Αίγυπτος: Πώς έμοιαζε ο φάρος της Αλεξάνδρειας

Μόνο μερικά κρυμμένα κομμάτια έχουν απομείνει, κυρίως στον βυθό του νερού από τον φάρο της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο. Ο φάρος φώτιζε τον κόλπο της Αλεξάνδρειας για 14 αιώνες. Ένας κολοσσός από πέτρα, σύμβολο της δύναμης της Αιγύπτου. Είναι μύθος, και σύμφωνα με κάποιους θρύλους, ήταν αρκετά χιλιόμετρα ψηλός, πριν καταρρεύσει το 1435, έπειτα από σεισμό.

Ακόμα και το 2023, το κτίριο δεν έχει αποκαλύψει ακόμα όλα τα μυστικά του και εξακολουθεί να μελετάται από τους αρχαιολόγους.

4.000 κομμάτια του φάρου στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας

Δύο Γάλλοι αρχαιολόγοι από το CNRS τον μελετούν για περισσότερα από 20 χρόνια, για να κατανοήσουν καλύτερα αυτή την ξεχασμένη κληρονομιά. Και η έρευνά τους ξεκίνησε στο Qaitbay, ένα στρατηγικό λιμάνι που ελέγχεται από τον αιγυπτιακό στρατό. Η Isabelle Hairy ανακάλυψε ότι ορισμένα μέρη αυτής της ακρόπολης ήταν χτισμένα με κομμάτια του φάρου.

“Πιθανότατα ανήκει στον φάρο. Και πάνω απ ‘όλα, είναι το σύνολο που έχουμε εδώ: οι τρεις γρανιτένιοι όγκοι που σχηματίζουν την πόρτα, αυτές οι δύο βάσεις των αγαλμάτων αναποδογυρισμένες, που πιθανότατα σηματοδοτούν τη θέση των αγαλμάτων στον φάρο της Αλεξάνδρειας» εξηγεί η αρχιτέκτονας και αρχαιολόγος.

Και δεν είναι μόνο αυτό, στη δυτική προβλήτα υπάρχει ένα τεράστιο μπλοκ γρανίτη μήκους 13 μέτρων. Αυτό είναι το “τζάμι” της κύριας πόρτας. Βγήκε από το νερό πριν από 25 χρόνια και εγκαταλείφθηκε από τις αιγυπτιακές αρχές, που δεν είχαν χρήματα. «Έχουμε πραγματικά την εντύπωση ότι σκαλίστηκε χθες, αλλά αυτό ήταν πριν από 20 αιώνες» , λέει γελώντας η Isabelle Hairy. Υπάρχουν συνολικά 4.000 κομμάτια του φάρου στο λιμάνι, γύρω από την ακρόπολη. Υπολείμματα τα οποία, στην πλειοψηφία, είναι πλέον κάτω από το νερό.

Σε λίγα μέτρα βάθος φαίνεται ο πλούτος της τοποθεσίας. Τούβλα είναι σκορπισμένα στην άμμο. Καλύπτονται από λάσπη και φύκια. Οι δύτες αποκάλυψαν κομμάτια από  στήλες, γωνίες τοίχων, πλάκες δαπέδου, αλλά και βάσεις αγαλμάτων.

Κομμάτια φωτογραφημένα από όλες τις οπτικές γωνίες, για έξι χρόνια. Αυτές οι χιλιάδες εικόνες συγκεντρώθηκαν και ψηφιοποιήθηκαν για να δημιουργήσουν αυτόν τον τρισδιάστατο υποβρύχιο χάρτη. Σας επιτρέπει να πετάξετε πάνω από την τοποθεσία.

«Εκεί, έχουμε ένα όραμα που δεν μπορούμε να έχουμε στην πραγματική ζωή, γιατί ακόμη και με πολύ καθαρά νερά, δεν έχουμε ορατότητα πάνω από 60 μέτρα όπως αυτό ολόκληρης της τοποθεσίας, για κάθε ένα από τα τετράγωνα… Είναι λίγο σαν να είχε αφαιρεθεί το νερό» περιγράφει ο φωτογράφος Etienne Forestier.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ