BBC: Η άνοδος και η πτώση του μεγαλύτερου σταρ του δημοσιογραφικού κολοσσού της Βρετανίας

Το πιο αναγνωρίσιμο πρόσωπο στα βρετανικά ΜΜΕ, ο παρουσιαστής του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του BBC, Χιου Έντουαρντς παραμένει στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, αλλά για διαφορετικούς λόγους, πλέον από αυτούς που τον έκαναν διάσημο. Ο Έντουαρντς αποκαλύφθηκε σήμερα, μετά από καθυστέρηση πέντε ημερών, ότι είναι ο γνωστός παρουσιαστής που τα τελευταία τρία χρόνια πλήρωσε 35.000 στερλίνες, για να πάρει από άτομο σε εφηβική ηλικία, σεξουαλικές φωτογραφίες.

Γαλλία: Ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου ηλικιωμένο επειδή τους ζήτησε να κάνουν ησυχία

Ο Έντουαρντς παρουσιάζει επί χρόνια το κεντρικό δελτίο ειδήσεων, την γνωστή εκπομπή News At Ten (Τα νέα στις Δέκα) του BBC, η οποία καταγράφει όλα τα μεγάλα εθνικής σημασίας γεγονότα της Βρετανίας. Είναι 61 ετών, και έχει τεθεί επικεφαλής της ναυαρχίδας του νυχτερινού ειδησεογραφικού προγράμματος του BBC, τα τελευταία 20 χρόνια, κερδίζοντας τη φήμη ενός σεβαστού, βετεράνου παρουσιαστή. Αλλά τις τελευταίες ημέρες ζει μια κόλαση, η οποία σύμφωνα με την γυναίκα του τον οδήγησε σε νοσοκομείο, με βαριά προβλήματα ψυχικής υγείας, τα οποία δεν είναι γνωστό πότε θα ξεπεράσει.

Η άνοδος

Γεννήθηκε στο Μπρίτζεντ, και μεγάλωσε στο Λάγκνεχ του Καρμαρθενσάιρ. Για πρώτη φορά μπήκε στο BBC ως εκπαιδευόμενος, το 1984. Στις τέσσερις δεκαετίες που εργάστηκε στον Οργανισμό, ήταν στις ομάδες μετάδοσης και επικεφαλής κάλυψης ιστορικών γεγονότων, όπως η κηδεία της εκλιπούσας βασίλισσας Ελισάβετ, το 2022, και πιο πρόσφατα η στέψη του βασιλιά Καρόλου του Τρίτου, τον Μάιο.  Μόλις χθες αποκαλύφθηκε ότι είχε ανέβει στην τέταρτη θέση του καταλόγου των πιο ακριβοπληρωμένων αστέρων του BBC, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της εταιρείας. Αλλά και μόλις χθες, τετραπαλασιάστηκαν ξαφνικά οι εναντίον του καταγγελίες.

Le Monde: Ανταπόκριση για τις ελλείψεις σε γιατρούς και ασθενοφόρα στα ελληνικά νησιά εν μέσω καλοκαιριού

Ο Έντουαρντς, παντρεμένος και πατέρας πέντε παιδιών, ήταν αυτός που ανακοίνωσε τον θάνατο της Ελισάβετ, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Αφού έδειξε μια εικόνα της σημαίας στο παλάτι του Μπάκιγχαμ να κυματίζει μεσίστια, είπε στους τηλεθεατές: “Πριν από λίγα λεπτά το παλάτι του Μπάκιγχαμ ανακοίνωσε τον θάνατο της Αυτής Μεγαλειότητας της βασίλισσας Ελισάβετ Β’».  Στη συνέχεια διάβασε την ανακοίνωση του παλατιού, ενώ ήταν ντυμένος με σκούρο κοστούμι, λευκό πουκάμισο και μαύρη γραβάτα, σύμφωνα με τον ενδυματολογικό κώδικα του BBC, για τις περιπτώσεις που πεθαίνει ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας ως ένδειξη σεβασμού.

Κέρκυρα: Νεκρή 50χρονη σε κρουαζιερόπλοιο

Ο Έντουαρντς είναι ο κατ’ εξοχήν παρουσιαστής του BBC για μεγάλα ειδησεογραφικά γεγονότα και έχει βρεθεί στο επίκεντρο των ζωντανών μεταδόσεων για την κάλυψη των εκλογών, για το αδαμάντινο Ιωβηλαίο της Βασίλισσας το 2012 και το πλατινένιο Ιωβηλαίο το 2022, για τον γάμο του τότε Δούκα και της Δούκισσας του Κέιμπριτζ το 2011. Έχει μεταδώσει ακόμα, τον γάμο του Δούκα και της Δούκισσας του Σάσεξ, (Χάρι και Μέγκαν) το 2018, και την κηδεία του εκλιπόντος Δούκα του Εδιμβούργου, Πρίγκιπα Φιλίππου, το 2021.  Ήταν επίσης η φωνή του BBC στο Trooping the Colour και στο Φεστιβάλ Μνήμης.

Ο Edwards ήταν διαπιστευμένος ανταποκριτής του BBC στο Westminster για 13 χρόνια και διαδραμάτισε βασικό ρόλο στο πολιτικό ρεπορτάζ του οργανισμού, αναλαμβάνοντας την κάλυψη των εκλογών από τον επί σειρά ετών αρμόδιο Ντέηβιντ Ντίμπλμπάι, το 2019.

Η κατάθλιψη

Ο Έντουαρντς,  αποκάλυψε σε ντοκιμαντέρ το 2021 ότι είχε κρίσεις κατάθλιψης που τον άφησαν κλινήρη, από το 2002. Εξήγησε πως αποφάσισε να μοιραστεί δημόσια ότι πάσχει από κατάθλιψη, επειδή  ένιωθε ότι ήταν «πλήρης υποκρισία» να υποστηρίζει οργανώσεις όπως το Ίδρυμα Shawmind ή το Mind, χωρίς να εξηγεί το γιατί.  «Ένιωσα επίσης ότι θα μπορούσε να είναι κάπως χρήσιμο για τους ανθρώπους αν άνοιγα το θέμα και έλεγα: “Μπορείς να κάνεις μια δουλειά και μπορείς να είσαι επιτυχημένος” είτε πρόκειται απλώς για το να διαβάζεις ή να αυτοσχεδιάζεις κείμενο είτε να κάνεις οτιδήποτε άλλο… ενώ παράλληλα αντιμετωπίζεις και τέτοια θέματα», είχε πει όταν αποκάλυψε την κατάθλιψή του.

Ο μισθός και η μείωσή του

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του BBC, που ανακοινώθηκε χθες αποκαλύφθηκε ότι ο ετήσιος μισθός του Edwards αυξήθηκε κατά 25.000 λίρες και έφτασε τις 439.000 λίρες πέρυσι, μετά από επαίνους για τον ρόλο του στην κάλυψη του θανάτου και της κηδείας της βασίλισσας. Σύμφωνα με την περσινή έκθεση ο μισθός του ήταν τότε μεταξύ 410.000-414.999 στερλίνες τον χρόνο.  Το 2018, αναφέρθηκε ότι συμφώνησε να δεχτεί μείωση μισθού μετά τις αποκαλύψεις σχετικά με την ανισότητα αμοιβών ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες στο BBC.

Η υγιεινή ζωή

Ο παρουσιαστής μοιράστηκε δημοσίως στο BBC Radio Cymru ότι έχασε βάρος και ξεκίνησε προπόνηση με τον πρώην επαγγελματία πυγμάχο Clinton McKenzie, καθώς προσπαθούσε να βρει την φόρμα του το 2019, σε ηλικία 58 ετών. «‘Η αλήθεια είναι ότι έχασα βάρος επειδή ένιωθα ότι δεν ήμουν υγιής. Είναι αρκετά απλό», είχε πει τότε.

Η έξοδος

Πριν από δύο χρόνια είχε αρχίσει να μιλά για το επαγγελματικό του μέλλον. «Δεν νομίζω ότι θα το κάνω αυτό για πολύ καιρό. Επειδή πιστεύω ότι, κατ’ αρχάς, είναι δίκαιο για τους θεατές να έχουν μια αλλαγή. Δεύτερον, έχω συνεργάτες που είναι πολύ ταλαντούχοι – είναι καιρός να τους δώσω και αυτών μια ευκαιρία».  Δεν είχε προμαντεύσει το σημερινό του τέλος, όπως προδιαγράφεται πλέον από τα δημοσιεύματα των βρετανικών ταμπλόιντ. Και είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα εγκατέλειπε την δημοσιογραφία.

Καθώς η αστυνομία αναφέρει ότι μέχρι στιγμής δεν έχει βρει αποδείξεις πως ο Χιου Έντουαρντς έχει προβεί σε ποινικά αδικήματα, το ερώτημα είναι πλέον, κατά πόσον ένας άνθρωπος με βαρύ ιστορικό κατάθλιψης, και έπειτα από τα αλλεπάλληλα πλήγματα που έχει δεχτεί τις τελευταίες ημέρες η προσωπικότητά του, έστω και ανωνύμως, θα μπορέσει, παρά την υποστήριξη των συναδέλφων του, να επανέλθει σε ένα τόσο απαιτητικό επάγγελμα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ