AUKUS: Επιχείρηση Μπάιντεν να ρίξει τους τόνους, έντονη η δυσαρέσκεια της ΕΕ

Να ρίξει τους τόνους θα επιχειρήσει ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της αυριανής ομιλίας του, στη Νέα Υόρκη ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά της για τη συμφωνία AUKUS.

Η συμφωνία πρόκειται να βρεθεί στο επίκεντρο της αποψινής συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρόλο που από την ΕΕ διευκρινίζουν ότι δεν πρόκειται για μία έκτακτη σύσκεψη ειδικά για τη συμφωνία AUKUS, αλλά και για καθιερωμένη συνάντηση που λαμβάνει χώρα όταν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ βρίσκονται στη Νέα Υόρκη για την ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Μάλιστα, σήμερα, υπήρξε και η πρώτη επίσημη αντίδραση από την πρόεδρο της Κομισιόν, η οποία χαρακτήρισε “απαράδεκτο” τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η η Γαλλία στο πλαίσιο της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας που υπέγραψαν οι ΗΠΑ με την Αυστραλία και τη Βρετανία.

AUKUS

AUKUS: Τι θα πει ο Τζο Μπάιντεν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Τη στιγμή που οι πληθαίνουν οι ευρωπαϊκές αντιδράσεις για τη συμφωνία AUKUS, ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται ότι θα επιχειρήσει να ρίξει τους τόνους.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης, στην ομιλία του στον ΟΗΕ, ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να δηλώσει πως «δεν πιστεύει στην ιδέα ενός νέου Ψυχρού Πολέμου». Επιβεβαίωσε, επίσης, ότι ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε να έχει συνομιλία με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Τζο Μπάιντεν «θα κάνει γνωστό αύριο ότι δεν πιστεύει στην ιδέα ενός νέου Ψυχρού Πολέμου με έναν κόσμο διαιρεμένο σε κομμάτια», είπε η πηγή για να συμπληρώσει πως ο Αμερικανός πρόεδρος «πιστεύει σε έναν σθεναρό, έντονο και που υπακούει σε αρχές ανταγωνισμό».

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος προκάλεσε τις επικρίσεις συμμάχων για τη μονομερή διαχείριση της αποχώρησης από το Αφγανιστάν αλλά και για τη σοβαρή διπλωματική κρίση με τη Γαλλία, μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη έχοντας στις αποσκευές του μια ενωτική ομιλία, σύμφωνα με αυτόν τον υψηλόβαθμο αξιωματούχο.

Εξάλλου, ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους θέλει να καταστήσει γνωστό στη διεθνή κοινότητα ότι «έκλεισε το κεφάλαιο του πολέμου» και «άνοιξε ένα κεφάλαιο που θα είναι αφιερωμένο σε μια αμερικανική διπλωματία εξατομικευμένη, αποφασιστική και αποτελεσματική, που θα ορίζεται από τη συνεργασία με τους συμμάχους και τους εταίρους (των ΗΠΑ) με στόχο την επίλυση των προβλημάτω, που δεν μπορούν να επιλυθούν με τη στρατιωτική δύναμη».

AUGUS Μακρόν

Η ίδια πηγή εκτιμά, αναφορικά με τη διεθνή φήμη των ΗΠΑ, ότι «το πλαίσιο είναι κυρίως θετικό παρά τις διαφορετικές οπτικές για το Αφγανιστάν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε τώρα με τη Γαλλία».

Επιβεβαίωσε, δε, την πληροφορία που έδωσε η Γαλλία ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε να έχει συνομιλία με τον Γάλλο πρόεδρο. Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος είπε χαρακτηριστικά πως «ανυπομονούμε» γι’ αυτήν την τηλεφωνική συνδιάλεξη.

Ο Τζο Μπάιντεν θέλει να «μοιραστεί την επιθυμία του να εργαστεί στενά με τη Γαλλία στη ζώνη του Ινδο-Ειρηνικού και στη διεθνή σκηνή» και πρόσθεσε πως «πιστεύω πως νιώθουν βαθύ σεβασμό ο ένας για τον άλλο».

Η Γαλλία κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι σύναψαν χωρίς να την προειδοποιήσουν μια νέα συμμαχία, στο πλαίσιο της οποίας η Αυστραλία θα εξοπλιστεί με αμερικανικά υποβρύχια, κάτι που ακυρώνει μια τεράστια παραγγελία που είχαν κάνει οι Αυστραλοί στους Γάλλους πριν από κάποια χρόνια.

aukus-ΕΕ

AUKUS: Η συμφωνία στο επίκεντρο διάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ

Η συμφωνία AUKUS φέρνει εξελίξεις και στην Ευρώπη.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ, η εν λόγω συμφωνία θα συζητηθεί απόψε στη Νέα Υόρκη στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον ίδιο να διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται για μια έκτακτη συνάντηση που συγκλήθηκε ειδικά για τη συμφωνία AUKUS, αλλά μια καθιερωμένη συνάντηση που λαμβάνει χώρα όταν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ βρίσκονται στη Νέα Υόρκη για την ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο Ερίκ Μαμέρ, όμως, δεν έμεινε μόνο σ’ αυτά. Αναφέρθηκε και στις ενέργειες της Κομισιόν έναντι της συμφωνίας. Η Επιτροπή, όπως είπε, θα αναλύσει όλες τις λεπτομέρειες της AUKUS και τις επιπτώσεις της συμφωνίας. Και εν συνεχεία θα υπάρξει επίσημη αντίδραση από πλευράς της.

Ανέφερε, επίσης, ότι η επικεφαλής της Κομισιόν παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, αλλά η ίδια έχει επιλέξει προς το παρόν να μην κάνει κάποιο σχόλιο.

«Η πρόεδρος της Κομισιόν, όταν ένα κράτος-μέλος εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια, το ακούει», είπε ο Ερίκ Μαμέρ, σημειώνοντας ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της Συνόδου EUMED9 στην Αθήνα.

Τη διάσκεψη πρόκειται επίσης να απασχολήσουν οι εμπορικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως έχουν αυτές διαμορφωθεί, πλέον.

Να σημειωθεί πως στη Νέα Υόρκη έχει μεταβεί, όπως γνωστό, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, αλλά και ο Κύπριος ομόλογός του, Νίκος Χριστοδουλίδης. Αμφότεροι θα έχουν μπαράζ επαφών ειδικά για το θέμνα της τουρκικής προκλητικότητας στην ανατολική Μεσόγειο.

Η πρώτη αντίδραση της Κομισιόν για τη συμφωνία

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι η πρώτη επικεφαλής ευρωπαϊκού θεσμού που αντιδρά στην ανακοίνωση της συμφωνίας AUKUS.

Μιλώντας στο CNN και τη δημοσιογράφο, Κριστιάν Αμανπούρ, η πρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε “απαράδεκτο” τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η η Γαλλία στο πλαίσιο της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας που υπέγραψαν οι ΗΠΑ με την Αυστραλία και τη Βρετανία.

«Μια χώρα-μέλος μας αντιμετωπίστηκε με τρόπο που δεν είναι αποδεκτός (…) Θέλουμε να ξέρουμε τι συνέβη και γιατί», είπε χαρακτηριστικά η φον ντερ Λάιεν.

Να υπενθυμίσουμε πως την περασμένη Παρασκευή, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ είπε ότι κανείς δεν συμβουλεύτηκε, ούτε ενημέρωσε την ΕΕ για αυτή τη στρατηγική εταιρική σχέση στην περιοχή του Ινδοειρηνικού.

Και αυτά τη στιγμή που οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξετάσουν το βράδυ της Δευτέρας τις συνέπειες αυτής της συμφωνίας σε συνεδρίαση που θα έχουν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Μάλιστα, σ’ αυτή τη σύσκεψη αναφέρθηκε σε δηλώσεις του και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν,Ερίκ Μαμέρ.

Γερμανικές πηγές στο enikos.gr για το NATO, την AUKUS, την Τουρκία και τους S-400

Η συμφωνία AUKUS προκάλεσε μούδιασμα στην πρόσφατη Σύνοδο των Αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων του NATO στην Αθήνα, με την γενική αίσθηση να είναι ότι περπατούν σε αχαρτογράφητα νερά.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η απάντηση  του προέδρου της  Στρατιωτική Επιτροπής του NATO, Ρόμπερτ Μπάουερ στην ερώτηση που θέσαμε για λογαριασμό του enikos.gr και του ΑΝΤ1 για το μέλλον της Συμμαχίας μετά την AUKUS και εάν υπάρχει περίπτωση να απειλήσει την Συνοχή και τα θεμέλια του NATO, άφηνε πολλά περιθώρια ερμηνείας.

«Η Αυστραλία δεν είναι μέλος του NATO. Υπάρχουν αρκετές συμφωνίες ανάμεσα σε κράτη – μέλη και άλλες χώρες που επηρεάζουν πολιτικά το NATO. Στο στρατιωτικό σκέλος, όμως, δεν το επηρεάζουν. Μπορεί να υπάρχουν επιπλοκές ή συνέπειες αλλά δεν βλέπω άμεσο αντίκτυπο στη συνοχή του NATO» ήταν τα λόγια του Ρ. Μπάουερ.

Οι S-400, οι S-500 και το ΝΑΤΟ

H Τουρκία βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο μες στην Συμμαχία, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να θεωρείται βέβαιο ότι ακόμη δεν έχουν πει την τελευταία τους κουβέντα.

Η προμήθεια μίας συστοιχίας S-400, η ανακοίνωση από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ρωσικής Rosoboronexport ότι έχει συμφωνηθεί για την αγορά ακόμη μίας και οι δηλώσεις Ερντογάν ότι η Τουρκία θα γίνει συμπαραγωγός χώρα στους S-500 και χρήστης του συστήματος, σίγουρα θα έχει νέες επιπτώσεις, καταρχάς σε ότι αφορά τον νόμο CAATSA.

Θα έλεγε κανείς ότι σε αυτή την Συνεδρίαση των Αρχηγών του NATO η Τουρκία ίσως και να την γλίτωσε από τις ΗΠΑ εξαιτίας της συμφωνίας AUKUS.

Η κρίση με την Γαλλία προκάλεσε ανέλπιστο όφελος στην Τουρκία, αφού οι ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν να θέσουν ζήτημα για την Τουρκία μες στο NATO τη στιγμή που οι σχέσεις Γαλλίας – ΗΠΑ βρίσκονται σε οριακό σημείο. Δεν πέρασε άλλωστε απαρατήρητο το γεγονός ότι ο Γάλλος Στρατηγός Buckhard δεν έριξε ούτε ματιά στον Αμερικανό ομόλογό του Milley, ούτε βεβαίως τον Βρετανό Στρατηγό Carter.

s-400 NATO

Η Γερμανία

Το enikos.gr είχε την ευκαιρία να μιλήσει με γερμανικές στρατιωτικές πηγές, σε μια προσπάθεια να αποκωδικοποιήσουμε ενδεχόμενες μελλοντικές εξελίξεις αλλά και να καταλάβουμε τον τρόπο με τον οποίο η Γερμανία προσεγγίζει τα δύο θέματα.

Κοινή συνιστώσα της Γερμανίας και στα δύο θέματα είναι ότι πρόκειται «για εθνικά ζητήματα, που σε καμία περίπτωση δεν αγγίζουν την συνοχή και τα ζητήματα που απασχολούν το NATO».

Ζητώντας περισσότερες εξηγήσεις, ο Γερμανός συνομιλητής μας μας εξήγησε ότι «η κάθε χώρα είναι κυρίαρχο κράτος κι έχει το δικαίωμα να αγοράζει ότι επιθυμεί, απ’ όπου θέλει», υπερασπιζόμενος την απόφαση της Τουρκίας να προμηθευτεί ρωσικά συστήματα και δικαιολογώντας ταυτόχρονα από την άλλη την προτίμηση της Αυστραλίας στον συνασπισμό με τις ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία έναντι της Γαλλίας.

Θα έλεγε κανείς ότι η Γερμανία μάλλον διατηρεί προς το παρόν την πολιτική του «Πόντιου Πιλάτου» κι αυτό δεν είναι τυχαίο.

Δεν είναι τόσο ότι έχει μπροστά εκλογές και δεν θα ήθελε να δεσμεύσει με τις όποιες αποφάσεις η παρούσα κυβέρνηση την επόμενη που θα προκύψει όσο ότι η Γερμανία με αυτόν τον τρόπο αγοράζει τον πολύτιμο χρόνο που χρειάζεται για να έρθει πιο κοντά στην ενεργοποίηση του αγωγού North Stream, για τον οποίο οι ΗΠΑ ποτέ δεν είδε με καλό μάτι την ενεργειακή ένωση με την Ρωσία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ