ΑΠΟΣΤΟΛΗ στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ζητεί όπλα από την Ελλάδα και ο υπουργός Άμυνας απαντά 

Με ένα δίλεπτο διάγγελμα του, χθες το βράδυ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζήτησε από την Δύση την αποστολή οπλικών συστημάτων στην χώρα του. Ποια είναι τα όπλα που τον ενδιαφέρουν από το ελληνικό οπλοστάσιο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ Κίεβο: Χρήστος Μαζανίτης

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας έκανε ένα διάγγελμα εστιάζοντας αποκλειστικά στην παροχή βαρέων όπλων στην Ουκρανία – Άρματα μάχης, Τεθωρακισμένα οχήματα, Πυροβολικό, Πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων και μαχητικά αεροσκάφη,  «γιατί δεν θα μπορέσουμε να νικήσουμε τον Πούτιν αν δεν πάρουμε αυτά τα όπλα από τη Δύση» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Το διάγγελμα ήταν μαγνητοσκοπημένο και μάλιστα στο 1.20 του βίντεο  φαίνεται με γραφήματα να ζητά συγκεκριμένα οπλικά συστήματα.

Η Ουκρανία έχει ζητήσει από πολλές χώρες της Ευρώπης που διαθέτουν ρωσικής προέλευσης αμυντικά συστήματα να της τα παραχωρήσουν ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει την νέα ρωσική επίθεση που αναμένεται να εκδηλωθεί στα ανατολικά της χώρας, τη στιγμή που πυκνώνουν οι φήμες για ενδεχόμενη επίθεση και από τα σύνορα με τη Λευκορωσία, στα δυτικά.

Η Ελλάδα διαθέτει τρεις τύπους οπλικών συστημάτων που θα ενδιέφεραν την Ουκρανία αυτή τη στιγμή. Είναι το αντιεροπορικό σύστημα S-300 μεγάλου βεληνεκούς, καθώς και το αυτοκινούμενο αντιεροπορικό σύστημα TOR – M1, το οποίο διαθέτει τόσο ο Στρατός Ξηράς όσο και η Πολεμική Αεροπορία.

Ταυτόχρονα υπάρχουν και παλαιού τύπου θωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού τα οποία αν και δεν μπορούν να προσφέρουν ασφάλεια στα πληρώματα στο σύγχρονο πεδίο μάχης εντούτοις θα μπορούσε να προσφέρει βοήθεια σημαντική στον ουκρανικό στρατό από το τίποτα που έχουν αυτή τη στιγμή.

Μιλώντας χθες στην επιτροπή εξωτερικών και άμυνας της Βουλής, ο υπουργός εθνικής άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να σταλεί κανένα επιπλέον οπλικό σύστημα στην Ουκρανία, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Όπως είπαμε από την πρώτη στιγμή, ό,τι στείλαμε από αμυντικό υλικό στην Ουκρανία -γιατί δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή θέμα εκ νέου αποστολής άλλων συστημάτων και τα λοιπά- ήρθε από τα αποθέματά μας.

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αποδυναμώσουμε οποιοδήποτε σημείο της αμυντικής μας διάταξης, ιδίως στα νησιά, για να πάρουμε κάποιο σύστημα από εκεί και να το στείλουμε στην Ουκρανία. Αυτό το καταστήσαμε σαφές και η Πολιτική και η Στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και νομίζω ότι δεν υπάρχει κάτι άλλο από αυτό.

Δεν θα αποδυναμώσουμε την άμυνα του ελληνικού εδάφους προκειμένου να συνδράμουν αμυντικά την Ουκρανία. Αυτό θα ήθελα να το καταστήσω σαφές αλλά θα τα πούμε ίσως εκτενέστερα, αν συνέλθει η Επιτροπή και γι’ αυτά τα θέματα ειδικά.

Ευχαριστώ».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ