Μπάιντεν – Σι: Τι έλεγαν επί τρεις ώρες οι πρόεδροι ΗΠΑ-Κίνας

Τρείς ώρες διήρκεσε η συνάντηση κορυφής ΗΠΑ Κίνας, με τον Λευκό Οίκο να δίνει αμέσως μετά μία περίληψη των συνομιλιών. Ήταν η πρώτη δια ζώσης επαφή που είχε ο πρόεδρος Μπάιντεν με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ , από τότε που εξελέγη.

H συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ ολοκληρώθηκε έπειτα από συνομιλίες τριών ωρών, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος και μετέδωσε η κινεζική κρατική τηλεόραση.  Ο Αμερικανός πρόεδρος έφυγε στις 14:53 (ώρα Ελλάδας) από το ξενοδοχείο στο νησί Μπαλί της Ινδονησίας όπου έλαβε χώρα η πρώτη, αυτή συνάντηση των δύο προέδρων, εν μέσω συνεχών προκλήσεων και αυξανόμενων εντάσεων.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε στον πρόεδρο Σι ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να «ανταγωνίζονται δυναμικά» με την Κίνα. Ωστόσο, είπε ότι ο ανταγωνισμός “δεν πρέπει να μετατραπεί σε σύγκρουση”. Ο Μπάιντεν σύμφωνα με τις πληροφορίες νωρίτερα επρόκειτο να παρουσιάσει τις αντιρρήσεις του στις καταναγκαστικού τύπου ενέργειες του Πεκίνου έναντι στην Ταϊβάν, τις οποίες έχει χαρακτηρίσει επίσης όλο και πιο επιθετικές.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έθεσε επίσης το θέμα του πολέμου στην Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Σι συμφώνησε μαζί του ότι δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί πυρηνικός πόλεμος. Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε επίσης ανησυχίες για την «προκλητική» συμπεριφορά της Βόρειας Κορέας.
Σύμφωνα πάντα με τον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφτεί την Κίνα για να υπάρξει συνέχεια στις συζητήσεις. Ο πρόεδρος Μπάιντεν αναμένεται να δώσει συνέντευξη Τύπου.

Τι λένε οι Κινέζοι

Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν τη δική τους εκδοχή για τις συνομιλίες μεταξύ των προέδρων Σι και Μπάιντεν.  Ο Κινέζος ηγέτης λέγεται ότι προειδοποίησε τον αντίπαλό του να μην περάσει την «κόκκινη γραμμή» στην Ταϊβάν, την οποία το Πεκίνο θεωρεί ότι είναι αποσχισμένη επαρχία της Κίνας.

Το νησί είναι ανεξάρτητη δημοκρατία,  αλλά θεωρείται από το Πεκίνο ως μια αποσχισμένη επαρχία που μια μέρα προορίζεται να επανενωθεί με την ηπειρωτική Κίνα. Κατά τα κινεζικά ΜΜΕ, οι ΗΠΑ προσπάθησαν να περπατήσουν με τεντωμένο σκοινί πάνω από το θέμα, κατά τη συνάντηση. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει υποσχεθεί στο παρελθόν να υπερασπιστεί την Ταϊβάν σε περίπτωση εισβολής της Κίνας, ωστόσο ο λευκός Οίκος δεν παραδέχεται ότι ελέχθησαν έτσι τα πράγματα.

Πώς άρχισε η συνάντηση

Χαμογελούσαν ενώ αντάλλασσαν θερμή χειραψία μπροστά από τις σημαίες της Κίνας και των ΗΠΑ σε αίθουσα του πολυτελούς ξενοδοχείου Mulia στον κόλπο Νούζα Ντούα του Μπαλί. “Χαίρομαι που σας βλέπω”, είπε ο Μπάιντεν στον Σι καθώς έβαζε το χέρι του γύρω από τους ώμους του Κινέζου ηγέτη και πρόσθεσε, σε δηλώσεις μπροστά στους δημοσιογράφους, πως είναι δεσμευμένος στη διατήρηση ανοικτών γραμμών επικοινωνίας σε προσωπικό και κυβερνητικό επίπεδο.

“Ως ηγέτες των δύο χωρών μας, μοιραζόμαστε την ευθύνη, κατά την άποψή μου, να δείξουμε πως η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να διαχειριστούν τις διαφορές μας, να αποτρέψουν τον ανταγωνισμό… να μετατραπεί σε σύγκρουση, και να βρουν τρόπους να εργαστούν από κοινού για επείγοντα παγκόσμια θέματα που απαιτούν την αμοιβαία συνεργασία μας”.

Ανέφερε την κλιματική αλλαγή και τη διατροφική ασφάλεια ως προβλήματα τα οποία η διεθνής κοινότητα αναμένει από τις δύο χώρες να αντιμετωπίσουν. Απαντώντας στον Μπάιντεν, ο Σι είπε πως η σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες δεν ανταποκρίνεται στις παγκόσμιες προσδοκίες.

“Άρα χρειάζεται να χαράξουμε τη σωστή πορεία για τη σχέση Κίνας-ΗΠΑ. Πρέπει να βρούμε τη σωστή κατεύθυνση για να πάει μπροστά η διμερής σχέση και να ανεβάσουμε τη σχέση”, είπε ο Σι.

“Ο κόσμος περιμένει η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες να χειριστούν κατάλληλα τη σχέση”, είπε και πρόσθεσε πως προσβλέπει να εργαστεί με τον Μπάιντεν για την επαναφορά της σχέσης στον σωστό δρόμο, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Κανείς από τους δύο ηγέτες δεν φορούσε μάσκα κατά της COVID αν και τα μέλη των αντιπροσωπειών τους φορούσαν.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ