Μπορέλ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεργαστεί με τους Ταλιμπάν υπό αυστηρούς όρους

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να συντονιστούν για να διατηρήσουν μία ευρωπαϊκή παρουσία στην Καμπούλ, αλλά θα πρέπει «να το επιτρέψουν οι συνθήκες ασφαλείας» δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεργασθεί με τους Ταλιμπάν, υπό αυστηρούς όρους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα αναγνωρίσει μία νέα αφγανική κυβέρνηση, πρόσθεσε.

«Αποφασίσαμε να εργαστούμε κατά συντονισμένο τρόπο, να συντονίσουμε τις επαφές μας με τους Ταλιμπάν, και μέσα φυσικής παρουσίας στην Καμπούλ (…) αν το επιτρέψουν οι συνθήκες ασφαλείας», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Μπερντό της Σλοβενίας μετά την σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

«Αυτή η παρουσία έχει ως στόχο να επιτραπεί η συνέχιση της απομάκρυνσης προσώπων που θέλουν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν», διευκρίνισε ο Μπορέλ.

«Για να υποστηρίξουμε τον αφγανικό πληθυσμό, θα πρέπει να συνεργασθούμε με την νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν, πράγμα που δεν σημαίνει αναγνώριση. Πρόκειται για μια επιχειρησιακή συνεργασία», εξήγησε .

Αυτή η συνεργασία θα εξαρτάται όλο και περισσότερο από την συμπεριφορά της κυβέρνησης, όπως στο να μην χρησιμοποιείται το Αφγανιστάν ως βάση για την εξαγωγή τρομοκρατίας προς άλλες χώρες και στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και των μέσων ενημέρωσης.

Το Αφγανιστάν θα πρέπει επίσης να σχηματίσει μία πολυμερή, αντιπροσωπευτική μεταβατική κυβέρνηση, να επιτρέψει την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και σε ξένους πολίτες και Αφγανούς που βρίσκονται σε κίνδυνο να εγκαταλείψουν την χώρα, είπε.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ