Carmen Amaya: Η Google τιμά με Doodle την σπουδαιότερη χορεύτρια φλαμένγκο όλων των εποχών

Το σημερινό Doodle, εικονογραφημένο από την καλεσμένη καλλιτέχνη Genie Espinoza με έδρα τη Βαρκελώνη, γιορτάζει την Ισπανίδα Ρομά χορεύτρια Carmen Amaya. Θεωρούμενη ως μία από τις μεγαλύτερες χορεύτριες φλαμένκο όλων των εποχών, η απεριόριστη ενέργεια και η προσωπικότητα της Amaya φαινόταν σε κάθε της κίνηση.

Η Amaya γεννήθηκε σαν σήμερα το 1913 στη Βαρκελώνη. Ο πατέρας της Amaya ήταν κιθαρίστας και σε ηλικία τεσσάρων ετών χόρευε σε ταβέρνες και μπαρ ενώ έπαιζε. Μετά από περιοδείες σε συνοικιακούς χώρους για χρόνια, το εκφραστικό χορευτικό στυλ της Amaya κέρδισε την προσοχή ενός παρουσιαστή της ποικιλίας. Την πήγε σε μέρη κύρους όπως το Ισπανικό Θέατρο της Βαρκελώνης και το Θέατρο Palace του Παρισιού — το τελευταίο έγινε βασικό στοιχείο στην καριέρα της.

Μέχρι το 1929, η Amaya άρχισε να περιοδεύει στην Ισπανία και την Πορτογαλία με μερικούς από τους πιο σεβαστούς χορευτές φλαμένκο της εποχής. Ο χορός Flamenco παραδοσιακά επικεντρώνεται στην κίνηση του άνω μέρους του σώματος, αλλά η Amaya χρησιμοποίησε ολόκληρο το σώμα της. Το γρήγορο πόδι της έγινε εμβληματικό, κερδίζοντας θαυμαστές της σε όλη τη Λατινική Αμερική. Τελικά εγκαταστάθηκε στο Μπουένος Άιρες και ίδρυσε τον δικό της θίασο φλαμένκο. Έκαναν περιοδεία παντού από την Κούβα μέχρι τη Βραζιλία.

Μετά από μια δεκαετία στο δρόμο, η Amaya μετακόμισε στην Πόλη του Μεξικού. Το 1941, εμφανίστηκε στη Νέα Υόρκη και έγινε θαυμαστής των U.S. Ο Πρόεδρος Franklin D. Roosevelt είχε ως αποτέλεσμα την πρόσκληση για χορό στον Λευκό Οίκο! Η Amaya πέρασε την τελευταία της καριέρα στο Χόλιγουντ και έπαιξε σε ταινίες όπως το La Historia de los Tarantos.

Η Amaya έχει τιμηθεί με πολλούς τρόπους, μεταξύ των οποίων η κυβέρνηση της Ισπανίας της απένειμε το Μετάλλιο της Τουριστικής Αξίας της Βαρκελώνης και το Montuic Park της Βαρκελώνης διαθέτει ένα μνημείο και ένα σιντριβάνι προς τιμήν της. Η κληρονομιά της Amaya ζει στις ανατροπές των σημερινών χορευτών φλαμένκο.

Χρόνια πολλά, Carmen Amaya!

Τι είναι τα Google Doodle

Τα google doodle δημιουργούνται από τη Google για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων.

Η ομάδα μηχανικών και σχεδιαστών doodle της Google (γνωστοί ως doodlers) ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.

Το πρώτο doodle είχε δημιουργηθεί το 1998, όταν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν (ήθελαν να πάνε σε φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα), τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου.

Η ιδέα άρεσε και έκτοτε καθιερώθηκε και εμπλουτίσθηκε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ