Τρόμος στην Αλβανία από τον “χορό” των 6,4 Ρίχτερ – Κατέρρευσαν κτίρια, δεκαπέντε νεκροί και πολλοί τραυματίες – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Νεκρούς και πολλούς τραυματίες αφήνει πίσω του ο σεισμός που ταρακούνησε την Αλβανία τα ξημερώματα της Τρίτης.

Σύμφωνα με το Euronews, οι νεκροί έχουν φτάσει τους 15. Πληροφορίες από το υπουργείο Άμυνας της γειτονικής χώρας αναφέρουν ότι οι τραυματίες ανέρχονται σε 135 εκ των οποίων οι 72 νοσηλεύονται.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ιστοσελίδα exit.al νωρίτερα, οι διασώστες βρήκαν τα πτώματα δύο κοριτσιών, ηλικίας 10 και 18 ετών, όπως και της γιαγιάς τους κάτω από τα ερείπια ενός κτιρίου που κατέρρευσε στο Δυρράχιο, ενώ ακόμη ένας νεκρός βρέθηκε στην ίδια πόλη.

Δύο νεκροί επιβεβαιώθηκαν και στην πόλη Thumane, 30 χλμ βόρεια των Τιράνων και ένας άνδρας σκοτώθηκε αφού πήδηξε στο κενό από το μπαλκόνι του σπιτιού του μόλις συνέβη ο σεισμός εν μέσω πανικού.

Ο σεισμός των 6,4 βαθμών έπληξε τη γειτονική χώρα στις 03:53 τοπική ώρα [04:53 ώρα Ελλάδας] και είναι η δεύτερη δόνηση μέσα σε ένα δίμηνο. Χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους, ορισμένοι με βρέφη στα χέρια.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας της γειτονικής χώρας, πυροσβέστες και στρατιώτες βρίσκονται επί ποδός βοηθώντας στο έργο του απεγκλωβισμού, όσων έχουν παγιδευτεί.

Συγκλονιστική είναι η στιγμή διάσωσης ενός παιδιού μέσα από τα συντρίμμια, όπως φαίνεται στα βίντεο του ReportTV.

Ο σεισμός είχε επίκεντρο περιοχή 10 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Σιγιάκ, ανάμεσα στο Δυρράχιο και τα Τίρανα, σύμφωνα με το αμερικανικό γεωδυναμικό ινστιτούτο (USGS), ενώ το εστιακό βάθος ήταν μικρό, 10 χιλιόμετρα.

Βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν ένα κτίριο που έχει καταρρεύσει στο Δυρράχιο, 40 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας, στις αλβανικές ακτές στην Αδριατική. Άλλα καταγράφουν μεγάλες ρωγμές και ζημιές σε κτίρια.

Δύο εκπρόσωποι της κυβέρνησης είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι οι πιο εκτεταμένες ζημιές σε κτίρια έχουν καταγραφεί στο Δυρράχιο και πρόσθεσαν πως πολλοί τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομείο των Τιράνων.

Σεισμική δόνηση 5,6 βαθμών έπληξε την Αλβανία την 21η Σεπτεμβρίου, προκαλώντας ζημιές σε περίπου 500 κατοικίες και καταστρέφοντας ολοσχερώς κάποιες από αυτές. Το υπουργείο Άμυνας της χώρας εκτίμησε τότε πως επρόκειτο για τον ισχυρότερο σεισμό της τελευταίας τριακονταετίας στη χώρα.

Συγκλονίζει κάτοικος των Τιράνων: Ο σεισμός δεν σταματούσε

«Από τις 4 τα ξημερώματα, είμαστε έξω στον δρόμο (…) Ξυπνήσαμε έντρομοι από τον σεισμό ο οποίος δεν σταματούσε, διήρκεσε πάνω από είκοσι με εικοσιπέντε δευτερόλεπτα» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο τριανταδυάχρονος Τομ, κάτοικος Τιράνων, που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ο ίδιος, όπως περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, άρπαξε το χέρι της γυναίκας του για να την προφυλάξει από τον σεισμό και, όπως σημειώνει, «κάτσαμε κάτω από την πόρτα περιμένοντας να σταματήσει ο σεισμός». Το διαμέρισμα του ζευγαριού στον τρίτο όροφο μίας πολυώροφης πολυκατοικίας στα Τίρανα “κουνήθηκε” αρκετά όπως σημειώνει ο νεαρός, που μόλις κατάφερε μαζί με τη γυναίκα του να βγει από την πολυκατοικία, έτρεξε για να σώσει άλλο ένα αγαπημένο του πρόσωπο.

«Η πρώτη μου αντίδραση ήταν να μπω στο αυτοκίνητο και να τρέξω να φτάσω στο σπίτι της μητέρας μου. Κατάφερα να πάω, την πήρα και πήγαμε όλοι μαζί σε ασφαλές μέρος, στο κέντρο της πόλης» επισημαίνει χαρακτηριστικά. Ο ίδιος, όπως και χιλιάδες πολίτες της αλβανικής πρωτεύουσας, βρίσκονται στο κέντρο των Τιράνων στο σημείο όπου υπάρχει τεχνητή λίμνη, ένα σημείο στο οποίο και τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ο Εγκέλαδος “χτύπησε” πάλι την Αλβανία, συγκεντρώθηκαν χιλιάδες πολίτες.

Σωστικά συνεργεία, υπηρεσίες των δήμων, κυβερνητικών οργανισμών, αλλά και απλοί άνθρωποι, βρίσκονται από νωρίς το πρωί στους δρόμους για να συνδράμουν όποιον χρειάζεται βοήθεια. «Οι μετασεισμοί συνεχίζονται» σημειώνει ο Τομ και προσθέτει ότι ο δήμος Τιράνων έχει ήδη φτιάξει ειδικά σημεία για τη στέγαση των πολιτών, ενώ νοσοκομεία παραμένουν σε πλήρη ετοιμότητα.

Το νοσοκομείο Τιράνων επισκέφθηκε ο πρόεδρος της Αλβανίας

Ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι “η κατάσταση είναι δραματική. Όλες οι προσπάθειές μας είναι για να απεγκλωβίσουμε, να σώσουμε όσους βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια”.

Ο Μέτα επισκέφθηκε το νοσοκομείο στα Τίρανα, στο οποίο έχουν μεταφερθεί οι τραυματίες.

“Όλη η χώρα είναι σοκαρισμένη από τον σεισμό. Πρέπει να σώσουμε τους πολίτες. Ελπίζω να μην αυξηθούν τα θύματα” ανέφερε.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ράμα – Εντολή του Πρωθυπουργού να αναχωρήσει κλιμάκιο της ΕΜΑΚ για την Αλβανία

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα, για να του εκφράσει την συμπαράστασή του μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη γειτονική χώρα.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε εντολή να αναχωρήσει άμεσα για την Αλβανία κλιμάκιο της ΕΜΑΚ, προκειμένου να βοηθήσει στις έρευνες διάσωσης. Τόνισε, επίσης, στο κ. Ράμα, πως η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να συμβάλει με όποιον άλλο τρόπο χρειαστεί.

Στα Τίρανα ο Δένδιας

Στα Τίρανα μεταβαίνει εκτάκτως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στα Σκόπια.

«Με εντολή του πρωθυπουργού, η Ελλάδα θα παράσχει άμεσα έμπρακτη βοήθεια στην Αλβανία για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού που έπληξε τη χώρα», σημειώνει ο κ. Δένδιας. «Επικοινώνησα ήδη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ενώ για τον ίδιο λόγο θα μεταβώ εκτάκτως στα Τίρανα, σε συνέχεια της επίσκεψής μου στα Σκόπια».

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών είχε εκφράσει «τη συμπαράσταση της Ελλάδας στον λαό και την κυβέρνηση της Αλβανίας, για τις συνέπειες του σεισμού που έπληξε τη γειτονική μας χώρα».

Δείτε βίντεο από το exit.al:

Δείτε βίντεο από την Dailymail.co.uk

Πηγές φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/exit.al

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ