Αξιωματούχος ΟΗΕ: Η Γάζα εξακολουθεί να έχει την ικανότητα να μας σοκάρει

Ο υπεύθυνος των Ηνωμένων Εθνών για τον συντονισμό των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων Μάρτιν Γκρίφιθς δήλωσε σήμερα πως είναι συγκλονισμένος από τις πληροφορίες για θανάτους και τραυματισμούς ανθρώπων στη διάρκεια της μεταφοράς εφοδίων βοήθειας δυτικά της Πόλης της Γάζας.

“Ακόμη και έπειτα από πέντε σχεδόν μήνες σκληρών εχθροπραξιών, η Γάζα εξακολουθεί να έχει την ικανότητα να μας σοκάρει”, ανέφερε ο Γκρίφιθς σε ανάρτηση στην πλατφόρμα X. “Είμαι συγκλονισμένος από τις πληροφορίες για τον θάνατο και τον τραυματισμό εκατοντάδων ανθρώπων στη διάρκεια μεταφοράς εφοδίων βοήθειας δυτικά της Πόλης της Γάζας σήμερα”.

Οι υγειονομικές αρχές στη Γάζα δήλωσαν σήμερα πως ισραηλινά πυρά εναντίον ανθρώπων που περίμεναν για να λάβουν βοήθεια κοντά στην Πόλη της Γάζας σκότωσαν πάνω από 10 Παλαιστίνιους και τραυμάτισαν περισσότερους από 700.

Το Ισραήλ αμφισβήτησε τον απολογισμό και τον αριθμό των θανάτων που έδωσαν υγειονομικοί αξιωματούχοι στη διοικούμενη από τη Χαμάς Γάζα, λέγοντας πως τα φορτηγά που μετέφεραν βοήθεια περικυκλώθηκαν από εκατοντάδες ανθρώπους και μέσα στη σύγχυση πολλοί ποδοπατήθηκαν ή χτυπήθηκαν, αν και παραδέχθηκε ότι οι δυνάμεις του άνοιξαν αργότερα πυρ.

Ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος επέρριψε αρχικά την ευθύνη στους Παλαιστίνιους οδηγούς των φορτηγών που μετέφεραν τη βοήθεια λέγοντας ότι έπεσαν πάνω στο πλήθος εν μέσω χάους.

Αξιωματούχος του ισραηλινού στρατού έκανε λόγο αργότερα για δύο ξεχωριστά συμβάντα καθώς η φάλαγγα των φορτηγών εισερχόταν στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας από τον νότο κατά μήκος του κύριου παραλιακού δρόμου.

Στο πρώτο συμβάν, είπε πως τα φορτηγά που μετέφεραν τη βοήθεια περικυκλώθηκαν από εκατοντάδες ανθρώπους και μέσα στη σύγχυση, δεκάδες τραυματίστηκαν ή σκοτώθηκαν αφού ποδοπατήθηκαν ή χτυπήθηκαν από τα φορτηγά. Καθώς έφευγαν τα φορτηγά, είπε, υπήρξε ένα δεύτερο συμβάν κατά το οποίο κάποιοι από τους ανθρώπους που έτρεξαν προς τη φάλαγγα των φορτηγών πλησίασαν τις ισραηλινές δυνάμεις, περιλαμβανομένου ενός άρματος μάχης, το οποίο στη συνέχεια άνοιξε πυρ.

“Οι στρατιώτες έριξαν προειδοποιητικές βολές στον αέρα και στη συνέχεια πυροβόλησαν προς εκείνους που αποτελούσαν απειλή και δεν απομακρύνθηκαν”, δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων. “Από τη δική μας οπτική, αυτό καταλαβαίνουμε. Εξακολουθούμε να αξιολογούμε τις συνθήκες”.

Είπε πως δεν πιστεύει τον απολογισμό των θανάτων που έχουν δώσει οι παλαιστινιακές αρχές, αλλά δεν έδωσε οποιαδήποτε ισραηλινή εκτίμηση για το πόσοι άνθρωποι σκοτώθηκαν. “Δεν έχω κάποιον αριθμό, ήταν μια μετρημένη απάντηση”, είπε.

Ο Ασράφ αλ Κίντρα, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας, απέρριψε την ισραηλινή εκδοχή των γεγονότων. Είπε πως οι δηλώσεις δείχνουν πως το Ισραήλ είχε “προσχεδιασμένες προθέσεις να πραγματοποιήσει το νέο έγκλημα και τη σφαγή” και πως ο απολογισμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ