Επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν – Νετανιάχου

Η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, έλαβε χώρα νωρίς την Κυριακή, καθώς ολοκληρώνονταν οι συνεδριάσεις του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου και του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ. Το ανακοίνωσε το γραφείο του Νετανιάχου.

Νωρίτερα, το ισραηλινό πολεμικό συμβούλιο ενέκρινε μια αντίδραση αντίστοιχη της έντασης που αντιμετωπίζει το Ισραήλ από το Ιράν.

Η προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε την έκτακτη συνεδρίαση το μεσημέρι της Κυριακής, για να συζητήσει την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συνεδρίαση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 16:00 (ώρα Νέας Υόρκης, 23:00 ώρα Ελλάδας).

Νωρίτερα, ο ισραηλινός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Γκιλάντ Ερντάν, ανακοίνωσε μέσω του X πως ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας επειδή “η ιρανική επίθεση αποτελεί σοβαρή απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια” και “προσδοκώ ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε διαθέσιμο μέσο και θα αναλάβει αποφασιστική δράση εναντίον του Ιράν”.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καταδίκασε σήμερα την επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, καλώντας σε αυτοσυγκράτηση και άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών.

“Είμαι βαθιά ανήσυχος για τον πραγματικό κίνδυνο μιας καταστροφικής εσκεμμένης εξέλιξης στην περιοχή. Προτρέπω όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν μέγιστη σύνεση προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές στρατιωτικές συγκρούσεις σε πολλαπλά μέτωπα στη Μέση Ανατολή”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ