Ελ Σαλβαδόρ: Εικόνες σοκ από τη φυλακή «φρούριο» για συμμορίες

Δεύτερη ομάδα περίπου 2.000 κρατουμένων μετήχθη χθες Τετάρτη στη «μεγαλύτερη φυλακή της Αμερικής», που οικοδομήθηκε στο Ελ Σαλβαδόρ στο πλαίσιο του «πολέμου» κατά του εγκλήματος που κήρυξε πριν από έναν χρόνο ο πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε.

Ελ Σαλβαδόρ: Φωτογραφίες σοκ από τη νέα μεγάλη φυλακή για συμμορίες -«Αδύνατον να δραπετεύσει κανείς»

«Κατά τη διάρκεια νέας επιχείρησης, μεταγάγαμε δεύτερη ομάδα 2.000 συμμοριτών στο Κέντρο Εγκλεισμού της Τρομοκρατίας (Centro de Confinamiento del Terrorismo, CECOT). Πλέον τέσσερις χιλιάδες γκάγκστερ ζουν στη φυλακή που έχει επικριθεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στον κόσμο», ανέφερε με σαρκαστικό τόνο ο κ. Μπουκέλε μέσω Twitter.

Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ δημοσίευσε βίντεο από τη μεταγωγή κρατούμενων, που βρίσκονταν προηγουμένως στη φυλακή της Ισάλκο, ενώ ο υπουργός Άμυνας Ρενέ Φράνσις Μερίνο διευκρίνισε πως οι κρατούμενοι φρουρούνταν καθ’ οδόν από περίπου 1.200 μέλη των ενόπλων δυνάμεων και ότι την οχηματοπομπή συνόδευαν τρία στρατιωτικά ελικόπτερα.

Εικόνες – σοκ από τη φυλακή

Το Ελ Σαλβαδόρ αποκαλύπτει νέα μεγάλη φυλακή για συμμορίες
Φωτογραφία: Reuters
Το Ελ Σαλβαδόρ αποκαλύπτει νέα μεγάλη φυλακή για συμμορίες
Φωτογραφία: Reuters
Το Ελ Σαλβαδόρ αποκαλύπτει νέα μεγάλη φυλακή για συμμορίες
Φωτογραφία: Reuters

Οι συνθήκες κράτησης στη γιγαντιαία φυλακή στην Τεκολούκα —74 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Σαν Σαλβαδόρ— καταγγέλλονται από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι κρατούμενοι αναγκάζονται να σκύψουν με τα χέρια τους πίσω από το κεφάλι τους, ενώ είναι αλυσοδεμένοι μέσα στην τεράστια εγκατάσταση, η οποία οι Αρχές ισχυρίζονται ότι είναι η μεγαλύτερη στην Αμερική.

Η φυλακή, η οποία βρίσκεται στην Tecoluca, περίπου 46 μίλια από την πρωτεύουσα της χώρας της Κεντρικής Αμερικής, το Σαν Σαλβαδόρ, θα στεγάσει τελικά έως και 40.000 κρατούμενους σε οκτώ κτίρια, το καθένα με 32 κελιά που θα χωρούν περίπου 100 κρατούμενους το καθένα, ανέφερε το BBC.

Κάθε κελί έχει μόνο δύο νεροχύτες και δύο τουαλέτες. Η νέα φυλακή είναι μέρος του αμφιλεγόμενου πολέμου του Bukele κατά των συμμοριών, που ξεκίνησε πέρυσι.

Ελ Σαλβαδόρ
Φωτογραφία: Reuters
Το Ελ Σαλβαδόρ αποκαλύπτει νέα μεγάλη φυλακή για συμμορίες
Φωτογραφία: Reuters
Το Ελ Σαλβαδόρ αποκαλύπτει νέα μεγάλη φυλακή για συμμορίες
Φωτογραφία: Reuters

Η γιγαντιαία φυλακή, εφοδιασμένη με τεχνολογικά προηγμένα μέσα επιτήρησης, εγκαινιάστηκε στις αρχές Φεβρουαρίου. Οικοδομήθηκε για να εγκλειστούν εκεί τα φερόμενα ως μέλη συμμοριών που βρέθηκαν πίσω από τα σίδερα αφότου εξαπολύθηκε η επίθεση του κρατικού μηχανισμού εναντίον των μάρας, χάρη στο καθεστώς εξαίρεσης που επέβαλε το κοινοβούλιο κατ’ απαίτηση του προέδρου Μπουκέλε.

Παρά τις επικρίσεις ΜΚΟ υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που κάνουν λόγο για σωρεία καταχρήσεων, ο «πόλεμος κατά του εγκλήματος» χαρίζει στον πρόεδρο Μπουκέλε ιλιγγιώδη δημοτικότητα.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Cristosal ανακοίνωσε πως προσέφυγε την περασμένη εβδομάδα εναντίον του Σαλβαδόρ στη Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΔΕΑΔ), καταγγέλλοντας τη «συστηματική παραβίαση» θεμελιωδών δικαιωμάτων 66 ανθρώπων που συνελήφθησαν στο πλαίσιο του «πολέμου κατά του εγκλήματος». «Παραβιάστηκαν τα δικαιώματα στην ελευθερία, σε δίκαιη δίκη, στην υπεράσπιση από συνήγορο και στο να δικάζεται κανείς από ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστή», τόνισε ο Αβραάμ Αμπρέγο, στέλεχος της Cristosal.

Το καθεστώς εξαίρεσης επιτρέπει συλλήψεις χωρίς εντάλματα και αναστέλλει συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα. Πάνω από 64.500 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο του «πολέμου» του κ. Μπουκέλε τον τελευταίο χρόνο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ