Δραματικές ώρες στην Ουκρανία: Υπό πολιορκία το Κίεβο – Δεκάδες νεκροί στρατιώτες και άμαχοι

Συνεχίζεται το ρωσικό «σφυροκόπημα» στην Ουκρανία, όπου οι ώρες είναι κρίσιμες. Δεκάδες νεκροί στρατιώτες και άμαχοι – τουλάχιστον 100- αλλά και πολλοί τραυματίες είναι ο απολογισμός έως τώρα.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε το “σύνθημα” το πρωί της Πέμπτης και άναψε το φυτίλι… του πολέμου. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν φτάσει στην περιοχή του Κιέβου, σύμφωνα με τους Ουκρανούς αξιωματούχους, όπως μετέδωσε νωρίτερα το Bloomberg.

Σύμφωνα με σύμβουλο του Ουκρανού Προέδρου Ζελένσκι στο στόχαστρο της ρωσικών δυναμένων είναι η έδρα της Κυβέρνησης.

Ρωσικά ελικόπτερα πετούσαν πάνω  από το Κίεβο νωρίτερα. Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ρωσικά ελικόπτερα επιτέθηκαν στο Γκοστόμελ, ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις αμύνονται σθεναρά και έχουν καταρρίψει 7 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Μέχρι στιγμής η ρωσική πλευρά, αρνείται ότι υπάρχουν απώλειες.

Μεθοριακοί αξιωματούχοι της Ουκρανίας δήλωσαν ότι ο ρωσικός στρατός προσπαθεί να διεισδύσει στην περιοχή του Κιέβου και στην περιοχή Ζιτόμιρ που βρίσκεται στα σύνορα με τη Λευκορωσία και ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί πυραυλικά συστήματα Grad.

Ουκρανία- Ρωσία

Παράλληλα ανταποκριτής του Reuters μετέδωσε ότι φαίνεται μαύρος καπνός να υψώνεται πάνω από το αρχηγείο των υπηρεσιών πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας στο κέντρο του Κιέβου.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα ότι ένα μέρος των κέντρων της στρατιωτικής της διοίκησης έχουν χτυπηθεί από ρωσικά πυραυλικά πλήγματα μετά τη στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε η Μόσχα κατά της γειτονικής της χώρας.

Γύρω στις 3.30 το μεσημέρι ήχησαν ξανά σειρήνες στο Κίεβο, όπως και γύρω στις 17.00. Οι σειρήνες ηχούν από το ξημέρωμα καλώντας τους πολίτες να αναζητήσουν καταφύγιο καθώς αναμένονται αεροπορικές επιδρομές.

Από το πρωί οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει 203 επιθέσεις σε ολόκληρη την Ουκρανία.

18 νεκροί από επίθεση με πυραύλους σε χωριό της Οδησσού

Δεκαοκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν από επίθεση με πυραύλους σε χωριό της Οδησσού στη νότια Ουκρανία, όπως ανακοίνωσαν οι περιφερειακές Αρχές.

Οκτώ άνδρες και δέκα γυναίκες σκοτώθηκαν στο χωριό Λιπέτσκε, αναφέρουν χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή τους.

Τουρκικό πλοίο χτυπήθηκε από βόμβα στα ανοιχτά της Οδησσού

Τουρκικό φορτηγό πλοίο, που έπλεε υπό τη σημαία των Νήσων Μάρσαλ από την Οδησσό προς τη Ρουμανία στη Μαύρη Θάλασσα χτυπήθηκε από “βόμβα”, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο NTV.

Ζελένσκι: “Φοβάμαι για τη ζωή μου, βοηθήστε τη χώρα μου”

“Είχαμε μία δραματική τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι” δήλωσε σήμερα από τη Βιέννη ο καγκελάριος της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ.

“Ο κ. Ζελένσκι μου είπε ότι φοβάται για τη ζωή του και για την τύχη της χώρας του”, είπε ο Καρλ Νεχάμερ και πρόσθεσε: “Ο Ουκρανός πρόεδρος ξεκίνησε να μιλάει στο τηλέφωνο, δίνοντας πληροφορίες για το τι συμβαίνει στη χώρα του, σε μία χώρα που, όπως είπε, δεν ξέρει πλέον πόσο καιρό θα υπάρχει ακόμη, ενώ τόνισε ότι δεν ξέρει για πόσο ακόμη ο ίδιος θα είναι ζωντανός. Στη διάρκεια της τηλεφωνικής μας επικοινωνίας, μου ζήτησε να βοηθήσουμε τη χώρα του. Με ενημέρωσε ότι σημειώνονται σφοδρές μάχες στην Ουκρανία. Υπάρχουν πολλοί τραυματίες και νεκροί. Ο Ουκρανός πρόεδρος ζητά τη βοήθεια της Ευρώπης και της διεθνούς κοινότητας”.

Ο Αυστριακός καγκελάριος υπογράμμισε στη συνέχεια ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να δεχθεί πρόσφυγες: “Η Αυστρία, ακόμη και ως ουδέτερη χώρα, δεν μπορεί να κοιτάξει από την άλλη πλευρά. Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι «άκρως δραματική… η Αυστρία καταδικάζει σθεναρά τις ενέργειες της Ρωσίας και υποστηρίζει τις σκληρές κυρώσεις της ΕΕ”.

Ουκρανία: Ρωσικά στρατεύματα κοντά στο Τσερνόμπιλ

Ρωσικά στρατεύματα από την πλευρά της Λευκορωσίας, εισήλθαν σε περιοχή κοντά στον πρώην πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, σύμφωνα με σύμβουλο του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας, ενώ συνεχίζονται οι μάχες στη χώρα, όπως μετέδωσε το Reuters.

Από την πλευρά του, το Γαλλικό Πρακτορείο κάνει λόγο για μάχες που βρίσκονται σε εξέλιξη κοντά στον χώρο αποθήκευσης των πυρηνικών αποβλήτων στο εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, επικαλούμενο τον σύμβουλο του υπουργού Εσωτερικών Αντόν Γκερατσένκο. “Τα στρατεύματα των εισβολέων εισχώρησαν από τη Λευκορωσία στη ζώνη του εργοστασίου του Τσερνόμπιλ. Τα μέλη της Εθνοφρουράς που προσταεύουν τον χώρο αποθήκευσης προβάλλουν πεισματικά αντίσταση”, έγραψε στο Telegram.

Ο δήμαρχος του Κιέβου, στο μεταξύ, είπε ότι τέσσερις σταθμοί του μετρό θα χρησιμοποιηθούν ως καταφύγια για τις αεροπορικές επιδρομές, ενώ διέταξε απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη. Παράλληλα, η ουκρανική ηγεσία στην περιοχή του Ντόνετσκ είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν ένα νοσοκομείο εκεί, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις άνθρωποι.

Εκκενώνεται το ξενοδοχείο των δημοσιογράφων – Κατευθύνονται προς την πρεσβεία

Εκκενώνεται το ξενοδοχείο των δημοσιογράφων, με τους Έλληνες ανταποκριτές να κατευθύνονται στην ελληνική πρεσβεία. Όλοι οι δημοσιογράφοι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, έχουν ετοιμάσει τα πράγματά τους και φεύγουν καθώς το ξενοδοχείο βρίσκεται κοντά στα κυβερνητικά κτίρια, όπως είναι το προεδρικό μέγαρο, το οποίο φρουρούν ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις.

Επικρατεί ανησυχία για ρωσική επιχείρηση στο κέντρο του Κιέβου τις επόμενες ώρες, με στόχο την κατάληψη κυβερνητικών κτιρίων.

Σφοδρές συγκρούσεις σε πολλές περιοχές – Καταρρίφθηκε ουκρανικό αεροσκάφος, πέντε νεκροί

Η Ουκρανία πολεμάει κατά ρωσικών δυνάμεων πρακτικά κατά μήκος σχεδόν όλων των συνόρων της με τη Ρωσία και υπάρχουν σφοδρές συγκρούσεις στις περιοχές Σούμι, Χάρκοβο, Χερσώνας και Οδησσού και στο στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο, δήλωσε σύμβουλος του πρωθυπουργικού γραφείου.

Ο Ουκρανός αξιωματούχος είπε πως υπάρχει φόβος ότι οι ρωσικές δυνάμεις μπορούν να εισβάλουν στη χώρα από αέρος και στη συνέχεια να προσπαθήσουν να διεισδύσουν στην περιοχή του Κιέβου.

Η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) ανακοίνωσε ότι οι Ουκρανοί συνοριοφύλακες είχαν εγκαταλείψει όλες τις εγκαταστάσεις στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ουκρανικό στρατιωτικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε σήμερα και πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν, όπως ανακοίνωσε η ουκρανική αστυνομία και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της χώρας, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις προσπαθούν να αμυνθούν απέναντι στη μαζική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας.

Συγκίνηση από την προσευχή των ανθρώπων στη μέση του δρόμου

Η δημοσιογράφος του CNN Κλαρίσα Γουόρντ, που βρίσκεται στο Χάρκοβο, μετέδωσε τη συγκινητική στιγμή που ομάδα Ουκρανών πολιτών γονατίζουν στην πλατεία της πόλης και προσεύχονται, ώρες μετά την ανακοίνωση του Βλαντίμιρ Πούτιν για στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.

Τέσσερις βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από τη Λευκορωσία

Τέσσερις βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από το έδαφος της Λευκορωσίας με κατεύθυνση προς τα νοτιοδυτικά, σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, μεταδίδει το Reuters.

ΝΑΤΟ: Αναπτύσσει επιπλέον δυνάμεις στα ανατολικά της Συμμαχίας – “Η Ρωσία θα πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα”

Λίγες ώρες μετά τη μαζική ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, το NATO ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει περισσότερες αμυντικές χερσαίες, εναέριες και θαλάσσιες δυνάμεις στα ανατολικά της συμμαχίας για να προστατεύσει τους συμμάχους του.

“Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την τρομακτική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία είναι εντελώς αδικαιολόγητη και απρόκλητη. Οι σκέψεις μας είναι με όλους όσους σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν, και με τον λαό της Ουκρανίας. Καταδικάζουμε επίσης τη Λευκορωσία που επέτρεψε αυτή την επίθεση” επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας ότι “η Ρωσία θα πληρώσει πολύ βαρύ οικονομικό και πολιτικό τίμημα”.

“Αποφασίσαμε, σύμφωνα με τον αμυντικό μας σχεδιασμό για την προστασία όλων των Συμμάχων, να λάβουμε πρόσθετα μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση της αποτροπής και της άμυνας σε ολόκληρη τη Συμμαχία”, αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Συμμαχίας μετά την έκτακτη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου της το πρωί της Πέμπτης.
“Οι ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν σοβαρή απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια και θα έχουν γεωστρατηγικές συνέπειες” σημειώνει η Συμμαχία που τονίζει ακόμη:

“Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει την ασφάλεια και την άμυνα όλων των Συμμάχων. Αναπτύσσουμε επιπλέον αμυντικές χερσαίες και αεροπορικές δυνάμεις στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας, καθώς και πρόσθετα θαλάσσια μέσα. Έχουμε αυξήσει την ετοιμότητα των δυνάμεών μας να ανταποκριθούν σε όλα τα απρόοπτα”.

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των χωρών του ΝΑΤΟ την Παρασκευή

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των χωρών του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί αύριο, 25 Φεβρουαρίου, μέσω τηλεδιάσκεψης, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ λίγο μετά την ολοκλήρωση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (NAC) που συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως στις Βρυξέλλες, σε επίπεδο πρέσβεων.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ έχει ήδη ενισχύσει τη συλλογική του άμυνα και θα την ενισχύσει περαιτέρω.
Παράλληλα ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε σήμερα ότι η Συμμαχία θα αναπτύξει περισσότερες δυνάμεις στην ανατολική της πτέρυγα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ πρόσθεσε ότι περισσότερα από 100 πολεμικά αεροσκάφη έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού.
«Συγκαλέσαμε αύριο τηλεδιάσκεψη κορυφής για να αναλύσουμε την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε», σημείωσε ο Στόλτενμπεργκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την έκτακτη συνεδρίαση των πρεσβευτών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, ενώ πρόσθεσε ότι «πρέπει να απαντήσουμε με ανανεωμένη αποφασιστικότητα και ακόμη μεγαλύτερη ενότητα».

«Η ειρήνη στην ήπειρό μας έχει γίνει θρύψαλα», κατήγγειλε ο Στόλτενμπεργκ. «Η Ρωσία χρησιμοποιεί βία για να προσπαθήσει να ξαναγράψει την Ιστορία και να στερήσει από την Ουκρανία τον ελεύθερο και ανεξάρτητο δρόμο της», υπογράμμισε.

Η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ και ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας εξήγησε ότι δεν υπάρχουν νατοϊκά στρατεύματα στη χώρα.

«Δεν έχουμε σχέδια να στείλουμε στρατεύματα του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Ό,τι κάνουμε είναι αμυντικό», επεσήμανε.

Ωστόσο η Συμμαχία πρόκειται να ενισχύσει την ανατολική της πτέρυγα, σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ: «Τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα έρθουν ακόμη περισσότεροι (στρατιώτες), οπότε θα ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την παρουσία μας στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας», τόνισε.

Παράλληλα το ΝΑΤΟ έχει ενεργοποιήσει τα αμυντικά του σχέδια προκειμένου να διευκολυνθεί η μετακίνηση των στρατευμάτων, εξήγησε ο ίδιος.

Νωρίτερα σε ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά τη συνεδρίασή τους οι πρεσβευτές των χωρών μελών του ΝΑΤΟ επεσήμαναν: «οι ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν σοβαρή απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια και θα έχουν γεωστρατηγικές επιπτώσεις».

«Αποφασίσαμε (…) να λάβουμε επιπλέον μέτρα για να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την αποτρεπτική ισχύ και την άμυνα όλης της Συμμαχίας. Τα μέτρα μας είναι και παραμένουν προληπτικά, αναλογικά και δεν οξύνουν την κατάσταση», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Τζόνσον: Δικτάτορας ο Πούτιν – Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα είναι τεράστιες

Δικτάτορα χαρακτήρισε τον Βλαντιμίρ Πούτιν ο Μπόρις Τζόνσον σε τηλεοπτικό διάγγελμά του προς τον βρετανικό λαό. Ο Τζόνσον θα ανακοινώσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων το πακέτο κυρώσεων στην Ρωσία στις 5μμ (7μμ ώρα Ελλάδος), μετά την μαζική επίθεση στην Ουκρανία.

“Σήμερα, σε συνεννόηση με τους συμμάχους μας, θα συμφωνήσουμε ένα τεράστιο πακέτο οικονομικών κυρώσεων που έχουν σχεδιαστεί εγκαίρως για να παραλύσουν τη
Ρωσική οικονομία”, είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Η Δύση πρέπει να σταματήσει την εξάρτησή της από το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, είπε ενώ μίλησε για ξεκάθαρη αποστολή: “Διπλωματικά, πολιτικά, οικονομικά, και τελικά στρατιωτικά, αυτό το αποτρόπαιο και βάρβαρο εγχείρημα του Βλαντιμίρ Πούτιν πρέπει να τελειώσει με αποτυχία”.

“Δεν πιστεύω ότι ο Ρώσος δικτάτορας θα υποτάξει ποτέ το εθνικό αίσθημα των Ουκρανών και την πεποίθησή τους ότι η χώρα τους πρέπει να είναι ελεύθερη” είπε ο Τζόνσον. “Λέω στον βρετανικό λαό και σε όλους ότι παρά τις απειλές από τον Πούτιν εναντίον αυτών που υποστηρίζουν την Ουκρανία, θα κρατήσουμε τη χώρα μας ασφαλή”, πρόσθεσε.

Στην ομιλία του ο Μπόρις Τζόνσον ορκίστηκε να στηρίξει την Ουκρανία μέχρι να “κάψει η φλόγα της ελευθερίας και πάλι φωτεινή”.

Διάγγελμα Μακρόν: Θα λογοδοτήσει η Ρωσία για την εισβολή – Στηρίζουμε την Ουκρανία

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σε διάγγελμά του προς τον γαλλικό λαό επανέλαβε τη στήριξη της Γαλλίας στην Ουκρανία.

Θα ζητήσουμε από την Ρωσία να δώσει λόγο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος επισημαίνοντας ότι οι κυρώσεις σε βάρος της θα είναι στο ύψος των πολεμικών πράξεων της.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντομίρ Ζελένσκι ανακοίνωσε σε τηλεοπτική δήλωση πριν από λίγο ότι η χώρα του διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με την Ρωσία.

Ζήτησε από το κοινό να υποστηρίξει τις εθνικές ένοπλες δυνάμεις, μεταξύ άλλων παίρνοντας όπλα και προετοιμαζόμενοι για μάχη και υποσχέθηκε να άρει τις προσωπικές κυρώσεις, τις οποίες είχε επιβάλει προηγουμένως, από οποιονδήποτε επιθυμεί να υπερασπιστεί την Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι είπε ότι η ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας ήταν παρόμοια με ναζιστική εισβολή. Ζήτησε από τους Ρώσους πολίτες να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση της κυβέρνησης.

Τεράστιες ουρές σε βενζινάδικα και ΑΤΜ στη Μαριούπολη

Συγκλονιστικές ήταν από νωρίς οι εικόνες από το κέντρο της Μαριούπολης στην Ουκρανία. Οι κάτοικοι είχαν βγει στους δρόμους και πήγαν στα ΑΤΜ για να τραβήξουν χρήματα.

Οι ουρές ήταν τεράστιες, καθώς οι πολίτες δεν γνώριζαν τι θα γίνει τις επόμενες ώρες με τις τράπεζες, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες του απεσταλμένου μας στη Μαριούπολη, Χρήστου Μαζανίτη.

Την ίδια ώρα, τεράστιες ήταν οι ουρές στα βενζινάδικα καθώς οι Ουκρανοί έσπευσαν να γεμίσουν τα ντεπόζιτα με καύσιμα.

10+1 συγκλονιστικές εικόνες που θα μείνουν στην ιστορία

Ξένοι ανταποκριτές και δημοσιογράφοι από όλον τον κόσμο καλύπτουν τα γεγονότα και τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία.

Ο φωτογραφικός φακός έχει αποτυπώσει με τον πιο παραστατικό τρόπο τις στιγμές καταστροφής, αγωνίας και πόνου στην Ουκρανία.

Η στιγμή που ο Βλαντιμίρ Πούτιν δίνει το σύνθημα για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία / EPA

Ουκρανοί απομακρύνονται από την Μαριούπολη – Τα αυτοκίνητα σχηματίζουν ουρές / Reuters

Ρωσικά άρματα μάχης εισβάλλουν στην Μαριούπολη / Reuters
Ουκρανοί σχηματίζουν ουρές για επιβιβαστούν σε λεωφορείο και να φύγουν από το Κίεβο / Reuters

Μία γυναίκα γεμάτη αίματα στο Χάρκοβο

Μία μητέρα με το παιδί της εγκαταλείπουν με λεωφορείο το Λουχάνσκ / AP
Ουκρανοί απομακρύνονται από το Κίεβο – Ουρές χιλιομέτρων σχηματίζουν τα αυτοκίνητα / EPA
Αναμονή στα βενζινάδικα / EPA
Αστυνομικοί εξετάζουν βλήμα που έπεσε σε δρόμου του Κιέβου / Reuters
Φωτιά και μαύρος καπνός έπειτα από βομβαρδισμούς στην Μαριούπολη / Reuters

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ