AUKUS: Η πρώτη αντίδραση της Κομισιόν για τη συμφωνία

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι η πρώτη επικεφαλής ευρωπαϊκού θεσμού που αντιδρά στην ανακοίνωση της συμφωνίας AUKUS.

Μιλώντας στο CNN και τη δημοσιογράφο, Κριστιάν Αμανπούρ, η πρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε “απαράδεκτο” τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η η Γαλλία στο πλαίσιο της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας που υπέγραψαν οι ΗΠΑ με την Αυστραλία και τη Βρετανία.

«Μια χώρα-μέλος μας αντιμετωπίστηκε με τρόπο που δεν είναι αποδεκτός (…) Θέλουμε να ξέρουμε τι συνέβη και γιατί», είπε χαρακτηριστικά η φον ντερ Λάιεν.

Να υπενθυμίσουμε πως την περασμένη Παρασκευή, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ είπε ότι κανείς δεν συμβουλεύτηκε, ούτε ενημέρωσε την ΕΕ για αυτή τη στρατηγική εταιρική σχέση στην περιοχή του Ινδοειρηνικού.

Και αυτά τη στιγμή που οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξετάσουν το βράδυ της Δευτέρας τις συνέπειες αυτής της συμφωνίας σε συνεδρίαση που θα έχουν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Μάλιστα, σ’ αυτή τη σύσκεψη αναφέρθηκε σε δηλώσεις του και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν,Ερίκ Μαμέρ.

Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν

Σύμφωνα με τον Μαμέρ, η εν λόγω συμφωνία θα συζητηθεί απόψε στη Νέα Υόρκη στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον ίδιο να διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται για μια έκτακτη συνάντηση που συγκλήθηκε ειδικά για τη συμφωνία AUKUS, αλλά μια καθιερωμένη συνάντηση που λαμβάνει χώρα όταν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ βρίσκονται στη Νέα Υόρκη για την ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

AUKUS

Ο Ερίκ Μαμέρ, όμως, δεν έμεινε μόνο σ’ αυτά. Αναφέρθηκε και στις ενέργειες της Κομισιόν έναντι της συμφωνίας. Η Επιτροπή, όπως είπε, θα αναλύσει όλες τις λεπτομέρειες της AUKUS και τις επιπτώσεις της συμφωνίας. Και εν συνεχεία θα υπάρξει επίσημη αντίδραση από πλευράς της.

Στη συνεδρίαση αυτή θα προεδρεύσει ο Μπορέλ, ο οποίος στη συνέχεια θα ενημερώσει για τα αποτελέσματά της.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ