Le Monde: Ανταπόκριση για τις ελλείψεις σε γιατρούς και ασθενοφόρα στα ελληνικά νησιά εν μέσω καλοκαιριού

Άρθρο με τίτλο «Στα ελληνικά νησιά υπάρχουν τουρίστες αλλά όχι γιατροί», δημοσιεύει η γαλλική εφημερίδα Le Monde σημειώνοντας ότι «πολλές κοινότητες στην Ελλάδα έχουν τεθεί σε συναγερμό ενόψει των ελλείψεων σε επαγγελματίες υγείας και ασθενοφόρα. Με την αύξηση του πληθυσμού το καλοκαίρι, οι υγειονομικές υπηρεσίες δεν προλαβαίνουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες».

Η ανταποκρίτρια της γαλλικής εφημερίδας Μαρίνα Ράφενμπεργκ, επισημαίνει ότι «η τουριστική σεζόν φαίνεται πολλά υποσχόμενη για τη χώρα», αλλά μεταφέρει και τις ανησυχίες που εκφράζονται καθώς τις προηγούμενες εβδομάδες σημειώθηκαν ατυχήματα μερικά από τα οποία κατέληξαν σε θανάτους.  «Η άφιξη σχεδόν τριών εκατομμυρίων επισκεπτών στο αεροδρόμιο της Αθήνας μόνο τον Ιούνιο (αύξηση 19,8% σε σχέση με το 2022) αποτελεί ευλογία για τον σημαντικότερο τομέα της ελληνικής οικονομίας (με συμμετοχή 25% στο ΑΕΠ). Ωστόσο, οι πρώτες εβδομάδες του καλοκαιριού σημαδεύτηκαν από μία σειρά ατυχημάτων και τραγωδιών που μαρτυρούν την μεγάλη έλλειψη γιατρών και ασθενοφόρων στα ελληνικά νησιά, μερικά από τα οποία βλέπουν τον πληθυσμό τους να δεκαπλασιάζεται κατά την θερινή περίοδο», γράφει η γαλλική εφημερίδα.

Τρεις νεκροί τον Ιούνιο

«Μόνο τον Ιούνιο, τρεις ηλικιωμένοι πέθαναν λόγω έλλειψης ασθενοφόρων. Στις 6 Ιουνίου, στο νησί της Κω στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, μια 63χρονη γυναίκα μεταφέρθηκε με ένα φορτηγάκι από κατοίκους της περιοχής επειδή δεν υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο. Άφησε την τελευταία της πνοή πριν φτάσει στο νοσοκομείο. Το μοναδικό ασθενοφόρο στο νησί κινητοποιήθηκε την ίδια στιγμή για ένα άλλο ατύχημα. Λίγες ημέρες αργότερα, υπό παρόμοιες συνθήκες, ένας 76χρονος άνδρας πέθανε στο νησί της Εύβοιας, δύο ώρες από την Αθήνα. Στη συνέχεια, στην Λέσβο, στο βορειοανατολικό Αιγαίο, μια 78χρονη γυναίκα έχασε τις αισθήσεις της ενώ κολυμπούσε στη θάλασσα. Το πλήρωμα του ασθενοφόρου χρειάστηκε περισσότερες από δύο ώρες για να φτάσει και να διαπιστώσει ότι η καρδιά της δεν χτυπούσε πλέον», γράφει η εφημερίδα.

Τα μέτρα της κυβέρνησης

«Για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης, η ελληνική κυβέρνηση έχει στείλει πυροσβέστες και στρατιωτικές ενισχύσεις σε 61 περιοχές, νησιά και άλλες  τουριστικές περιοχές», συμπληρώνει η «Le Monde» και υπενθυμίζει τις υποσχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για προσλήψεις εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

«Ο συντηρητικός πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επανεξελέγη στις 25 Ιουνίου, υποσχέθηκε επίσης να προσλάβει 10.000 εργαζόμενους για να ενισχύσει τον τομέα της δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένων 800 οδηγών ασθενοφόρων. Στα αστικά κέντρα θα αναπτυχθούν επίσης 250 άτομα παραϊατρικού προσωπικού με μοτοσικλέτες», καταλήγει η γαλλική εφημερίδα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ