H συμφωνία AUKUS – βόμβα στα θεμέλια του ΝΑΤΟ;

Η συμφωνία AUKUS προκάλεσε μούδιασμα στο συνέδριο των Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ρόμπερτ Μπάουερ να μην βλέπει άμεσα να επηρεάζεται η Συμμαχία, αφήνοντας ωστόσο περιθώριο για πολλές ερμηνείες.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Απαντώντας σε ερώτηση του enikos.gr και του ΑΝΤ1 ο Ναύαρχος Μπάουερ δεν μπόρεσε να κρύψει τον προβληματισμό του, όσο κι αν ήθελε να περάσει το μήνυμα ότι οι δεσμοί της Συμμαχίας είναι ισχυροί.

«Πώς η AUKUS επηρεάζει την συνοχή του ΝΑΤΟ κι αν είναι ένα ιστορικό χτύπημα στα θεμέλια της Συμμαχίας;» ήταν η ερώτηση, με τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής να απαντά: «Η Αυστραλία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Υπάρχουν αρκετές συμφωνίες ανάμεσα σε κράτη – μέλη και άλλες χώρες που επηρεάζουν πολιτικά το ΝΑΤΟ. Στο στρατιωτικό σκέλος, όμως, δεν το επηρεάζουν. Μπορεί να υπάρχουν επιπλοκές ή συνέπειες αλλά δεν βλέπω άμεσο αντίκτυπο στη συνοχή του ΝΑΤΟ».

Τι είπε για τη συμφωνία AUKUS ο Ναύαρχος Μπάουερ

 

Γη και ύδωρ έδωσε η Τουρκία, στο Συνέδριο των Αρχηγών, σε μια προσπάθεια να αναστρέψει το σε βάρος της κλίμα από την προμήθεια των S-400 και τους ισχυρισμούς του Ερντογάν για συμπαραγωγή στους S-500.

Προσέφερε τον ναύσταθμο Σμύρνης για έδρα των ναυτικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ και όποια άλλη βάση θέλουν εντός της τουρκικής επικράτειας. Κι ενώ στις κάμερες τα χαμόγελα του Γιασάρ Γκιουλέρ περίσσευαν στη συνάντησή του με τον Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, χθες, ένα κατασκοπευτικό ATR 72 της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας πραγματοποίησε 3 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου αμέσως μετά την λήξη των εργασιών, στο κεντρικό Αιγαίο.

τουρκία νατο

Η Τουρκία από τη μία ανάβει φωτιές εντός του ΝΑΤΟ προκαλώντας από τη μία με την ένταση που καλλιεργεί σε Αιγαίο και Μεσόγειο με την σύμμαχο Ελλάδα και από την άλλη με τον εναγκαλισμό της με την Ρωσία, την οποία η Συμμαχία αντιμετωπίζει ως απειλή.

«Οι σχέσεις του ΝΑΤΟ με την Ρωσία βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου» ανέφερε ο Ρ. Μπάουερ στη συνέντευξη τύπου με τα συμπεράσματα της Συνόδου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ