Ερντογάν: Το Ισραήλ θα πληρώσει «βαρύ τίμημα» εάν εξοντώσει μέλη της Χαμάς στην Τουρκία

Με «βαρύ τίμημα» απείλησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το Ισραήλ εν μέσω αναφορών ότι το Τελ Αβίβ σχεδιάζει να δολοφονήσει μέλη της Χαμάς που ζουν εκτός παλαιστινιακών εδάφων σε διάφορες χώρες, περιλαμβανομένης της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος πρόεδρος σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο κατά την επιστροφή του από το Κατάρ σχολίασε το πρόσφατο δημοσίευμα της Wall Street Journal για τις εντολές του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου στη Μοσάντ για την εξόντωση στελεχών της Χαμάς ανά την υφήλιο.

«Πρώτα απ’ όλα, αυτοί που έβγαλαν αυτή την είδηση προφανώς δεν γνωρίζουν την Τουρκία. Δεν γνωρίζουν τους Τούρκους. Δεν μας γνωρίζουν. Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι, αν επιχειρήσουν ένα τέτοιο λάθος, θα πληρώσουν πολύ, πολύ βαρύ τίμημα γι’ αυτό», είπε ο Τούρκος πρόεδρος στους δημοσιογράφους.

Kαι στη συνέχεια συμπλήρωσε: «Αν τολμήσουν να κάνουν ένα τέτοιο βήμα εναντίον της Τουρκίας και των Τούρκων, θα καταδικαστούν να πληρώσουν το τίμημα για αυτό με τέτοιο τρόπο που δεν θα μπορέσουν ποτέ ξανά να ορθοποδήσουν», απειλώντας μάλιστα με «εξαιρετικά σοβαρές» συνέπειες.

«Δεν είμαστε ένα κράτος που ιδρύθηκε χθες», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος υποστηρίζοντας πως «δεν υπάρχει κανείς στον κόσμο που να μην γνωρίζει την απόσταση που έχει διανύσει η Τουρκία τόσο στον τομέα των πληροφοριών όσο και στον τομέα της ασφάλειας».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ρόνεν Μπαρ, αρχηγός της Σιν Μπετ, σε ηχογραφημένη δήλωσή του, που μεταδόθηκε την περασμένη Κυριακή από το ισραηλινό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ΚΑΝ, ανέφερε ότι οι Ισραηλινοί είναι αποφασισμένοι να σκοτώσουν ηγέτες της Χαμάς σε όλο τον κόσμο, «συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ, της Τουρκίας και του Λιβάνου».

«Το Υπουργικό Συμβούλιο έθεσε έναν στόχο για εμάς, να εξουδετερώσουμε τη Χαμάς. Και είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε, αυτό είναι το Μόναχό μας», ακούγεται να λέει ο Μπαρ, σε μία ευθεία αναφορά στην επιχείρηση των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών για την εξόντωση των εμπλεκομένων στην απαγωγή μελών της ισραηλινής αποστολής αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972, που έληξε με τον θάνατο 11 Ισραηλινών αθλητών.
Όπως είπε, «θα χρειαστούν μερικά χρόνια, αλλά θα είμαστε εκεί για να το κάνουμε».

Μήνυμα Ερντογάν σε ΗΠΑ

Ταυτόχρονα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε το Κογκρέσο να ψγφίσει υπέρ της πώλησης στην Τουρκία μαχητικών αεροσκαφών F16 και να ψηφίσει ταυτόχρονα η τουρκική Εθνοσυνέλευση υπέρ της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Κατά τη συνομιλία που είχε εν πτήσει με τους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο ταξίδι της επιστροφής του από το Κατάρ, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Στο θέμα των F-16, είπαμε στους συνομιλητές μας ότι “αν οι ΗΠΑ έχουν ένα Κογκρέσο, έχουμε κι εμείς ένα Κογκρέσο, δηλαδή το κοινοβούλιο μας”. Δεν υπάρχει τίποτα να πούμε μέχρι να ληφθεί η τελική απόφαση από το Κοινοβούλιο μας. Ως Πρόεδρος, το παρέπεμψα στο κοινοβούλιο και με ευχαριστήσατε. Έκανα το καθήκον μου, αλλά περιμένω κάτι και από εσάς. Θα πρέπει ταυτόχρονα να περάσετε αυτό το θέμα από το Κογκρέσο σας και ας κάνουμε αυτά τα βήματα μαζί ταυτόχρονα».

Αναφερόμενος στο τουρκικό αίτημα για αγορά ευρωπαϊκών μαχητικών Eurofighter δήλωσε: «Εξάλλου, η άποψη του Ηνωμένου Βασιλείου για το Eurofighter είναι στην πραγματικότητα θετική. Δυστυχώς, υπάρχει ένα πρόβλημα με τη Γερμανία. Ωστόσο το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υιοθετήσει μια θετική προσέγγιση προκειμένου να εξαλείψει τις δυσκολίες. Λένε ότι θα συζητήσουν το θέμα με τους Γερμανούς. Σε αυτό το σημείο, δεν είναι ότι δεν έχουμε και άλλες εναλλακτικές λύσεις».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ