Επίθεση Τσαβούσογλου στη Γερμανία για τις δηλώσεις Μπέρμποκ: “Χάσατε την αμεροληψία σας στα ελληνοτουρκικά”

Κατηγορίες προς την Γερμανία ότι “έχασε πρόσφατα την αμεροληψία της στον μεσολαβητικό ρόλο που έχει μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου”, εξαπέλυσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην κοινή συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη με την Γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είπε χαρακτηριστικά ότι “θέλουμε η Γερμανία να διατηρήσει μια ισορροπημένη στάση όσον αφορά τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου”, ενώ κατηγόρησε την Αθήνα και την Λευκωσία για “προπαγάνδα”.

Επιπλέον, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως το Βερολίνο οφείλει να ακούει τις δύο πλευρές χωρίς προκαταλήψεις, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η συνάντηση Δένδια – Μπέρμποκ και το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων

Το ζήτημα γερμανικών αποζημιώσεων, αλλά και των εξαγωγών γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία έθεσε ξεκάθαρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ, η οποία υπογράμμισε ότι η γερμανική κυβέρνηση «δεν θα επιτρέψει να υπάρξει καμία αμφιβολία ότι στεκόμαστε αλληλέγγυοι» στην Ελλάδα και ξεκαθάρισε ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών.

«Για την ελληνική κυβέρνηση, αλλά πολύ περισσότερο για την ελληνική κοινωνία το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων παραμένει ανοιχτό», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας, σε κοινές δηλώσεις με τη Γερμανίδα ομόλογό του, μετά τη συνάντησή τους. Σημείωσε δε πως η ρύθμιση του θέματος είναι ζήτημα αρχής, θα είναι αμοιβαία επωφελής και για τις δύο χώρες, βελτιώνοντας σημαντικά τις ελληνογερμανικές σχέσεις. Υπενθύμισε δε ότι κατά τη διάρκεια της υπουργίας του, έχει αποσταλεί ελληνική διπλωματική νότα προς τη γερμανική πλευρά για τη ρύθμιση του ζητήματος των αποζημιώσεων.

Ο κ.  Δένδιας επισήμανε ότι έθεσε το ζήτημα των εξαγωγών γερμανικού πολεμικού υλικού στην Τουρκία, και κυρίως των υποβρυχίων τύπου 214, θέμα το οποίο έχει θέσει και ο πρωθυπουργός στον Γερμανό καγκελάριο. Σημείωσε πως η ελληνική θέση είναι σαφής: «Τα υποβρύχια αυτά κινδυνεύουν να αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο, υπέρ μιας χώρας που, αν και είναι μέλος του ΝΑΤΟ, έχει εκδώσει απειλή πολέμου, casus belli, εναντίον της Ελλάδας».

Ο κ. Δένδιας υπενθύμισε πως η Τουρκία παραβιάζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα, της Ελλάδας κατέχει παράνομα έδαφος κράτους μέλους ΕΕ, της Κύπρου, κονιορτοποιεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδιαίτερα τα δικαιώματα των γυναικών και τα δικαιώματα Τύπου. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει τα ίδια υποβρύχια, αλλά δεν απειλεί τους γείτονές της με πόλεμο, δεν είναι αναθεωρητική δύναμη και δεν έχει ασπαστεί αναθεωρητικά δόγματα. Τόνισε δε ότι και στη Γερμανία υπάρχουν τοποθετήσεις υπέρ της ελληνικής άποψης. «Η Ελλάδα και η Γερμανία έχουν ως πυξίδα τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου», σημείωσε. «Είμαστε Ευρωπαίοι εταίροι και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ εδώ και δεκαετίες και πρέπει να δείχνουμε την απαραίτητη αλληλεγγύη», είπε ο κ. Δένδιας.

Επισήμανε ακόμα ότι συζητήθηκε η ιδιαίτερα ανησυχητική κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ενόψει και της μετάβασης της κ. Μπέρμποκ στην Άγκυρα και την ενημέρωσε για το κλίμα έντασης που καλλιεργεί η Τουρκία, που υπονομεύει την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή και τη συνοχή του ΝΑΤΟ. Προσέθεσε δε πως η Ελλάδα είναι υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, ενώ ενημέρωσε την κυρία Μπέρμποκ και για τις ιδιαίτερα ανησυχητικές εξαγγελίες στο Κυπριακό και υπογράμμισε την ανάγκη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Η απάντηση της Γερμανίδας υπουργού

Η Αναλένα Μπέρμποκ στο Υπουργείο Εξωτερικών

«Η δική μου κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να υπάρξει καμία αμφιβολία ότι στεκόμαστε αλληλέγγυοι», στην Ελλάδα ξεκαθάρισε στις δικές της δηλώσεις, η κ. Ανναλένα Μπέρμποκ, επιβεβαιώνοντας τη στήριξη της χώρας της στην Ελλάδα, απέναντι στην Τουρκία. «Είναι σημαντικό να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός της κυριαρχίας και σήμερα όταν μιλάμε για το διεθνές δίκαιο θα πρέπει ακόμη και όταν είναι πολύ περίπλοκα τα ζητήματα κάποια είναι πάρα πολύ σαφή: Τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

 

«Χρειαζόμαστε ενότητα, διάλογο και να ενεργούμε με σύνεση, όπως πράττετε εσείς», ανέφερε. «Από τη δική σας πλευρά οι γείτονές σας, η Τουρκία σάς δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό, διότι τα πράγματα σήμερα είναι διαφορετικά από ό,τι πριν 15 χρόνια. Για εμένα είναι σαφές ότι οι συγκρούσεις μεταξύ εταίρων στο ΝΑΤΟ πρέπει να επιλύονται μέσω της συζήτησης». Η κ. Μπέρμποκ δήλωσε ότι τις θέσεις αυτές θα επαναλάβει και στην Τουρκία. Σημείωσε δε πως η διένεξη στους κύκλους της συμμαχίας είναι αυτό που επιθυμεί ο Πούτιν και υπογράμμισε την ανάγκη για ισχυρή αλληλεγγύη στην Ουκρανία.

Όσον αφορά το θέμα της κυκλικής ανταλλαγής των τεθωρακισμένων σημείωσε ότι είναι σημαντικό αυτό που συζητήθηκε να γίνει πράξη. Τις τελευταίες εβδομάδες συμφωνήθηκε να γίνουν αμοιβαίες επισκέψεις και τόσο η γερμανική, όσο και η ελληνική πλευρά έκανε τις ανάλογες μελέτες ώστε τα τεθωρακισμένα να μπορούν να παραδοθούν το ταχύτερο δυνατό, είπε και ο κ. Δένδιας το επιβεβαίωσε.

Τα λάθη της Γερμανίας στο ελληνικό χρέος

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι Ελλάδα και Γερμανία συνδέονται με «μια φιλία εγκάρδια και βαθιά ριζωμένη, ταυτόχρονα όμως δε της λείπουν τα τραύματα και οι ουλές. Και αυτό οφείλεται στην περίοδος της κρίσης του ευρώ». «Εμείς εκείνη την περίοδο δε τα κάναμε όλα σωστά», παραδέχτηκε η Γερμανίδα υπουργός. «Πολλές φορές νομίζαμε ότι γνωρίζαμε καλύτερα τις απαντήσεις των προβλημάτων σας και ακούγαμε λιγότερο την άλλη πλευρά». Τόνισε δε πως είναι σημαντικό να επιδιώκει κανείς μια ανοιχτή και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων, ακόμα και αν δεν υπάρχει εκατό τοις εκατό η ίδια άποψη. «Για τη γερμανική κυβέρνηση μπορώ να υποσχεθώ ότι μάθαμε περισσότερα και προτιθέμεθα να επουλώσουμε τα τραύματα».

Για τις αποζημιώσεις

Αναφερόμενη στην περίοδο της γερμανικής κατοχής, η κυρία Μπέρμποκ επισήμανε ότι «η Γερμανία φέρει για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μια αδιανόητη ενοχή και νιώθει κανείς πόσο οδυνηρό εξακολουθεί να είναι αυτό το θέμα στην Ελλάδα». «Καταλαβαίνω ότι, σε αντίθεση με τη Γερμανία, η ελληνική κυβέρνηση δεν θεωρεί λήξαν το νομικό αυτό θέμα. Θεωρώ ότι έχουμε μια καλή βάση πάνω στην οποία μπορούμε να χτίσουμε περισσότερο», σημείωσε.
«Η συμφιλίωση δεν είναι κάτι το αυτονόητο», σημείωσε. «Ως νέα γερμανική κυβέρνηση, προτιθέμεθα να μάθουμε από την ιστορία, να χτίσουμε τις βάσεις για τις επόμενες γενιές, ακόμη και αν έχουμε διαφορετικές απόψεις στα νομικά θέματα».

Επισήμανε ακόμη πως είναι σημαντικό να δούμε πού μπορούν να υπάρξουν επενδύσεις σε πόλεις και χωριά που επλήγησαν από τη γερμανική κατοχή, καθώς και η στήριξη της εβραϊκής κοινότητας.

«Η κοινή ιστορική μελέτη είναι σημαντική έτσι ώστε να αναγνωρίσουμε από κοινού και να κατατάξουμε τα εγκλήματα που ακόμα δεν έχουν τύχει επεξεργασίας. Γνωρίζουμε ότι αυτό δεν υποκαθιστά τις επανορθώσεις που εσείς επιθυμείτε και δεν αντισταθμίζει το άδικο το οποίο διέπραξε η Γερμανία».

Για το μεταναστευτικό και τις επαναπροωθήσεις

Αναφερόμενη στο μεταναστευτικό, η κ. Μπέλμποκ παραδέχτηκε ότι στη Γερμανία για μεγάλο χρονικό διάστημα θεωρούσαν ότι τα κράτη των ευρωπαϊκών συνόρων θα μπορούσαν μόνα τους να διαχειριστούν την προστασία των συνόρων και τη μετανάστευση. «Αυτό ήταν όχι μόνο έλλειψη αλληλεγγύης αλλά κάτι παραπάνω από κοντόφθαλμο. Δυστυχώς στην ΕΕ είμαστε μακριά από μία ομοφωνία όσον αφορά το κοινό σύστημα ασύλου, όμως είναι ευχάριστο ότι υπάρχουν 12 κράτη μέλη τα οποία συμφωνούν και με αυτά μπορούμε να προχωρήσουμε για να προωθήσουμε μηχανισμό αλληλεγγύης. «Αυτό δεν θα λύσει όλα τα θέματα μετανάστευσης στην Ευρώπη, αλλά είναι καλύτερο από το να μείνουμε στην αδράνεια», ανέφερε.

Η γερμανίδα υπουργός εξωτερικών τόνισε ότι είναι εμφανές πως ξανά και ξανά εργαλειοποιούνται οι μετανάστες. Οι χώρες που δεν βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα «θα πρέπει να μεριμνήσουν να μην υπάρχουν παραβιάσεις- σ’ αυτές συγκαταλέγω τα παράνομα pushbacks-, όπως και να λειτουργεί η διάσωση στη θάλασσα, κάτι το οποίο είναι ευρωπαϊκό καθήκον», σημείωσε και προσέθεσε πως η Ελλάδα προσφέρει και έχει προσφέρει πάρα πολλά για τη φιλοξενία των μεταναστών.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ