας και Βρετανίας για να επιστρέψουν στην Αθήνα όλα τα Γλυπτά του Παρθενώνα, μιας και, όπως αναφέρει, το Βρετανικό μουσείο έχει την πλειοψηφία αλλά όχι όλα.

Αυτά όπως λέει θα φέρουν την επιθυμητή συνεργασία για να λήξει τη διαμάχη των δύο χωρών για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Ξεκαθαρίζει όμως πως αυτό δεν πρέπει να θεωρηθεί «δεδικασμένο» που θα ανοίξει το δρόμο για αποκατάσταση άλλων εκθεμάτων που υπάρχουν στην Βρετανία.

Το κείμενο κλείνει με τον ίδιο να απευθύνεται στους Βρετανούς: «Ας σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και ας κάνουμε μια συμφωνία».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ