Γλυπτά του Παρθενώνα: Τα ανταλλάγματα που μπορεί να ζητήσουν οι Βρετανοί για την επιστροφή τους

Καθώς είναι σε πλήρη εξέλιξη οι διεργασίες για να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα και στις δύο χώρες, στην Βρετανία  η Daily Telegraph κάνει ακόμα ένα βήμα προτείνοντας ποια εκθέματα από την Ελλάδα θα μπορούσαν να σταλούν στη Βρετανία, με αντάλλαγμα «ορισμένα από τα Ελγίνεια», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Υπουργείο Πολιτισμού για Γλυπτά του Παρθενώνα: Δεν αναγνωρίζουμε στο Βρετανικό Μουσείο νομή, κατοχή και κυριότητα

Και όπως είναι φυσικό έχει διαλέξει μερικά από τα αριστουργήματα του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας και μάλιστα εκείνα, γράφει η εφημερίδα, που δεν έχουν φύγει ποτέ από την Ελλάδα.  Η εφημερίδα γράφει  συγκεκριμένα:

«Τα γλυπτά του Παρθενώνα θα μπορούσαν να γίνουν αντικείμενο ανταλλαγής με ένα χάλκινο άγαλμα 2.000 ετών, ενός αναβάτη, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και της Ελλάδας. Ο Τζορτζ Όσμπορν, πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, φέρεται να είναι σε προχωρημένες συνομιλίες με Έλληνες αξιωματούχους για μια συμφωνία δανείου που θα επέτρεπε στα επί μακρόν αμφιλεγόμενα μάρμαρα να επιστρέψουν στην Αθήνα σε μια «πολιτιστική ανταλλαγή» που θα έβλεπε τις αρχαιότητες να κινούνται αντίστροφα».

Times: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα κατευθύνονται προς το σπίτι τους
Η νεκρική μάσκα του Αγαμέμνονα

Με την ρύθμιση αυτή αρχαία έργα τέχνης που δεν έφυγαν ποτέ από την Ελλάδα θα μπορούσαν να γίνουν αντικείμενο δανείου στη Βρετανία, συμπεριλαμβανομένου του Ιππέα του Αρτεμισίου, ενός γλυπτού που απεικονίζει ένα νεαρό αγόρι σε άλογο». Η εφημερίδα γράφει ότι «και άλλα τεχνουργήματα θα μπορούσαν επίσης να γίνουν αντικείμενο δανεισμού, με την Ελλάδα να είναι έτοιμη να προσφέρει κορυφαία αντικείμενα από την συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στην Αθήνα για να γλυκάνει οποιαδήποτε συμφωνία.

Το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε ότι επιδιώκει μια «συνεργασία για τον Παρθενώνα με τους φίλους μας στην Ελλάδα» και ότι «βρίσκονται σε εξέλιξη εποικοδομητικές συζητήσεις». Η Telegraph ανακαλύπτει από ελληνικές πηγές ότι η ανταλλαγή αντικειμένων θα μπορούσε να ξεκινήσει «νωρίτερα παρά αργότερα».

La Repubblica: Ελλάδα και Βρετανία «κοντά σε συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα»

Αντικείμενα που πήρε ο Λόρδος Έλγιν και πούλησε στο Βρετανικό Μουσείο στις αρχές του 19ου αιώνα μπορούν να μεταφερθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα, όπου θα ενωθούν ξανά με τους άλλους θησαυρούς που δημιουργήθηκαν μέχρι το 432 π.Χ. για να κοσμήσουν τον Ναό του Παρθενώνα, που ολοκληρώθηκε το 1500 π.Χ.  Αστέρια της συλλογής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα μπορούσαν να δανειστούν ως αντάλλαγμα, συμπεριλαμβανομένου του Ιππέα του Αρτεμισίου του 150 π.Χ.

Ο αναβάτης του Αρτεμισίου

Το άγαλμα λεηλατήθηκε από τους Ρωμαίους αλλά χάθηκε στη θάλασσα, στα ανοιχτά του ακρωτηρίου Αρτεμίσιο. Το ναυάγιο με το άγαλμα ανακαλύφθηκε το 1926 μαζί με το Χάλκινο Αρτεμίσιο, ένα άγαλμα ύψους δύο μέτρων που απεικονίζει είτε τον Δία είτε τον Ποσειδώνα, το οποίο πιθανώς μεταφέρθηκε στο Λονδίνο ως μέρος μιας ανταλλαγής με τα Elgin Marbles. Θα μπορούσε επίσης να προσφερθεί η 3.600 ετών Μάσκα του Αγαμέμνονα, μια χρυσή μάσκα θανάτου που πήρε το όνομά της από τον Έλληνα βασιλιά στην Ιλιάδα», γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Το θρυλικό ‘Κύπελλο του Νέστορα’ είναι ακόμα ένα ζητούμενο των Βρετανών. Βρέθηκε στις Αρχαίες Πιθηκούσσες  και είναι μια πήλινη κούπα (κοτύλη). Ήρθε στην επιφάνεια  το 1954 σε ανασκαφές σε αρχαίους ελληνικούς τάφους στο νησί Πιθηκούσσαι της αρχαιότητας που είναι το σημερινό  νησί Ίσκια  στον κόλπο της Νάπολης (Ιταλία). Όταν ο Ερρίκος Σλήμαν έκανε ανασκαφές στις Μυκήνες, βρήκε πολλά χρυσά κτερίσματα. Μεταξύ αυτών πίστευε ότι βρήκε και το Χρυσό Κύπελλο του Νέστωρα που περιγράφει ο Όμηρος.  Το κύπελλο όμως  που βρέθηκε στις Μυκήνες διαφέρει από αυτό το οποίο περιγράφει ο Όμηρος στην Ιλιάδα. Είναι και πολύ μικρότερο σύμφωνα με τις περιγραφές του. Η χρυσή κούπα των Μυκηνών διαθέτει δύο λαβές, ενώ η κούπα του Ομήρου έχει τέσσερις. Δεν είναι απολύτως σαφές για ποιο από τα δύο κάνουν λόγο οι Βρετανοί. Πάντως στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, το οποίο έχουν βάλει στο μάτι εκτίθεται η «Χρυσή Κούπα των Μυκηνών».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ