Άφωνοι οι επιστήμονες που ανακάλυψαν το μεγαλύτερο φίδι του κόσμου – Έχει μήκος 8 μέτρα και βάρος 220 κιλά

Το Βόρειο Πράσινο Ανακόντα, το βρήκε ο παρουσιαστής θεμάτων άγριας φύσης στην τηλεόραση, καθηγητής Freek Vonk. Το τεράστιο φίδι έχει πάχος όσο ένα ελαστικό αυτοκινήτου και σύμφωνα με την mailonline είναι το μεγαλύτερο του κόσμου.

Παρά το γεγονός ότι το κεφάλι του είχε το μέγεθος κεφαλιού ενός ανθρώπου, ενός ανθρώπου, φαίνεται ότι ο καθηγητής Vonk, 40 ετών, δεν φοβήθηκε να έρθει κοντά και να γνωρίσει το φίδι. Τα απίστευτα πλάνα δείχνουν τον Ολλανδό βιολόγο να κολυμπάει δίπλα στο τεράστιο ανακόντα.

Ο καθηγητής Βονκ με ένα άλλο ανακόντα τυλιγμένο στον λαιμό του.
Ο καθηγητής Βονκ με ένα άλλο ανακόντα τυλιγμένο στον λαιμό του (Φωτό: Jam Press Vid/studio Freek, Amst)

Μέχρι σήμερα, μόνο ένα είδος Πράσινου Ανακόντα – που ονομάζεται επίσης γιγαντιαίο ανακόντα – έχει αναγνωριστεί στον Αμαζόνιο. Ωστόσο, το Βόρειο Πράσινο Ανακόντα επιβεβαιώθηκε ως ξεχωριστό είδος σε μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Diversity αυτό το μήνα.

«Μαζί με άλλους 14 επιστήμονες από εννέα χώρες, ανακαλύψαμε το μεγαλύτερο είδος φιδιού στον κόσμο, το πράσινο ανακόντα» δήλωσε ο καθηγητής Vonk. ‘Όπως όλοι γνωρίζουμε από τις ταινίες και τις ιστορίες για τα γιγάντια φίδια – είναι στην πραγματικότητα δύο διαφορετικά είδη.

«Τα πράσινα ανακόντα, που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της περιοχής που ζουν αυτά τα φίδια, στη Νότια Αμερική -συμπεριλαμβανομένων της Βενεζουέλας, του Σουρινάμ και της Γαλλικής Γουιάνας- φαίνεται να ανήκουν σε ένα εντελώς διαφορετικό είδος.

Αν και με την πρώτη ματιά φαίνονται σχεδόν πανομοιότυπα, η γενετική διαφορά μεταξύ των δύο είναι 5,5% και αυτό είναι τεράστιο. Για να το θέσουμε αυτό σε προοπτική, οι άνθρωποι και οι χιμπατζήδες διαφέρουν γενετικά μεταξύ τους μόνο κατά περίπου 2%’.

Οι ερευνητές έδωσαν στο νέο είδος τη λατινική ονομασία Eunectes akayima, που σημαίνει Βόρειο Πράσινο Ανακόντα. Παρά το γεγονός ότι μόλις ανακαλύφθηκε, οι ερευνητές λένε ότι το νέο είδος απειλείται ήδη.

Ο καθηγητής Vonk εξήγησε: «Η περιοχή του Αμαζονίου δέχεται σοβαρές πιέσεις από την κλιματική αλλαγή και τη συνεχιζόμενη αποψίλωση των δασών. Πάνω από το ένα πέμπτο του Αμαζονίου έχει ήδη εξαφανιστεί, και αυτό είναι πάνω από 30 φορές η έκταση της Ολλανδίας. Η επιβίωση αυτών των εμβληματικών γιγάντιων φιδιών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την προστασία του φυσικού τους περιβάλλοντος», είπε.

Ο καθηγητής Jesus Rivas, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, εξήγησε ότι συνειδητοποίησε για πρώτη φορά ότι υπάρχουν περισσότερα από ένα είδη πράσινου ανακόντα, πριν από 15 χρόνια.

Μαζί με τη σύζυγό του, Δρ Sarah Corey-Rivas, άρχισαν να αναλύουν δείγματα για να αναζητήσουν γενετικές διαφορές. Ωστόσο, χρειάστηκε να φτάσουν στο σήμερα, για να δημοσιεύσουν τα ευρήματά τους.  Ο καθηγητής Rivas δήλωσε: «Η Sarah και εγώ αρχίσαμε να εργαζόμαστε πάνω σε αυτό το θέμα το 2007, όταν παρατηρήσαμε για πρώτη φορά ότι υπήρχε μεγάλη γενετική διαφορά μεταξύ των δειγμάτων της Βενεζουέλας και ορισμένων δειγμάτων από το Περού».

Ο καθηγητής Jesus Rivas (στη φωτογραφία δεξιά, κρατώντας ένα άλλο φίδι) είναι ο συγγραφέας της μελέτης που επιβεβαίωσε το νέο είδος.
Ο καθηγητής Jesus Rivas (στη φωτογραφία δεξιά, κρατώντας ένα άλλο φίδι) είναι ο συγγραφέας της μελέτης που επιβεβαίωσε το νέο είδος (Φωτό: Jam Press Vid/studio Freek, Amst).

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ