Ολομέτωπη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία – Δεκάδες νεκροί από τους βομβαρδισμούς

Η Ουκρανία «φλέγεται». Το… σύνθημα από τον Βλαντιμίρ Πούτιν για ρωσική εισβολή δόθηκε και άναψε το φυτίλι του πολέμου.

Εκρήξεις και βομβαρδισμοί ακούγονται στις μεγάλες πόλεις, ενώ η επίθεση της Ρωσίας είναι ολομέτωπη. Χιλιάδες πολίτες σπεύδουν στα καταφύγια για να προστατευθούν.

Δεκάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και πολλοί έχουν τραυματιστεί από τον βομβαρδισμό των δυνάμεων της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση η συνοριοφρουρά της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ρωσικά στρατιωτικά κονβόι πέρασαν τα ουκρανικά σύνορα — κυρίως από τη χερσόνησο της Κριμαίας την οποία προσάρτησε το 2014 η Ρωσία– και εισήλθαν στο Τσερνίχιβ, το Χάρκοβο και το Λουχάνσκ.

“Ρωσικά στρατιωτικά οχήματα, περιλαμβανομένων τεθωρακισμένων, παραβίασαν τα σύνορα στις περιοχές Τσερνιχίβ (στον βορρά, στη μεθόριο με τη Λευκορωσία), στο Σούμι (βορειοανατολικά), το Λουχάνσκ και το Χάρκοβο (ανατολικά)” από το σημείο περάσματος μεταξύ της χερσονήσου (της Κριμαίας) και της ηπειρωτικής Ουκρανίας, εξήγησε η συνοριοφρουρά, δημοσιεύοντας ένα βίντεο στο οποίο φαίνονται οχήματα τα οποία έχουν πάνω τους το γράμμα “Ζ”.

Ουκρανία- Ρωσία

Παράλληλα οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία ανήρτησαν ανακοίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην οποία αναφέρουν ότι κατέρριψαν δύο αεροσκάφη της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας στην αυτοαναξηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ.

Ζελένσκι: Η Ουκρανία έκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με την Ρωσία – Έκανε λόγο για “ναζιστική εισβολή”

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντομίρ Ζελένσκι ανακοίνωσε σε τηλεοπτική δήλωση πριν από λίγο ότι η χώρα του διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με την Ρωσία.

Ζήτησε από το κοινό να υποστηρίξει τις εθνικές ένοπλες δυνάμεις, μεταξύ άλλων παίρνοντας όπλα και προετοιμαζόμενοι για μάχη και υποσχέθηκε να άρει τις προσωπικές κυρώσεις, τις οποίες είχε επιβάλει προηγουμένως, από οποιονδήποτε επιθυμεί να υπερασπιστεί την Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι είπε ότι η ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας ήταν παρόμοια με ναζιστική εισβολή. Ζήτησε από τους Ρώσους πολίτες να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση της κυβέρνησης.

Τεράστιες ουρές σε βενζινάδικα και ΑΤΜ στη Μαριούπολη

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες από το κέντρο της Μαριούπολης στην Ουκρανία. Οι κάτοικοι έχουν βγει στους δρόμους και πηγαίνουν τα ΑΤΜ για να τραβήξουν χρήματα. Οι ουρές είναι τεράστιες, καθώς οι πολίτες δεν γνωρίζουν τι θα γίνει τις επόμενες ώρες με τις τράπεζες, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες του απεσταλμένου μας στη Μαριούπολη, Χρήστου Μαζανίτη.

Την ίδια ώρα, τεράστιες είναι οι ουρές στα βενζινάδικα καθώς οι Ουκρανοί σπεύδουν να γεμίσουν τα ντεπόζιτα με καύσιμα. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα ακούγονται σειρήνες μέσα στην πόλη, ενώ οι εκρήξεις από τα περίχωρα είναι αισθητές στο κέντρο της πόλης.

Φαίνεται ότι ο στρατός της Ουκρανίας  σύμφωνα με τις αναφορές που έχουμε μέχρι στιγμής ανταποδίδει τα πυρά των Ρώσων. Στα περίχωρα αλλά και στα σύνορα με τους αυτονομιστές μαίνονται σκληρές μάχες.

Ουκρανία ΑΤΜ

Πολίτες μαζεύονται στα καταφύγια – Συγκλονιστικές εικόνες

Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης, ισχυρές εκρήξεις σημειώνονται  σε Κίεβο και Μαριούπολη. Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, εκρήξεις έχουν σημειωθεί και στο Χάρκοβο, στην Οδησσό και στην Κραματόρσκ.

Οι σειρήνες πολέμου ηχούν κάθε δέκα λεπτά στο Κίεβο, ενώ χιλιάδες κάτοικοι έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν την πόλη με τα αυτοκίνητά τους.

Την ίδια ώρα, πολίτες έχουν σπεύσει στα καταφύγια προκειμένου να προστατευθούν. Το παρακάτω βίντεο που ανέβηκε στα social media κάνει ήδη τον γύρο του διαδικτύου.

Ουκρανία: Δημοσιογράφος του CNN μεταδίδει με κράνος – Η αντίδρασή του μόλις ακούγονται οι σειρήνες πολέμου

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε ότι κηρύσσει ολόκληρη την επικράτεια σε κατάσταση πολέμου. Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ενέκρινε τη διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης, εκρήξεις σημειώθηκαν στο Κίεβο και στην Μαριούπολη.

Στο παρακάτω βίντεο, δημοσιογράφος του CNN μεταδίδει live τις εξελίξεις φορώντας κράνος, υπό τον φόβο των εκρήξεων. Τη στιγμή που ακούγονται οι σειρήνες πολέμου όλοι “παγώνουν”.

Ρωσικό υπουργείο Άμυνας: Αποκλείσαμε την αεράμυνα και την αεροπορία της Ουκρανίας με μια σειρά επιθέσεων ακριβείας

Η Ρωσία απέκλεισε την αεράμυνα και την αεροπορία της Ουκρανίας με μια σειρά επιθέσεων ακριβείας, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας της χώρας, έπειτα από εκρήξεις σε αεροδρόμια και διαδρόμους προσγείωσης σε όλη τη χώρα.

Αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν επίσης το πρωί της Πέμπτης ότι οι Ουκρανοί συνοριοφύλακες δεν αντιστέκονται στην προώθηση των ρωσικών στρατευμάτων, τα οποία έχουν εισέλθει μετά την υπογραφή του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στο διάταγμα για την έναρξη μιας «ειδικής επιχείρησης» στο Ντονμπάς. Την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι διέψευσαν τους ισχυρισμούς των αρχηγών άμυνας του Κιέβου ότι η Ρωσία έχασε 5 στρατιωτικά αεροπλάνα πάνω από τη χώρα κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Ουκρανία- Ρωσία

Σε προηγούμενη δήλωση, η Μόσχα ανέφερε ότι πραγματοποιούσε πλήγματα σε στόχους της στρατιωτικής υποδομής της Ουκρανίας.

Η Ρωσία εξαπέλυσε την επίθεση κατά της Ουκρανίας το πρωί της Πέμπτης με εντολή του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος είπε ότι στόχος της επιχείρησης ήταν η αποστρατικοποίηση και η «απο-ναζιστοποίηση» της Ουκρανίας.

Ο Ρώσος ηγέτης ισχυρίστηκε ότι η στρατιωτική δράση ήταν απαραίτητη για να σταματήσουν οι ουκρανικές επιθέσεις στις δύο αποσχισμένες περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, τις οποίες η Μόσχα αναγνώρισε ως ανεξάρτητα κράτη τη Δευτέρα.

Αυτοί είναι οι στόχοι των Ρώσων – Πού θα χτυπήσουν με όπλα ακριβείας

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι ο στρατός επιτίθεται σε ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο πλαίσιο μιας συνεχιζόμενης επιχείρησης στην Ουκρανία.

Όπλα ακριβείας χρησιμοποιούνται ενάντια σε στρατιωτικές υποδομές, εγκαταστάσεις αεράμυνας, στρατιωτικά αεροδρόμια και αεροσκάφη, ανέφερε μια δήλωση που επικαλείται το RIA Novosti.

“Η Ρωσία δεν επιτίθεται σε ουκρανικές πόλεις, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς που λένε το αντίθετο. Οι Ουκρανοί άμαχοι δεν απειλούνται” ανέφερε η δήλωση.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας επιβεβαίωσε ότι οι ουκρανικές στρατιωτικές τοποθεσίες δέχθηκαν επίθεση. Μιλώντας μέσω βίντεο στα social media του, ανακοίνωσε στρατιωτικό νόμο στη χώρα.

Κάλεσε τους Ουκρανούς να παραμείνουν ψύχραιμοι και κατά προτίμηση να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Είπε ότι η Ουκρανία είναι «ισχυρή» και θα «νικήσει οποιονδήποτε».

Πηγή φωτό: AP/Reuters

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ