Politico: Ελλάδα και Ισπανία δεν στέλνουν αντιαεροπορικά στην Ουκρανία και o Γερμανός ΥΠΕΞ δεν καταλαβαίνει γιατί

Ο αγώνας δρόμου για την αποστολή αντιαεροπορικών όπλων στην Ουκρανία έχει αρχίσει αλλά η Ελλάδα και η Ισπανία δεν θα συμμετάσχουν στις αποστολές, γράφει το Politco και εξηγεί.
Η Μαδρίτη δεν θα αναπτύξει μία από τις τρεις συστοιχίες Patriots που έχει στην Ουκρανία, αναφέρει το ισπανικό πρακτορείο El País, και αντ’ αυτού δεσμεύεται να στείλει μόνο πυραύλους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις υπάρχουσες εκδόσεις του συστήματος εδάφους-αέρος.

Αν και η επιπλέον δύναμη πυρός θα είναι ευπρόσδεκτη, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy δήλωσε ότι η χώρα του υπολείπεται κατά πολύ να διαθέτει τουλάχιστον επτά υψηλής ποιότητας συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων που απαιτούνται για την προστασία των πόλεων και των κρίσιμων υποδομών από τις ρωσικές επιθέσεις.
Οι σύμμαχοι ήλπιζαν ότι η Ισπανία θα μπορούσε να είναι ένας από τους δωρητές, καθώς το Κίεβο προσπαθεί να αποκρούσει την πλήρους κλίμακας εισβολή των στρατευμάτων του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Εν τω μεταξύ, η Αθήνα αρνείται επίσης να υποσχεθεί ένα σύστημα, δεδομένων των ανησυχιών της για την ασφάλειά της απέναντι την Τουρκία. “Η Ελλάδα δεν πρόκειται να στείλει S-300 ή Patriot στην Ουκρανία”, δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης στον εγχώριο σταθμό Skai TV αργά το βράδυ της Πέμπτης, σύμφωνα με το Reuters, γράφει το POLITICO.

Τις τελευταίες ημέρες, τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης είχαν αναφέρει ότι μπορεί να είναι δυνατή μια συμφωνία ανταλλαγής, μέσω της οποίας οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συμφωνούσαν να αντικαταστήσουν είτε ένα σύστημα Patriot που εδρεύει στην Αθήνα είτε ένα αδρανές σύστημα S-300 της σοβιετικής εποχής που σταθμεύει στο νησί της Κρήτης, ώστε να μπορούν να αποσταλούν στην Ουκρανία.

“Μας ρωτήθηκε και εξηγήσαμε γιατί δεν μπορούμε να το κάνουμε”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, εξηγώντας ότι τα συστήματα είναι “κρίσιμα για την αποτρεπτική μας ικανότητα”.

Η Γερμανία, η οποία έχει υποσχεθεί στην Ουκρανία τρεις συστοιχίες Patriot, έχει πρωτοστατήσει στην προσπάθεια να πιέσει τις χώρες να δωρίσουν τα αχρησιμοποίητα συστήματά τους. Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι “αναμένει” από τις χώρες να δώσουν τη σχετική υπόσχεση, προσθέτοντας ότι “δεν μπορεί να καταλάβει” την άρνηση χωρών όπως η Ισπανία και η Ελλάδα.

Το POLITICO σημειώνει ότι σήμερα, Παρασκευή περίπου 50 χώρες θα συναντηθούν μέσω τηλεδιάσκεψης για συνομιλίες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ώστε να συντονίσουν την περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια. Μαζί με την Ισπανία, την Ελλάδα και τη Γερμανία, η Ολλανδία, η Ρουμανία και η Πολωνία έχουν στα αποθέματά τους συστήματα Patriot, σημειώνει το POLITICO.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ