Μαύρες «αράχνες» στον πλανήτη Άρη: Τι εντοπίστηκε σε δορυφορικές φωτογραφίες

Εκατοντάδες μαύρες «αράχνες» εντοπίστηκαν στη μυστηριώδη Πόλη των Ίνκας στον Άρη σε νέες δορυφορικές φωτογραφίες.

Μια νέα εικόνα της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) με «αράχνες» δείχνει στην πραγματικότητα εποχιακές εκρήξεις αερίου διοξειδίου του άνθρακα στον Κόκκινο Πλανήτη.

Οι σκοτεινοί, αγκαθωτοί σχηματισμοί εντοπίστηκαν σε έναν σχηματισμό γνωστό ως Πόλη των Ίνκας στη νότια πολική περιοχή του Άρη. Οι εικόνες που ελήφθησαν από το Mars Express Orbiter και το ExoMars Trace Gas Orbiter της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) δείχνουν σκοτεινές κουκίδες με σημάδια που μοιάζουν με πόδια αράχνης.

Στην πραγματικότητα αυτές οι κουκίδες είναι κανάλια αερίου με διάμετρο από 45 μέτρα έως 1 χιλιόμετρο. Παρουσιάζονται όταν ο καιρός αρχίζει να θερμαίνεται στο νότιο ημισφαίριο κατά τη διάρκεια της αρειανής Άνοιξης, λιώνοντας στρώματα πάγου διοξειδίου του άνθρακα. Η ζέστη κάνει τα χαμηλότερα στρώματα πάγου να μετατρέπονται σε αέριο ή να μετουσιώνονται.

πλανήτης Άρης

Όσο το αέριο διαστέλλεται και ανεβαίνει, εκρήγνυται από τα υπερκείμενα στρώματα πάγου, μεταφέροντας μαζί του σκούρα σκόνη από τη στερεά επιφάνεια.
Αυτή η σκόνη αναβλύζει από τον πάγο πριν πέσει πάνω στο ανώτερο στρώμα, δημιουργώντας το ραγισμένο, αραχνοειδές μοτίβο που βλέπουμε. Σε ορισμένα σημεία, οι θερμοπίδακες ξεσπούν μέσα από πάγο πάχους έως και 1 μέτρου, σύμφωνα με την ESA.

Η Πόλη των Ίνκας είναι επίσης γνωστή ως Angustus Labyrinthus. Πήρε το όνομά της από τις γραμμικές, ερειπωμένες κορυφογραμμές της, οι οποίες κάποτε θεωρούνταν απολιθωμένοι αμμόλοφοι ή ίσως απομεινάρια αρχαίων παγετώνων του Άρη, οι οποίοι θα μπορούσαν να έχουν αφήσει πίσω τους υψηλά τείχη ιζημάτων καθώς υποχωρούσαν.

Το 2002 το Mars Orbiter αποκάλυψε ότι η πόλη των Ίνκας είναι μέρος ενός κυκλικού σχηματισμού πλάτους περίπου 86 χιλιομέτρων. Αυτό το χαρακτηριστικό μπορεί να είναι ένας παλιός κρατήρας πρόσκρουσης.

Αυτό το γεγονός που υποδηλώνει ότι οι γεωμετρικές κορυφογραμμές μπορεί να είναι μάγμα που βγήκε στην επιφάνεια μέσα από τον ραγισμένο, θερμαινόμενο φλοιό του Άρη μετά από πρόσκρουση με διαστημικό βράχο.

Στη συνέχεια ο κρατήρας θα είχε γεμίσει με ιζήματα, τα οποία έκτοτε έχουν διαβρωθεί, αποκαλύπτοντας εν μέρει τους σχηματισμούς μάγματος που θυμίζουν αρχαία ερείπια.

πηγή: FOXreport.gr

Google: Θα βάλει τελικά τις υπενθυμίσεις του Keep στα Tasks

Τα Threads αποκτούν τη δική τους λειτουργία Hidden Words

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ