Αποστολή στην Ουκρανία: Μόλις 80 άτομα κατάφεραν να γλιτώσουν από την Μαριούπολη

Μόνο 80 άτομα κατάφεραν να απομακρυνθούν τις τελευταίες 48 ώρες από τη Μαριούπολη, καθώς ο ρωσικός στρατός όχι μόνο δεν άφησε τα λεωφορεία να περάσουν αλλά πραγματοποίησε κι επιθέσεις με πυρά.

Αποστολή Κίεβο: Χρήστος Μαζανίτης

Μόνο 80 άτομα σε 4 λεωφορεία κατάφεραν να απομακρυνθούν από την πόλη της Μαριούπολης λόγω του γεγονότος ότι ο ρωσικός στρατός δεν επέτρεψε την διάνοιξη ανθρωπιστικού διαδρόμου. Μετά από αυτό, κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης πολιτών, ρωσικά στρατεύματα εξαπέλυσαν επίθεση στις θέσεις των Ουκρανών υπερασπιστών, με αποτέλεσμα ορισμένοι άμαχοι να αποφασίσουν να επιστρέψουν στα καταφύγιά τους.

Ο Βαντίμ Μποϊτσένκο (Vadym Boichenko), ο δήμαρχος της Μαριούπολης μίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης σε ξένους δημοσιογράφους, μεταξύ των οποίων και στο enikos.gr, στο Κέντρο Τύπου, στο Κίεβο.

«Η εκκένωση των αμάχων της Μαριούπολης προχωρά αργά, ήταν και είναι εξαιρετικά δύσκολη όπως πριν. Χθες ανακοινώθηκε για πολλά λεωφορεία που θα διατεθούν για εκκένωση, αλλά πέρασαν μόνο 7. Οι επιβαίνοντες θα έπρεπε να έχουν σχεδιάσει ξεκάθαρα τις διαδρομές εκκένωσης, επιτρέποντας τη φόρτωση των λεωφορείων κατά μήκος της διαδρομής. Ποτέ όμως δεν ήταν πρόθεσή τους. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι άνθρωποί μας για να φτάσουν στο σημείο συγκέντρωσης, καθώς αυτή ήταν η περιοχή της πόλης της Αριστερής Όχθης, αποκομμένη από την υπόλοιπη πόλη, ο κόσμος ήρθε.

Σε αυτό το σημείο, οι εισβολείς εξαπέλυσαν επίθεση, χτυπώντας με βαριά όπλα, ρωσικά τανκς εισέβαλαν στις θέσεις των υπερασπιστών μας. Κάτω από τέτοιες συνθήκες, οι άνθρωποι έπαιρναν μόνοι τους την απόφαση αν θα πάνε ή θα μείνουν στην πόλη. Πολλοί άνθρωποι έμειναν στη θέση τους, πιστεύοντας ότι ήταν επικίνδυνο να φύγουν. Αυτά τα τέσσερα λεωφορεία ταξίδεψαν για μια μέρα, διανυκτέρευσαν στο Μπερντγιάνσκ (Berdiansk) κι από εκεί στη Ζαπορίζια (Zaporizhzhia). Παρά το γεγονός ότι τα 80 άτομα είναι λιγότερα από αυτά που σχεδιάζαμε, είναι 80 ανθρώπινες ζωές που ήρθαν ασφαλείς», είπε ο δήμαρχος.

Η εκκένωση από τη Μαριούπολη είχε επίσης προγραμματιστεί για τις 2 μ.μ. χθες, αλλά ως τις 3 το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης, δεν είχε φτάσει κανένα μέσο μεταφοράς στο σημείο συγκέντρωσης, αν και είχαν ήδη συγκεντρωθεί περισσότερα από 200 άτομα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, υπάρχουν περίπου 100 χιλιάδες πολίτες στη Μαριούπολη, συμπεριλαμβανομένων 300 έως 1.000 ανθρώπων που κρύβονται από τους βομβαρδισμούς στο εργοστάσιο σιδήρου και χάλυβα Azovstal.

«Για να μετρήσουμε τον αριθμό των νεκρών αμάχων, πρέπει να κηρύξουμε κατάσταση κατάπαυσης του πυρός τουλάχιστον για 24 ώρες, προειδοποιώντας τους πολίτες να βγουν από τα καταφύγια, προσδιορίζοντας το πού βρίσκονται και τον αριθμό των ζωντανών», είπε ο Μπόιτσενκο.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, από το ξέσπασμα της μεγάλης εισβολής, περίπου 100 χιλιάδες άμαχοι κατάφεραν να απομακρυνθούν από την πόλη, περίπου 50 χιλιάδες πολίτες μένουν στα κοντινά χωριά και πόλεις και τουλάχιστον 20 χιλιάδες πολίτες της Μαριούπολης σκοτώθηκαν. Άλλοι 40 χιλιάδες πολίτες απελάθηκαν βίαια στα κατεχόμενα της Περιφέρειας του Ντονιέτσκ ή στη Ρωσία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ