“Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν τέλειωσε” δηλώνουν οι Ταλιμπάν – Γάνι: “Έφυγα για να αποτρέψω την αιματοχυσία”

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν, καθώς οι Ταλιμπάν μπήκαν στην πρωτεύουσα Καμπούλ, ολοκληρώνοντας την επέλασή τους στη χώρα. Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Άσραφ Γάνι εγκατέλειψε την πρωτεύουσα Καμπούλ και διέφυγε στο Τατζικιστάν, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο πρώην αντιπρόεδρος της χώρας και επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου για την Εθνική Συμφιλίωση, Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, ενώ Αμερικανοί και Ευρωπαίοι εγκαταλείπουν τη χώρα.

Ταλιμπάν: “Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν τέλειωσε – Είμαστε έτοιμοι για διάλογο”
Εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν δήλωσε την Κυριακή στο Al Jazeera ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν «τέλειωσε» και σύντομα θα γίνει σαφής ο χαρακτήρας και η μορφή του νέου καθεστώτος.

Ο Μοχάμαντ Ναΐμ διαβεβαίωσε ότι καμιά διπλωματική εγκατάσταση και κανένα διπλωματικό σώμα δεν έγινε στόχος, καθώς και ότι το φονταμενταλιστικό κίνημα εγγυάται την ασφάλεια των ξένων και των διπλωματικών αποστολών.

«Είμαστε έτοιμοι για διάλογο με όλες τις μορφές στο Αφγανιστάν και να τους εγγυηθούμε την απαραίτητη προστασία», είπε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν στο τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ. Τόνισε πως το κίνημα κάνει κάθε βήμα με υπευθυνότητα και ότι σκοπεύει να εξασφαλίσει ειρήνη με τους πάντες.Μαχητές των Ταλιμπάν μπήκαν χθες Κυριακή στην Καμπούλ και ο αφγανός πρόεδρος Άσραφ Γάνι εγκατέλειψε το Αφγανιστάν, για να αποφευχθεί, όπως είπε, «λουτρό αίματος». Οι ισλαμιστές βρίσκονται πρακτικά στο τελικό στάδιο της ανακατάληψης της εξουσίας στη χώρα, δυο δεκαετίες μετά την ανατροπή τους με την εισβολή διεθνούς στρατιωτικού συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Για τον Μοχάμαντ Ναΐμ, η απόδραση του κ. Γάνι ήταν απρόσμενη, «δεν την περίμεναν ούτε καν αυτοί που βρίσκονται πιο κοντά του». Για τον ίδιο, οι φονταμενταλιστές αντάρτες δρέπουν τους καρπούς των προσπαθειών και των θυσιών που έκαναν για είκοσι χρόνια. «Επιτύχαμε αυτό που επιδιώκαμε, ελευθερία για τη χώρα μας και ανεξαρτησία για τον λαό μας», υποστήριξε.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να χρησιμοποιήσει το έδαφός μας για να βάλει στο στόχαστρο οποιονδήποτε και δεν θέλουμε να βλάψουμε κανέναν», είπε ακόμη ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, προφανώς απευθυνόμενος στην Ουάσινγκτον. Ο Μοχάμαντ Ναΐμ είπε πως οι ισλαμιστές μαχητές δεν θα αναμιχθούν στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών και αναμένουν ότι κανένα κράτος δεν θα αναμιχθεί στις αφγανικές υποθέσεις.

«Δεν θεωρούμε ότι ξένες δυνάμεις θα επαναλάβουν τις αποτυχίες τους στο Αφγανιστάν ξανά», ανέφερε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν και διαβεβαίωσε ότι το κίνημα είναι διατεθειμένο να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας μέσω διαλόγου.

Γάνι: “Έφυγα για να αποτρέψω την αιματοχυσία”

Ο Αφγανός πρόεδρος Ασράφ Γάνι δήλωσε ότι έφυγε από τη χώρα για να αποτραπεί η αιματοχυσία, αναγνωρίζοντας ότι οι Ταλιμπάν “νίκησαν”, καθώς οι αντάρτες έμπαιναν στο προεδρικό μέγαρο στην Καμπούλ.

Ο Γάνι έφυγε για να αποτρέψει συγκρούσεις με τους Ταλιμπάν, οι οποίες θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο εκατομμύρια κατοίκους της Καμπούλ, αναφέρει σε μήνυμα που ανάρτησε στο Facebook — κάνοντας τα πρώτα του σχόλια αφότου έφυγε από τη χώρα.

“Βρέθηκα σήμερα μπροστά σε μια δύσκολη επιλογή: να περιμένω να αντιμετωπίσω τους ένοπλους Ταλιμπάν να μπαίνουν στο προεδρικό μέγαρο ή να φύγω από τη χώρα”, έγραψε ο Γάνι στο Facebook. “Επέλεξα να φύγω ώστε να μπορέσω να αποτρέψω αυτήν την αιματοχυσία”.

“Οι Ταλιμπάν κέρδισαν και τώρα είναι υπεύθυνοι για την τιμή, την κατοχή και την προστασία της χώρας τους”, πρόσθεσε στην ανάρτησή του στο Facebook. “Τώρα αντιμετωπίζουν μια νέα ιστορική πρόκληση. Είτε προασπίζουν το όνομα και την τιμή του Αφγανιστάν είτε δίνουν προτεραιότητα σε άλλα μέρη και άλλα δίκτυα”, συνέχισε.

Αναφορές για συγκρούσεις και εκρήξεις

Σύμφωνα με αναφορές, στα περίχωρα της Καμπούλ υπήρξαν συγκρούσεις, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δεκάδες άνθρωποι. Συγκεκριμένα, νοσοκομείο στην αφγανική πρωτεύουσα ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι περισσότεροι από 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα σε συγκρούσεις στα περίχωρα της Καμπούλ, έπειτα από την είσοδο των Ταλιμπάν στην πόλη.

“Οι περισσότεροι ήρθαν από μάχες στην περιοχή Καραμπάγ”, διευκρίνισε η ίδια πηγή χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τις συγκρούσεις. Στην ανακοίνωση δεν υπάρχει αναφορά για θανάτους. Πάντως, σύμφωνα με το reuters, το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας αναφέρει πως υπάρχουν μαρτυρίες για πυροβολισμούς σε συνοικίες της Καμπούλ.

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, την τελευταία ώρα ακούστηκαν εκρήξεις στην αφγανική πρωτεύουσα.

Το δίκτυο 1TV News μετέδωσε ότι αρκετές εκρήξεις ακούστηκαν στην Καμπούλ, ενώ ένας κάτοικος της κεντρικής συνοικίας Μακροριάν είπε ότι ακούστηκαν δύο εκρήξεις, όχι πολύ μεγάλες.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι η ατμόσφαιρα είναι γενικά ήσυχη, ωστόσο, οι κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν απομακρυνθεί από τα σημεία ελέγχου της αστυνομίας.

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι μπήκαν σε συνοικίες της Καμπούλ

Στο μεταξύ, οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι μπήκαν σε πολλές συνοικίες της Καμπούλ, ενώ τρεις από τους ανώτερους αξιωματούχους τους δήλωσαν ότι οι αντάρτες κατέλαβαν και το Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη φυγή του αρχηγού του κράτους από το Αφγανιστάν.

“Στρατιωτικές μονάδες του Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν μπήκαν στην πόλη της Καμπούλ για να εγγυηθούν την ασφάλεια”, έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, προσθέτοντας: “Η προώθησή τους συνεχίζεται κανονικά”.

Το βράδυ, ο πρώην αντιπρόεδρος Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ ανακοίνωσε ότι ο Αφγανός πρόεδρος Ασράφ Γάνι “εγκατέλειψε” τη χώρα του. Έπειτα από επτά χρόνια στην εξουσία, και παρά τις υποσχέσεις του, ο Γάνι δεν κατάφερε να ανοικοδομήσει τη χώρα του.

“Δεν θα υπάρξει μεταβατική κυβέρνηση”

Στο μεταξύ, δύο αξιωματούχοι των Ταλιμπάν δήλωσαν στο Reuters ότι δεν θα υπάρξει μεταβατική κυβέρνηση στο Αφγανιστάν και ότι η οργάνωση αναμένει την πλήρη ανάληψη της εξουσίας, δύο δεκαετίες μετά την εκδίωξή της. Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης, Αμπντούλ Σατάρ Μιρζακαουάλ, είχε δηλώσει ότι η εξουσία θα μεταβιβαστεί σε μεταβατική κυβέρνηση.

Οι Ταλιμπάν στο Προεδρικό Μέγαρο

Τον έλεγχο του Προεδρικού Μεγάρου στο Αφγανιστάν, πήραν οι Ταλιμπάν. Αυτό δήλωσαν νωρίτερα σήμερα δύο ανώτεροι διοικητές των Ταλιμπάν, που βρίσκονται πλέον στην Καμπούλ.

Τρεις ανώτεροι αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι οι αντάρτες κατέλαβαν το Προεδρικό Μέγαρο. “Οι Ταλιμπάν μπήκαν στο Προεδρικό Μέγαρο”, δήλωσε υψηλόβαθμος διοικητής. “Οι μουτζαχεντίν μπήκαν στο Προεδρικό Μέγαρο και το έθεσαν υπό τον έλεγχό τους”, δήλωσε ένας δεύτερος. Πρόσθεσε αυτή τη στιγμή, εντός του Προεδρικού Μεγάρου πραγματοποιείται συνεδρίαση για την ασφάλεια στην αφγανική πρωτεύουσα.
Την είδηση δεν έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής η αφγανική κυβέρνηση.

Ωστόσο, στα social media διακινείται ένα βίντεο με την αναφορά ότι πρόκειται για τις πρώτες εικόνες που δείχνουν τους Ταλιμπάν εντός του Προεδρικού Μεγάρου, στην Καμπούλ.

Αναφορές ότι το αεροδρόμιο πήρε φωτιά – Δραματική προειδοποίηση από την αμερικανική πρεσβεία

Στο μεταξύ, η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ ανακοίνωσε σήμερα ότι η κατάσταση ασφαλείας στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν αλλάζει γρήγορα, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου, όπου υπήρξαν αναφορές για πυροβολισμούς καθώς τα αμερικανικά στρατεύματα βοηθούν στην απομάκρυνση των περισσοτέρων μελών του αμερικανικού προσωπικού.

“Υπάρχουν αναφορές ότι το αεροδρόμιο πήρε φωτιά, ως εκ τούτου δίνουμε οδηγίες στους Αμερικανούς πολίτες να βρουν καταφύγιο εκεί όπου βρίσκονται”, λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ανακοίνωσε η πρεσβεία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να απομακρύνουν διπλωμάτες από την πρεσβεία τους στην Καμπούλ, όπως δήλωσαν δύο αξιωματούχοι των ΗΠΑ στο Reuters. Η απομάκρυνση γίνεται με ελικόπτερο. “Έχουμε μια μικρή ομάδα ανθρώπων που φεύγει τώρα καθώς μιλάμε, η πλειονότητα του προσωπικού είναι έτοιμη να φύγει… η πρεσβεία εξακολουθεί να λειτουργεί”, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Χθες το βράδυ, ο Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να στείλει 2.000 επιπλέον στρατιώτες από ό,τι είχε προγραμματιστεί στην Καμπούλ για να εξασφαλίσει την απομάκρυνση Αμερικανών διπλωματών και Αφγανών αμάχων. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι έπειτα από διαβούλευση με τους συμβούλους του εθνικής ασφάλειας, “σχεδόν 5.000 στρατιώτες”, και όχι 3.000, θα αναπτυχθούν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ για να διευκολύνουν την απομάκρυνση από τη χώρα, έπειτα από 20 χρόνια πολέμου.

Απειλώντας τους Ταλιμπάν με γρήγορη και ισχυρή απάντηση σε περίπτωση επιθέσεων κατά των αμερικανικών συμφερόντων, ο Μπάιντεν υπεραμύνθηκε της απόφασής του να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν και υποσχέθηκε ότι δεν θα “κληροδοτήσει” αυτόν τον πόλεμο σε άλλο πρόεδρο των ΗΠΑ. “Είμαι ο τέταρτος πρόεδρος που ηγείται της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο Αφγανιστάν – δύο Ρεπουμπλικανοί, δύο Δημοκρατικοί. Δεν θα κληροδοτήσω αυτόν τον πόλεμο σε έναν πέμπτο”, δήλωσε.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μίλησε το Σάββατο το βράδυ με τον Αφγανό πρόεδρο Ασράφ Γάνι για την “επείγουσα ανάγκη να συνεχιστούν οι διπλωματικές και πολιτικές προσπάθειες για τη μείωση της βίας”, αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωσή του

Γερμανία και Καναδάς κλείνουν τις πρεσβείες τους στην Καμπούλ, φεύγει ο πρεσβευτής της Βρετανίας

Η Γερμανία έκλεισε σήμερα την πρεσβεία της στην Καμπούλ, καθώς οι Ταλιμπάν μπαίνουν στην αφγανική πρωτεύουσα. «Η κατάσταση ασφαλείας επιδεινώνεται δραματικά. Η γερμανική πρεσβεία στην Καμπούλ έκλεισε από τις 15 Αυγούστου», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών στον ιστότοπό του.

Το γερμανικό ΥΠΕΞ καλεί εκ νέου τους Γερμανούς υπηκόους να φύγουν από το Αφγανιστάν.

Την πρεσβεία του στην Καμπούλ έκλεισε προσωρινά και ο Καναδάς, ενώ το προσωπικό απομακρύνθηκε, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά.

«Η κατάσταση στο Αφγανιστάν εξελίσσεται ραγδαία και θέτει σοβαρές προκλήσεις στην ικανότητά μας να εγγυηθούμε την ασφάλεια της αποστολής μας», λέει ο υπουργός Εξωτερικών Μαρκ Γκαρνό.

«Αποφασίστηκε να ανασταλούν προσωρινά οι διπλωματικές δραστηριότητές μας στην Καμπούλ», ανέφερε το καναδικό ΥΠΕΞ, διευκρινίζοντας πως οι δραστηριότητες θα επαναληφθούν όταν η κατάσταση «θα επιτρέψει να εγγυηθούμε τις κατάλληλες υπηρεσίες και την επαρκή ασφάλεια του προσωπικού μας». Φεύγει ο πρεσβευτής της Βρετανίας

Ο πρεσβευτής της Βρετανίας στο Αφγανιστάν πρόκειται να έχει εγκαταλείψει τη χώρα της Ασίας αεροπορικώς ως το απόγευμα, αναφέρει στο σημερινό της φύλλο η Sunday Telegraph. Εκατοντάδες μέλη του στρατού του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν μεταβεί στη χώρα για εγγυηθούν την ασφάλεια της απομάκρυνσης των βρετανών διπλωματών, δημοσίων λειτουργών και πολιτών.

Σημειώνεται ότι είναι πολλές οι δυτικές κυβερνήσεις που σπεύδουν να απομακρύνουν εσπευσμένα διπλωμάτες και άλλους πολίτες τους.

Το ΝΑΤΟ διατηρεί τη διπλωματική παρουσία του στην Καμπούλ

Το ΝΑΤΟ θα διατηρήσει τη διπλωματική παρουσία του στην Καμπούλ και θα βοηθήσει προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί το αεροδρόμιο της πόλης, είπε σήμερα στο Reuters ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. «Το ΝΑΤΟ αξιολογεί συνεχώς τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν», είπε ο αξιωματούχος.

«Η ασφάλεια του προσωπικού μας είναι ύψιστης σημασίας και θα συνεχίσουμε να προσαρμοζόμαστε όπως πρέπει. Στηρίζουμε τις προσπάθειες των Αφγανών να βρουν μια πολιτική λύση στη σύρραξη, που είναι τώρα περισσότερο από ποτέ επείγουσα».

Αναταραχή στην Καμπούλ

Στην Καμπούλ επικρατεί μεγάλη αναταραχή, καθώς πολλοί άνθρωποι επιχείρησαν να πάρουν τις οικονομίες τους, να αγοράσουν φαγητό και να επιστρέψουν στις οικογένειές τους. Σε πολλούς δρόμους επικρατεί κυκλοφοριακό χάος, στις τράπεζες έχει τεράστιες ουρές, με τους πολίτες είτε να προσπαθούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους είτε να μεταβούν στο αεροδρόμιο, περιγράφουν κάτοικοι.

«Ορισμένοι άφησαν τα κλειδιά στα αυτοκίνητά τους και άρχισαν να περπατούν προς το αεροδρόμιο», είπε ένας κάτοικος σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Reuters. Ένας άλλος ανέφερε: «Ο κόσμος επιστρέφει στα σπίτια του υπό τον φόβο να ξεσπάσουν μάχες».

Πηγή: Reuters/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ