AUKUS: Το έντονο παρασκήνιο, η ενόχληση των Βρυξελλών και η συζήτηση για ευρωστρατό

Έντονα ενοχλημένες με τη νέα αμυντική συμφωνία ΗΠΑ-Βρετανίας-Αυστραλίας (AUKUS) εμφανίζονται οι Βρυξέλλες, που αναθερμαίνουν τη συζήτηση περί ευρωστρατού, ώστε η Ευρώπη να πάψει να εξαρτάται από το ΝΑΤΟ για την άμυνά της.

Στο μεταξύ, νέες πληροφορίες βλέπουν το φως σχετικά με τη συμφωνία με το κωδικό όνομα Hookless, που μοιάζει με σκηνή από “κατασκοπικό μυθιστόρημα”, καθώς μόλις 10 άτομα στη βρετανική κυβέρνηση το γνώριζαν.

Όπως μεταδίδει το ertnews.gr, οι ελάχιστοι κοινωνοί του μυστικού υπέγραφαν σύμφωνο εχεμύθειας σε κάθε συνάντηση που είχαν, περιγράφει στους Τάιμς πηγή του υπουργείου Άμυνας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο στο Λονδίνο, μεταξύ του Αυστραλού Αντιναύαρχου Μάικλ Νούναν και του Βρετανού Ναυάρχου ΣΕΡ Τόνι Ράντακιν. Σε αυτή, ο Αυστραλός αντιναύαρχος φέρεται να ρώτησε, εάν η Βρετανία και η Αμερική θα βοηθήσουν τη χώρα του να δημιουργήσει ένα στόλο πυρηνικών υποβρυχίων. Με απώτερο σκοπό την αντιμετώπιση της κινεζικής επιθετικότητας στον Ινδο-Ειρηνικό.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και οι Αυστραλία συμμετέχουν στην Five Eyes (FVEY), συμμαχία αγγλόφωνων χωρών μαζί με τη Νέα Ζηλανδία και τον Καναδά, για ανταλλαγή πληροφοριών η οποία ξεκίνησε από τον 2ΠΠ. Αυτό σήμαινε, κατά τους Αυστραλούς, ότι η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να πειστούν να μοιραστούν την πυρηνική τους τεχνολογία.

AUKUS - Μπάιντεν- Μπόρις Τζόνσον

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το αίτημα της Αυστραλίας μεταφέρθηκε, μετά την πρώτη συνάντηση, από τον Βρετανό ναύαρχο στον τότε μόνιμο γραμματέα του υπουργείου  Άμυνας, κι έπειτα σύμβουλο εθνικής ασφάλειας ΣΕΡ Στήβεν Λόβγκροουβ, οπότε και δημιουργήθηκε η κλειστή ομάδα που σχεδίαζε τη συμφωνία.

Μετά την πρώτη συνάντηση τον Μάρτιο, η πρόταση υποβλήθηκε στους Αμερικανούς. “Εκεί χρειάστηκε πολύς χρόνος για να περάσει από την αμερικανική μηχανή – έπρεπε να συζητηθεί στο Πεντάγωνο, το υπουργείο Εξωτερικών και το τμήμα ενέργειας”, αναφέρει η πηγή των Τάιμς.

Οι Αυστραλοί πίεζαν καθώς ο χρόνος ήταν εναντίον τους ενώ ο Μπόρις Τζόνσον ήθελε το Σύμφωνο να είναι όσο πιο φιλόδοξο μπορούσε να είναι. Σημειώνεται πως έως τον Ιούνιο τα σχέδια ήταν στο τραπέζι. Η πρώτη συνάντηση των τριών ηγετών της συμφωνίας πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της G7 του Ιουνίου στην Κορνουάλη.

Συμφωνία AUKUS: Η ενόχληση των Βρυξελλών

Οι Βρυξέλλες δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για τη νέα αμυντική συμφωνία ΗΠΑ-Βρετανίας-Αυστραλίας και αναζητούν απάντηση στο “πισώπλατο μαχαίρωμα” των Αγλλοσαξόνων, αναθερμαίνοντας τη συζήτηση περί ευρωστρατού. Ο ευρωστρατός είναι κάτι που ζητά εδώ και καιρό το Παρίσι, ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι.

Η Γαλλία αναλαμβάνει την Προεδρία της ΕΕ τον Ιανουάριο του 2022 και προειδοποιεί ότι η ευρωπαϊκή άμυνα θα αποτελεί προτεραιότητα. Δεν πρόκειται όμως για ένα εύκολο στοίχημα διότι δεν συμφωνούν όλοι, πχ η Γερμανία – τουλάχιστον η παρούσα κυβέρνηση Μέρκελ – έχει πει ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να παραμείνει ο στρατιωτικός βραχίονας της ΕΕ – από την άλλη οι Γάλλοι θέλουν ευρωστρατό. Επίσης παραμένει άγνωστο τι μορφή και ρόλο θα έχει αυτός ο στρατός.

Η συζήτηση αναμένεται να συμπέσει και με την προεκλογική περίοδο στη Γαλλία. Δεν είναι λίγοι στις Βρυξέλλες αυτοί που θεωρούν ότι προτάσσεται τώρα η πρόταση Μακρόν για ευρωστρατό προκειμένου να του δώσουν αβαντάρισμα ότι έχει ηγετικό ευρωπαϊκό προφίλ, ενόψει των εκλογών απέναντι στην ακροδεξιά Λεπέν.

“Έρχεται” τηλεφωνική συνδιάλεξη Μακρόν-Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ζήτησε να συνομιλήσει με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, μετά την ακύρωση της παραγγελίας γαλλικών υποβρυχίων από την Αυστραλία και “θα υπάρξει μια τηλεφωνική συνδιάλεξη τις επόμενες ημέρες”, ανέφερε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γκαμπριέλ Ατάλ.

Από την πλευρά του Εμανουέλ Μακρόν, θα διατυπώσει “ένα αίτημα για διευκρινίσεις” πρόσθεσε ο ίδιος σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV.

“Θέλουμε εξηγήσεις” σχετικά με αυτό που “μοιάζει με μια μεγάλη διάρρηξη εμπιστοσύνης”, σημείωσε ο Ατάλ.

Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία ανακάλεσε την Παρασκευή τους πρεσβευτές της στις ΗΠΑ και την Αυστραλία, μια άνευ προηγουμένου απόφαση ενώπιον δύο ιστορικών συμμάχων της, μετά την απόφαση της Αυστραλίας να ακυρώσει το συμβόλαιο υπέρ των αμερικανικών υποβρυχίων.

Το Λονδίνο υπερασπίζεται την προσέγγισή του

Στο μεταξύ, η νέα υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας υπερασπίστηκε σήμερα την προσέγγιση του Λονδίνου στην αμυντική συμφωνία που σύναψε με την Ουάσιγκτον και την Καμπέρα.

Αυτή η συμφωνία δείχνει την ετοιμότητα του Ηνωμένου Βασιλείου να “επιδείξει αποφασιστικότητα στην προάσπιση των συμφερόντων μας» και τη «δέσμευσή μας για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού”, έγραψε η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε σήμερα στην εφημερίδα Telegraph.

Οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και η Βρετανία ανακοίνωσαν την Τετάρτη μια στρατηγική συνεργασία έναντι της Κίνας, τη συμφωνία AUKUS, η οποία περιλαμβάνει την παροχή αμερικανικών υποβρυχίων στην Καμπέρα.

Η απόφαση της Αυστραλίας να ακυρώσει το συμβόλαιο αγοράς γαλλικών υποβρυχίων, ύψους 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υπέρ των αμερικανικών υποβρυχίων προκάλεσε την οργή του Παρισιού. Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακάλεσε τους πρεσβευτές της Γαλλίας στην Καμπέρα και την Ουάσιγκτον, ωστόσο, έκρινε ότι δεν χρειάζεται να ανακαλέσει τη Γαλλίδα πρέσβη στο Λονδίνο, κάνοντας λόγο, σε ειρωνικό τόνο, για τον “σταθερό οπορτουνισμό” της Βρετανίας.

Στο άρθρο της, η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας δεν αναφέρθηκε στην ένταση με τη Γαλλία και πρόκρινε το σύνθημα της “Παγκόσμιας Βρετανίας” (Global Britain) αναφορικά με τη θέση της χώρας της διεθνώς, στη μετά το Brexit εποχή.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ