Αποστολή στην Ουκρανία: «Η Ρωσία βομβάρδισε με βόμβες λευκού φωσφόρου»

Την χρήση χημικών όπλων κατά τη διάρκεια των μαχών κατήγγειλε η Ουκρανία, σε δεύτερη περιοχή, μετά την Μαριούπολη.

Αποστολή Κίεβο: Χρήστος Μαζανίτης

Οι Ρώσοι επιτέθηκαν στην πόλη Αβντίβκα της επαρχίας του Ντονιέτσκ με βόμβες λευκού φωσφόρου, χτυπώντας την περιοχή κοντά σε ένα χημικό εργοστάσιο οπτάνθρακα στις 26 Απριλίου και το κέντρο της πόλης το πρωί της 27ης Απριλίου, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της επαρχίας, Παύλο Κιριλένκο. Μέχρι στιγμής έχει αναφερθεί τουλάχιστον 1 τραυματίας.

Από χθες το πρωί καταγράφεται μεγάλη κινητοποίηση ουκρανικών δυνάμεων στα δυτικά, στα σύνορα με την Λευκορωσία.

Ο λόγος, Ρωσία και Λευκορωσία πραγματοποιούν κοινή εκπαίδευση αεροπορίας και αεράμυνας εως τις 29 Απριλίου. Η άσκηση εντείνει την ανησυχία για χτύπημα στην δυτική Ουκρανια από το έδαφος της Λευκορωσίας, δεδομένου ότι κάπως έτσι ξεκίνησε και η εισβολή της Ρωσίας, επικαλούμενη κοινή άσκηση των «δυο» τον περασμένο Φεβρουάριο.

Το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει κοινές ασκήσεις με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας για τη βελτίωση της αλληλεπίδρασης μεταξύ των φορέων ελέγχου της αεροπορίας και της αεράμυνας.

Η φρίκη του πολέμου δεν έχει τέλος και καθημερινά όλο και περισσότερες καταγγελίες εναντίον των Ρώσων εισβολέων από την ουκρανική πλευρά βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Τις δύο πρώτες εβδομάδες του Απριλίου, η Ουκρανή διαμεσολαβήτρια έλαβε 400 αναφορές βιασμού που διέπραξαν Ρώσοι στρατιώτες.

Η Lyudmyla Denisova είπε στο Suspilne ότι οι αναφορές προέρχονταν ως επί το πλείστον από προσωρινά κατεχόμενα ή πρόσφατα απελευθερωμένες περιοχές.

Τα ρωσικά στρατεύματα βομβαρδίζουν επιχειρήσεις και ιδρύματα στην Ουκρανία. Κατά τους δύο μήνες του πολέμου, ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε 154 εργοστάσια και επιχειρήσεις, 1.508 εκπαιδευτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων 408 παιδικών σταθμών και 102 σχολείων που δεν μπορούν να αποκατασταθούν, 347 εγκαταστάσεις υγείας (36 δεν μπορούν να αποκατασταθούν), 109 πολιτιστικές εγκαταστάσεις. 11 πολιτικά αεροδρόμια και δύο λιμάνια και λιμενική υποδομή.

Δεκατρία χωριά και πόλεις σφυροκοπούνται από το ρωσικό πυροβολικό εδώ και 13 ημέρες στην περιοχή του Ντονιέτσκ. Τουλάχιστον 17 κτήρια καταστράφηκαν, μεταξύ των οποίων πολυκατοικίες, ένα σχολείο, ένα ορφανοτροφείο, ένα πολιτιστικό κέντρο κι ένα εργοστάσιο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ