ΑΠΟΣΤΟΛΗ στην Ουκρανία: Καταγγελίες – σοκ – “790.000 Ουκρανοί μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία”

Καταγγελίες – σοκ των αρχών της Ουκρανίας, που παρουσίασαν στοιχεία για την βίαιη μεταφορά αμάχων στην Ρωσία, με ελάχιστα νέα για τις τύχες τους.

του Χρήστου Μαζανίτη

«Εκτός από τους μαζικούς βιασμούς, η Ρωσία παίρνει βίαια χιλιάδες Ουκρανούς από τη χώρα στο έδαφός της, κάτι που αποτελεί παραβίαση της Σύμβασης της Γενεύης του 1949 και ακολουθώντας μια πολιτική γενοκτονίας».

Αυτό δήλωσε η Λιουντμίλα Ντενίσοβα, Επίτροπος του Ουκρανικού κοινοβουλίου (Διαμεσολαβητής) για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε ενημέρωση στο Ουκρανικό Κέντρο ΜΜΕ, που πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο.

Η Ντενίσοβα αναφέρθηκε στα στοιχεία Ρώσων αξιωματούχων που έχουν ανακοινώσει δημόσια την μεταφορά 790.000 πολιτών, συμπεριλαμβανομένων 150.000 παιδιών, από την Ουκρανία στη Ρωσία.

130.000 άνθρωποι απελάθηκαν από τη Μαριούπολη.  Άλλοι 20 χιλιάδες πολίτες βρίσκονται στα λεγόμενα στρατόπεδα φιλτραρίσματος στα σύνορα.  Σύμφωνα με τη Λιουντμίλα Ντενίσοβα, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις απέλασης Ουκρανών ακόμη και στην Αυτόνομη Περιφέρεια Yamalo-Nenets της Ρωσίας.

«Αναφέρεται επίσημα, διακινούν λαθραία παιδιά, ιδιαίτερα τα χωρίς γονείς, ασυνόδευτους ανηλίκους χωρίς ενήλικες.  Την επόμενη εβδομάδα, η Ρωσική Κρατική Δούμα θα εξετάσει ένα νομοσχέδιο για την απλοποίηση της διαδικασίας για τους Ρώσους πολίτες να υιοθετούν παιδιά «ουκρανικής καταγωγής»: δεν τα αποκαλούν καν πολίτες της Ουκρανίας, χωρίς να το αναφέρουν.  Γνωρίζουμε βεβαίως ότι ακόμη και πριν γίνουν επιθετικές οι εχθροπραξίες, πριν από τις 24 Φεβρουαρίου, περισσότερα από 1100 παιδιά απομακρύνθηκαν από ορφανοτροφεία και οικοτροφεία ορισμένων περιοχών στις περιφέρειες Ντονιέτσκ και Λουχάνσκ, 280 από τα οποία επρόκειτο να υιοθετηθούν από Ρώσους πολίτες.  Σύμφωνα με το σύστημα του Καταστατικού της Ρώμης για την ευαισθητοποίηση και την πρόληψη της γενοκτονίας, η απέλαση και η υιοθεσία παιδιών μιας εθνοτικής ομάδας από θετούς γονείς μιας άλλης εθνικής ομάδας, που βρίσκονται σε κατάσταση στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ τους, θεωρείται γενοκτονία ενός λαού.  Αυτή είναι η γενοκτονία του ουκρανικού λαού», είπε η Λιουντμίλα Ντενίσοβα.

Η ίδια πρόσθεσε ότι όσοι Ουκρανοί πολίτες που απελάθηκαν βίαια από την Ουκρανία στη Ρωσία, οι οποίοι μπορούν να φτάσουν στα ρωσο-εσθονικά σύνορα με οποιοδήποτε μέσο, μπορούν να πάνε στον ουκρανικό καταυλισμό στην πόλη Νάρβα, ακόμη και χωρίς διαβατήριο.  Μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι τους αφού ελεγχθούν από τις κρατικές υπηρεσίες της Ουκρανίας.

Η Ντενίσοβα πρόσθεσε επίσης ότι Ρώσοι πολίτες προσπαθούν ήδη να φύγουν από τη Ρωσία, εκμεταλλευόμενοι το στρατόπεδο Νάρβα.

«Δεν θα τους αφήσουμε να περάσουν», πρόσθεσε η Ντενίσοβα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ