ΑΠΟΣΤΟΛΗ στην Ουκρανία: Βομβάρδισαν την Μαριούπολη – Εκατοντάδες νεκροί στην περιφέρεια του Κιέβου – ΒΙΝΤΕΟ

Για πρώτη φορά οι Ρώσοι έστειλαν βομβαρδιστικά αεροπλάνα στην Μαριούπολη, ισοπεδώνοντας ότι έμεινε όρθιο στην πόλη. Την ίδια στιγμή ο αριθμός των αμάχων που εκτελέστηκαν από ρωσικές δυνάμεις – όπως καταγγέλλουν οι ουκρανικές αρχές – αυξάνει δραματικά. 

του Χρήστου Μαζανίτη

«Στις 15 Απριλίου, ο αριθμός των ταυτοποιημένων Ουκρανών πολιτών που σκοτώθηκαν από Ρώσους στρατιώτες ανέρχεται σε 900 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 350 στην Μπούτσα».

Αυτό δήλωσε ο Andrii Niebytov, Αρχηγός της Εθνικής Αστυνομίας της Ουκρανίας στην Περιφέρεια Κιέβου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Tύπου στο Ουκρανικό Κέντρο ΜΜΕ, που πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο.

«Σήμερα ο αριθμός θα ξεπεράσει τους 900 νεκρούς αμάχους.  Υπογραμμίζω, πολίτες των οποίων τα πτώματα βρήκαμε και παραδώσαμε για ιατροδικαστικές εξετάσεις για περαιτέρω λεπτομερή εξέταση.  Όλοι αυτοί οι άνθρωποι πέθαναν στα χέρια του ρωσικού στρατού.  Ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων ήταν στην Μπούτσα, περισσότερα από 350 πτώματα.  Στις περιοχές Vyshhorod και Brovary ο αριθμός των σωμάτων είναι σημαντικά μικρότερος.  Η απομάκρυνση των συντριμμιών στο Makariv και στο Borodianka βρίσκεται σε εξέλιξη, είμαστε σίγουροι ότι υπάρχουν περισσότερα πτώματα κάτω από τα ερείπια», είπε ο Niebytov.

Σύμφωνα με τον Niebytov, οι Ρώσοι είχαν εισβάλλει το προηγούμενο διάστημα σε συνολικά 180 οικισμούς στην περιφέρεια του Κιέβου.

«Υπάρχουν πολλοί ομαδικοί τάφοι.  Οι περισσότεροι άνθρωποι σκοτώθηκαν με φορητά όπλα.  Δύο μεγάλοι ομαδικοί τάφοι βρέθηκαν στην Μπούτσα, ο πρώτος περιείχε 40 πτώματα και 57 ο δεύτερος.  Το 95% των σορών στον πρώτο τάφο σκοτώθηκαν με ελεύθερο σκοπευτή ή φορητά όπλα.  Απλώς πυροβολήθηκαν άνθρωποι στους δρόμους και αυτές είναι τεκμηριωμένες περιπτώσεις, υπάρχουν μαρτυρίες και βίντεο», πρόσθεσε.

Andrii Niebytov

Ο Niebytov έφερε επίσης τα παραδείγματα έξι ανθρώπων που σκοτώθηκαν και θάφτηκαν στον ίδιο τάφο στο χωριό Shevchenkove.  Ένας από τους άνδρες σκοτώθηκε ενώ προσπαθούσε να προστατεύσει τις ντόπιες γυναίκες από τη βία, ενώ ένας άλλος σκοτώθηκε όταν οδηγούσε ποδήλατο.  Στον τάφο αυτό βρέθηκαν και τα πτώματα δύο αδελφών, ντόπιων πολιτών.  Αυτοί οι άνθρωποι δεν είχαν καμία σχέση με την Ουκρανική Πολιτοφυλακή ή τις Δυνάμεις Εδαφικής Άμυνας.  Οι συνθήκες της δολοφονίας των υπολοίπων ερευνώνται.

Σύμφωνα με την Εθνική Αστυνομία της Ουκρανίας στην περιφέρεια Κιέβου, στο χωριό Havronshchina, ένα ρωσικό μαχητικό όχημα πεζικού (IVF) πυροβόλησε ένα από τα οχήματα που κινούνταν κατά μήκος του πράσινου διαδρόμου εκκένωσης ως μέρος μιας μεγάλης συνοδείας.  Αυτό το όχημα είχε ανάλογη σήμανση, μέσα ήταν έξι άτομα, μεταξύ των οποίων και παιδιά.  Πέντε πολίτες σκοτώθηκαν, ο επιζών τραυματίστηκε σοβαρά.  Οι νεκροί θάφτηκαν από μάρτυρες αυτού του εγκλήματος, έχει ήδη γίνει εκταφή πτωμάτων, διενεργείται ιατροδικαστική εξέταση.

«Όλα αυτά τα γεγονότα θα τεκμηριωθούν διαδικαστικά, αυτό θα είναι αρκετό για να φέρει τους διοργανωτές και τους δράστες σε ποινική ευθύνη τόσο στην εθνική νομοθεσία όσο και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο», πρόσθεσε ο Niebytov.

Βομβαρδιστικά στην Μαριούπολη

Για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου την Ουκρανία, οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν βομβαρδιστικά αεροπλάνα. Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο άμυνας, εστάλησαν για να ισοπεδώσουν την Μαριούπολη.

«Οι Ρώσοι εισβολείς συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να διασπάσουν την άμυνα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU) στην Περιφέρεια Λουχάνσκ κοντά στις πόλεις Rubizhne και Popasna, οι μάχες συνεχίζονται στη Μαριούπολη στην περιοχή του Ilyich Iron and Steel Works και στο λιμάνι».

Αυτό ανέφερε ο Ολεξάντρ Μοτούζιανικ (Oleksandr Motuzyanyk), Εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας.

Oleksandr Motuzyanyk

«Η κατάσταση στη Μαριούπολη είναι περίπλοκη, ο ρωσικός στρατός συγκεντρώνει συνεχώς πρόσθετες μονάδες για να εισβάλει στην πόλη.  Υπάρχουν ενεργές μάχες κοντά στο Mariupol Illich Iron & Steel Works (σ.σ. ο χώρος των εργοστασίων στα ανατολικά της πόλης).  Στην περιοχή του λιμανιού της Μαριούπολης, μονάδες [του ρωσικού στρατού] πραγματοποιούν επιθετικές ενέργειες, αλλά οι Ρώσοι δεν έχουν καταφέρει ακόμη να καταλάβουν πλήρως την πόλη.  Για πρώτη φορά από το ξέσπασμα των εχθροπραξιών, το βομβαρδιστικό μεγάλου βεληνεκούς Tu-22M3 επιτέθηκε στη Μαριούπολη.  Το βομβαρδιστικό Su-24M και το μαχητικό βομβαρδιστικό Su-34 χτυπούν επίσης την πόλη.  Οι χερσαίες επιθέσεις συνεχίζονται προς την κατεύθυνση του θαλάσσιου λιμανιού», δήλωσε ο Motuzyanyk.

Ο Motuzyanyk πρόσθεσε επίσης ότι πληρώματα 2 ρωσικών στρατηγικών βομβαρδιστικών TU-95 και Tu-160 από τον εναέριο χώρο Krasnodar Krai της Ρωσίας εκτόξευσαν πυραύλους κρουζ.

Ο μερικός αποκλεισμός της πόλης του Χάρκοβο συνεχίζεται, βομβαρδίζεται με πυροβολικό.  Τα εχθρικά στρατεύματα προσπαθούν να διαπεράσουν την άμυνα του Ουκρανικού Στρατού (AFU) στις περιοχές Izium-Sloviansk και Izium-Barvinkove.  Στην περιφέρεια Λουχάνσκ, οι κύριες προσπάθειες επικεντρώνονται επίσης στους οικισμούς Ποπάσνα, κατάληψη του Ρουμπίζνε.

“Είναι πιθανό ότι στο μέλλον ο εχθρός θα προσπαθήσει να εξαπολύσει μια επίθεση προς την κατεύθυνση του Sievierodonetsk, του Sloviansk και του Volnovakha για να δημιουργήσει συνθήκες για την περικύκλωση και την καταστροφή των μονάδων των στρατευμάτων μας”, δήλωσε ο Motuzyanyk.

Η απειλή πυραυλικών και αεροπορικών επιδρομών στο ουκρανικό έδαφος εξακολουθεί να υφίσταται.  Υπάρχουν τρία πλοία του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, που μπορούν να εκτοξεύσουν διάφορους τύπους πυραύλων κρουζ ακόμη και Kalibr.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ