Έφοδος Ιρανών ενόπλων σε δύο ελληνικά τάνκερ στον Περσικό Κόλπο – Διάβημα από το ΥΠΕΞ

Αγωνία για τις τύχες των Ελλήνων που βρίσκονται πάνω στα τάνκερ.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Δύο δεξαμενόπλοια που μετέφεραν πετρέλαιο φαίνεται ότι βρίσκονται υπό την κατοχή Ιρανών ενόπλων, που πραγματοποίησαν ρεσάλτο χρησιμοποιώντας ακόμη και ελικόπτερο που απονηώθηκε από πολεμικό πλοίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr το πρώτο είναι το Δεξαμενόπλοιο DELTA POSEIDON, με ελληνική σημαία και με δύο Έλληνες ναυτικούς.

Επτά ένοπλοι επιβιβάσθηκαν επί του πλοίου με ελικόπτερο 22 ν.μ. ανοιχτά του Ιράν, σε διεθνή ύδατα στο μέσον περίπου του Περσικού κόλπου .

Το δεύτερο είναι το Δεξαμενόπλοιο PRUDENT WARRIOR με ελληνική σημαία, στο οποίο μεταξύ άλλων βρίσκονται 8 Έλληνες ναυτικοί και ένας Κύπριος ναυτικός. Το πλοίο βρισκόταν εντός χωρικών υδάτων Ιράν.

Για το δεύτερο δεν υπάρχει σαφή εικόνα τι ακριβώς έχει συμβεί.

Είναι γεγονός ότι και τα δύο πλοία έχουν κλειστό στο σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού AIS.

ΥΠΕΞ- ρωσική πρεσβεία

Διάβημα από το ΥΠΕΞ

“Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε προ ολίγου έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό Πρέσβη στην Αθήνα, αναφορικά με την βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Κόλπο.

Οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας. Ο Γενικός Γραμματέας καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας. Κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους. Τόνισε επίσης ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν” αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

“Συγκεκριμένα, νωρίτερα σήμερα ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσνηώθηκε στο ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο. Στη συνέχεια ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Έλληνες πολίτες.

Αντίστοιχο συμβάν αναφέρθηκε ότι συνέβη και σε άλλο πλοίο ελληνικής σημαίας, στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες πολίτες, και που ευρίσκετο πλησίον των ιρανικών ακτών.

Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας. Υπό το φως των ανωτέρω, το Υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν. Τα πλοία ελληνικής σημαίας καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με το οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε στενό συντονισμό και συνεχή επικοινωνία” σημειώνει το ΥΠΕΞ.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ