Γεβγκένι Πριγκόζιν: Νέα ζωή στην… εξορία – Άφαντος ο Σοϊγκού ενώ ο Πούτιν φαίνεται “αποδυναμωμένος”

Το ταπεινωμένο αφεντικό της  WAGNER , Γεβγκένι Πριγκόζιν, αρχίζει μια ζωή εξόριστος στην Λευκορωσία σήμερα το πρωί, αφού εγκατέλειψε με εντυπωσιακό τρόπο το… σχέδιο να φτάσει στην Μόσχα, μόλις 120 μίλια από την πρωτεύουσα της Ρωσίας.

Ανταρσία της Wagner: «Ο Πριγκόζιν ταπείνωσε τον Πούτιν», λέει το Κίεβο

Οι μισθοφόροι ματαίωσαν τη δραματική «ένοπλη ανταρσία» τους εναντίον του Κρεμλίνου μετά τις συνομιλίες μεταξύ του Πριγκόζιν και του Προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Οι κατηγορίες για εξέγερση έχουν πλέον αποσυρθεί κατά του Πριγκόζιν, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ να ανακοινώνει επίσης ότι κανένας μισθοφόρος της Wagner δεν θα διωχθεί για την εξέγερση, η οποία είδε την ομάδα να καταλαμβάνει την πόλη του Ροστόφ και να βάζει στόχο τη ρωσική πρωτεύουσα σε μια 24ωρη προέλαση.

Wagner: Ο Πριγκόζιν αποχωρεί από το Ροστόφ και ο κόσμος τον χειροκροτεί

Μετά τα όσα διαδραματίστηκαν η θέση του Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αποδυναμωθεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, και όλα τα βλέμματα θα είναι πλέον στραμμένα στον Ρώσο Πρόεδρο για να δουν τι θα κάνει στη συνέχεια.

Δεν υπάρχει κανένα σημάδι του Ρώσου υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού από την έναρξη της ανταρσίας, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν φήμες ότι απολύθηκε από τον Πούτιν.

Wagner: Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν θα μετακομίσει στη Λευκορωσία – Εγκαταλείπουν οι μισθοφόροι το Ροστόφ

Εάν αυτές οι αναφορές είναι ακριβείς, τότε η κίνηση θα θεωρηθεί ως κατευνασμός του αρχηγού της Wagner, ο οποίος επέκρινε έντονα τον πολιτικό τις τελευταίες εβδομάδες και ζήτησε χθες την απομάκρυνσή του. Εν τω μεταξύ, το Κρεμλίνο έχει κινηθεί για να καταλάβει τον έλεγχο της δύναμης Wagner, με όσους συμμετείχαν στη δράση του Πριγκόζιν να υποχωρούν από το Ροστόφ – όπου τους αντιμετώπισε το κοινό σαν ήρωες καθώς αποχώρησαν.

Μέλη της ομάδας μισθοφόρων που δεν συμμετείχαν στη δράση θα υπογράψουν πλέον συμβάσεις με το υπουργείο Άμυνας.

“Επετεύχθη συμφωνία με τον επικεφαλής της Wagner, η αποφυγή αιματοχυσίας, εσωτερικής αντιπαράθεσης και συγκρούσεων με απρόβλεπτα αποτελέσματα που ήταν και ο υψηλότερος στόχος”, είπε ο Πεσκόφ.

«Γυρίζουμε και επιστρέφουμε σε κατασκηνώσεις», ανέφερε ένα ηχητικό μήνυμα στη ροή Telegram του Πριγκόζιν. Ο Πριγκόζιν ανακοίνωσε ότι ενώ οι άνδρες του απείχαν μόλις 200 χιλιόμετρα (120 μίλια) από την Μόσχα, αποφάσισε να τους γυρίσει πίσω για να αποφύγει «να χυθεί ρωσικό αίμα».

Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Λουκασένκο είπε ότι είχε διαπραγματευτεί μια συμφωνία με τον Πριγκόζιν, αλλά δεν είναι ακόμα σαφές τι προσφέρθηκε στο αφεντικό της Wagner για να τον πείσει να παραιτηθεί από το σχέδιό του.

wagner

Οι δυνάμεις Βάγκνερ -πολλοί από τους οποίους λέγεται ακόμη ότι είναι δυσαρεστημένοι για την υποχώρηση του Πριγκόζιν- εθεάθησαν αργότερα να φεύγουν από τη νότια πόλη Ροστόφ, όπου είχαν καταλάβει νωρίτερα στρατιωτικά αρχηγεία και πολιτικά κτίρια.

Σαφώς απολαμβάνοντας το εσωτερικό χάος στη Ρωσική Ομοσπονδία, η Ουκρανία ισχυρίστηκε ότι είχε ταπεινώσει τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν με τη ματαιωμένη εξέγερσή του.

«Ο Prigozhin ταπείνωσε τον Πούτιν/το κράτος και έδειξε ότι δεν υπάρχει πλέον μονοπώλιο στη βία», έγραψε στο Twitter ο Mykhailo Podolyak, βοηθός του προέδρου της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ