Αβραμόπουλος: Ελλάδα και Ιταλία βρίσκονται υπό πίεση, πρέπει να συνεχιστούν οι μετεγκαταστάσεις

Το μεταναστευτικό, η Συνθήκη Σένγκεν και η διαχείριση των συνόρων απασχόλησαν τις συναντήσεις που είχε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος, με τον πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς και τον υπουργό Εσωτερικών Ντάβορ Μποζίνοβιτς, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στη χώρα.

«Η σημαντική μείωση των παράτυπων αφίξεων, καθώς και ο περιορισμός των δευτερογενών μετακινήσεων κατά μήκος της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων έχει επιτευχθεί χάρη στην επιχειρησιακή δράση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, και την συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα και η Ιταλία συνεχίζουν να βρίσκονται κάτω από πίεση. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να συνεχιστούν οι μετεγκαταστάσεις. Πρέπει επίσης να συνεχίσουμε να δείχνουμε αλληλεγγύη σε ανθρώπους που χρήζουν προστασίας προσφέροντάς τους ασφαλείς και νόμιμες διόδους προς την Ευρώπη», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Ο κ. Αβραμόπουλος παράλληλα υπογράμμισε ότι για τα επόμενα χρόνια έχουν διατεθεί 500 εκατομμύρια ευρώ για επιπλέον 50.000 επανεγκαταστάσεις. «Σε ό,τι αφορά τις μετεγκαταστάσεις και τις επανεγκαταστάσεις, προσβλέπουμε στη συνέχιση των προσπαθειών εκ μέρους της Κροατίας, με πνεύμα αλληλεγγύης. Έχουμε διαθέσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2014-2020 μέσω των χρηματοδοτικών ταμείων για τις Εσωτερικές Υποθέσεις, και προσβλέπω στην αξιοποίηση όλων των διαθεσίμων χρηματοδοτικών πόρων και από την Κροατία», προσέθεσε συγκεκριμένα ο Έλληνας Επίτροπος.

Ο κ. Αβραμόπουλος, ακόμα, αναφέρθηκε στις νέες προτάσεις για την ενίσχυση της Συνθήκης Σένγκεν που παρουσιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα, τονίζοντας ότι έχουν εισαχθεί διαδικαστικές εγγυήσεις που διασφαλίζουν ότι οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα συνεχίζουν να αποτελούν εξαίρεση και μέτρο έσχατης λύσης, καθώς και ότι εφαρμόζονται αναλογικά και όταν υφίσταται ανάγκη, περιορίζοντας τις συνέπειες στην ελεύθερη μετακίνηση. «Με άλλα λόγια, η επαναφορά των συνοριακών ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα είναι, και πρέπει να παραμείνει, εξαίρεση», τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος. «Περισσότερο ισχυρή Σένγκεν σημαίνει περισσότερο ενιαία και συνεκτική Σένγκεν», είπε ο κ. Αβραμόπουλος και εξήρε παράλληλα τις προσπάθειες της Κροατίας σε αυτή την κατεύθυνση.

Αναφερόμενος στην τρομοκρατική απειλή ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι «οι πρόσφατες επιθέσεις στη Μασσαλία, τη Βαρκελώνη και το Λονδίνο δείχνουν ότι το περιβάλλον ασφαλείας παραμένει ευμετάβλητο» και προανήγγειλε νέες επιχειρησιακές δράσεις για την ενίσχυση της υποστήριξης προς τα Κράτη-Μέλη στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, ανακοίνωση που θα γίνει στις 18 Οκτωβρίου.

«Θα χρησιμοποιήσουμε όλη τη τεχνογνωσία και τους πόρους που διαθέτουμε για την προστασία των πολιτών σε δημόσιους χώρους, τον περιορισμό της πρόσβασης των τρομοκρατών σε κάθε μέσο πραγματοποίησης επιθέσεων και την ενίσχυση της δράσης μας κατά της τρομοκρατικής προπαγάνδας στο Διαδίκτυο», προσέθεσε ο κ. Αβραμόπουλος.

Πηγή πληροφοριών: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ