Βασίλης Τόπαλος: Πώς μπορεί να δημιουργήθηκε το αιμάτωμα – Ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης εξηγεί

Αναπάντητα παραμένουν πολλά ερωτήματα σχετικά με τον θάνατο του Βασίλη Τόπαλου. Ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης μιλώντας στην εκπομπή “Ανοιχτή Επικοινωνία” του OPEN εξήγησε πώς και πότε μπορεί να δημιουργήθηκε το αιμάτωμα, και σημείωσε ότι ο άτυχος 16χρονος θα μπορούσε να είχε σωθεί, αλλά η αιμορραγία ήταν πολύ εκτεταμένη.

Βασίλης Τόπαλος: Άρση απορρήτου θα ζητήσουν οι Αρχές – Οι μαρτυρίες και τα αναπάντητα ερωτήματα

«Από την ιατροδικαστική εξέταση που υπεβλήθη ο 16χρονος πυγμάχος, προκύπτει ότι υπήρχε ένα υποσκληρίδιο αιμάτωμα, δηλαδή μία συλλογή αίματος, μεταξύ εγκεφάλου και κρανίου. Αυτή η συλλογή για να δημιουργηθεί και για να αρχίσει να πιέζει τον εγκέφαλο για να προκαλέσει αυτά τα συμπτώματα, θέλει κάποιο χρόνο. Βλέπουμε ότι ο 16χρονος αθλητής καταρρέει στην τουαλέτα, οπότε βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο της δημιουργίας του αιματώματος. Οπότε θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι αυτό το αιμάτωμα άρχισε να δημιουργείται ώρα πριν. Συνεπώς η αιτία πρέπει να μεταφερθεί πριν από τη λιποθυμία. Θεωρώ ότι η πτώση του δεν είναι η αιτία» είπε ο κ. Γαλεντέρης και διευκρίνισε στη συνέχεια:

«Αυτά τα αιματώματα είναι φλεβικής αιτιολογίας. Συνεπώς η αιμορραγία είναι αργή. Ο χρόνος με τον οποίο εξελίσσεται ένα αιμάτωμα έχει να κάνει με το τραύμα του αγγείου. Όσο μεγαλύτερο, τόσο πιο γρήγορα οργανώνεται αυτό το αιμάτωμα, αυτή η συλλογή. Ο χρόνος που χρειάζεται για δημιουργηθεί μια τέτοια αιμορραγία και να χαρακτηριστεί ως οξύ αιμάτωμα είναι τέσσερις μέρες. Αλλά αυτές τις τέσσερις μέρες θα πρέπει να έχουμε συμπτωματολογία από τον ασθενή. Δηλαδή σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να αναφέρει συμπτώματα ζαλάδας, κεφαλαλγίας, αστάθειας, αποπροσανατολισμού κλπ. Αυτά τα συμπτώματα δεν υπήρχαν, από το ιστορικό που γνωρίζουμε, συνεπώς το χτύπημα που προκάλεσε αυτή την αιμορραγία, νομίζω ότι εντοπίζεται την ίδια μέρα και στην προπόνηση που προηγήθηκε της ζάλης και της κατάρρευσης».

Σε ερώτηση για το αν θα μπορούσε το παιδί να είχε σωθεί ο ιατροδικαστής είπε: «Ναι φυσικά και θα μπορούσε να σωθεί. Συνήθως τα υποσκληρίδια αιματώματα αντιμετωπίζονται με μία αποσυμφόρηση και με νοσηλεία με στενή παρακολούθηση. Εδώ όμως  η αιμορραγία ήταν πολύ έντονη, εκτεταμένη και νομίζω ότι είχε και επιπλοκές, επαναλήφθηκε, όπως περιεγράφηκε από το ιστορικό του νοσοκομείου που νοσηλεύτηκε ο 16χρονος. Συνεπώς, ήταν μία περιπλεγμένη κατάσταση και δυστυχώς το παιδί δεν τα κατάφερε».

«Στην συγκεκριμένη περίπτωση τα πράγματα κινήθηκαν αρκετά γρήγορα. Γρήγορα κλήθηκε το ασθενοφόρο, γρήγορα μπήκε στο χειρουργείο ο 16χρονος. Οι ασθενείς που έχουν υποσκληρίδια αιματώματα τα αντιλαμβάνονται την στιγμή της κατάρρευσης. Εκτός κι αν ο αρχικός τραυματισμός οδήγησε στο νοσοκομείο και πάνω στη διερεύνηση ανακαλύφθηκε το υποσκληρίδιο αιμάτωμα», πρόσθεσε ο Δημήτρης Γαλεντέρης.

Ερωτηθείς εάν ένα θανατηφόρο αιμάτωμα μπορεί να προκληθεί έπειτα από χτύπημα από χέρι, είπε:  «Τα χτυπήματα αυτά ουσιαστικά προκαλούν μία κίνηση του εγκεφάλου εντός του κρανίου. Αυτή η κίνηση τεντώνει τα αγγεία. Αν μία τέτοια κίνηση είναι απότομη με μεγάλη ενέργεια μπορεί ένα αγγείο σε αυτή την προσπάθεια να υποστεί ρήξη στο τοίχωμά του. Συμβαίνει. Μπορεί να είναι σπάνιο, αλλά είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται και μάλιστα συχνά στους αθλητές πυγμαχίας».

«Οι τραυματισμοί αυτοί μπορούν να εμφανιστούν ακόμη και με προστατευτική κάσκα και γάντια. Εξαρτάται από την ενέργεια του χτυπήματος. Η κίνηση της κεφαλής είναι αυτή που προκαλεί τη ρήξη του αγγείου όχι η ίδια η ενέργεια», κατέληξε ο κ. Γαλεντέρης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ