Αιματοκύλισμα στη Γάζα για τη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ – Δεκάδες νεκροί

Τουλάχιστον 52 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν τη Δευτέρα στη Λωρίδα της Γάζας από Ισραηλινούς στρατιώτες στα σύνορα, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν κατά της μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό αξιωματούχων στον τομέα της Υγείας.

Οι αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας ανέφεραν ότι άλλοι 2.200 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν, περίπου 450 από αυτούς από πραγματικές σφαίρες. Οι θάνατοι αυτοί ανεβάζουν τον αριθμό των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη ενός κινήματος διαμαρτυρίας στις 30 Μαρτίου. Καθιστούν επίσης την ημέρα αυτή την πιο φονική στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση από τον πόλεμο του 2014 στον θύλακα.

Οι διαδηλώσεις εντάθηκαν λόγω της 70ής επετείου της ίδρυσης του Ισραήλ με τα μεγάφωνα σε τεμένη της Γάζας να καλούν τους Παλαιστίνιους να συμμετάσχουν στη «Μεγάλη πορεία της επιστροφής».

Μαύρος καπνός από ελαστικά αυτοκινήτων που καίνε οι διαδηλωτές υψώνεται στον ουρανό στα σύνορα.

Πριν από λίγο ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε αεροπορική επιδρομή εναντίον «πέντε τρομοκρατικών στόχων σε ένα στρατόπεδο στρατιωτικής εκπαίδευσης που ανήκει στη Χαμάς» στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. «Η επιδρομή πραγματοποιήθηκε ως αντίποινα για τις βίαιες ενέργειες της Χαμάς τις τελευταίες ώρες» διευκρίνισε ο ισραηλινός στρατός.

Δείτε ζωντανή εικόνα από τις συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας από το RT:

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει την “αποτρόπαια παραβίαση” των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γάζα

Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε σήμερα την «αποτρόπαια παραβίαση» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη διάπραξη «εγκλημάτων πολέμου» στη Γάζα, όπου τουλάχιστον 41 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό ενώ διαδήλωναν εναντίον της μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

«Είμαστε μάρτυρες μιας αποτρόπαιας παραβίασης του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γάζα» κατήγγειλε με μήνυμά της στο Twitter η μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στο Λονδίνο. «Αυτό πρέπει να σταματήσει αμέσως».

«Είναι άλλο ένα άθλιο παράδειγμα της προσφυγής στην υπέρμετρη βία και τη χρήση αληθινών σφαιρών με απαράδεκτο τρόπο εκ μέρους του ισραηλινού στρατού» σημείωσε ο υπεύθυνος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική Φιλίπ Λούθερ, σε ένα δελτίο τύπου.

«Πρόκειται για παραβίαση των διεθνών νόμων» που ισοδυναμεί «σε ορισμένες περιπτώσεις με αυτό που φαίνεται να είναι ανθρωποκτονίες από πρόθεση που συνιστούν εγκλήματα πολέμου».

«Οι ισραηλινές δυνάμεις πρέπει να περιορίσουν τον στρατό για να αποφύγουν και άλλες ανθρώπινες απώλειες και σοβαρούς τραυματισμούς» τόνισε ο ίδιος.

Στις πρώτες αναφορές από ιατρικές πηγές, που επικαλείται η Διεθνής Αμνηστία, αναφέρεται ότι «δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν στο κεφάλι ή το στήθος» σύμφωνα με το δελτίο τύπου της ΜΚΟ.

«Αν και ορισμένοι διαδηλωτές ενδεχομένως προσέφυγαν σε κάποια μορφή βίας, αυτό δεν δικαιολογεί πάντα την χρήση αληθινών σφαιρών» είπε ο Φίλιπ Λούθερ.

Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών καταγγέλλει τη «δυσανάλογη χρήση βίας» από το Ισραήλ

Μια επιτροπή του ΟΗΕ για τον αγώνα κατά του ρατσισμού κάλεσε σήμερα το Ισραήλ να πάψει «αμέσως» να προβαίνει σε «δυσανάλογη» χρήση βίας κατά των Παλαιστίνιων διαδηλωτών στη Γάζα

Με γραπτή δήλωση, η Επιτροπή του ΟΗΕ για την εξάλειψη των ρατσιστικών διακρίσεων καλεί το Ισραήλ «να βάλει αμέσως τέλος στη δυσανάλογη χρήση βίας εναντίον των Παλαιστίνιων διαδηλωτών, να απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να προκαλέσει νέα θύματα και να εγγυηθεί ότι οι τραυματίες Παλαιστίνιοι θα έχουν γρήγορη και ανεμπόδιστη πρόσβαση στις ιατρικές φροντίδες».

Οι 18 ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες της επιτροπής αυτής, η οποία εξαρτάται από την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, υπογραμμίζουν ότι τους «ανησυχεί σοβαρά το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι που σκοτώθηκαν ή τραυματίσθηκαν δεν φαίνονταν να αποτελούν επικείμενη απειλή τη στιγμή που πυροβολήθηκαν».

Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι της Λωρίδας της Γάζας, παλαιστινιακού εδάφους στριμωγμένου ανάμεσα στο Ισραήλ, την Αίγυπτο και τη Μεσόγειο, συγκεντρώνονται από τις 30 Μαρτίου κοντά στα σύνορα για την «Πορεία της Επιστροφής», διεκδικώντας το δικαίωμα των Παλαιστινίων να επιστρέψουν στα εδάφη από τα οποία εκδιώχθηκαν ή διέφυγαν κατά τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948.

Από τις 30 Μαρτίου μέχρι και σήμερα μέχρι στιγμής, 82 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη λωρίδα της Γάζας από ισραηλινά πυρά.

Η χρήση πραγματικών σφαιρών από τον ισραηλινό στρατό βρίσκεται στο κέντρο των ανησυχιών της διεθνούς κοινότητας και των οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει πως δεν χρησιμοποιεί πραγματικές σφαίρες παρά μόνο ως ύστατη λύση και το Ισραήλ κατηγορεί το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας και εναντίον του οποίου έχει κάνει τρεις πολέμους, ότι χρησιμοποιεί τους διαδηλωτές ως εργαλεία για να του επιτεθεί.

Ο ΟΗΕ, η ΕΕ και μκο έχουν ζητήσει τη διεξαγωγή ανεξάρτητων ερευνών, ιδέα που απορρίπτεται από το Ισραήλ. Οι ΗΠΑ, μεγάλος σύμμαχος του Ισραήλ, μπλόκαραν τα διαβήματα στον ΟΗΕ προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Επιτροπή του ΟΗΕ εκφράζει την «ανησυχία» της για το γεγονός ότι, αν και το Ισραήλ ανακοίνωσε δημόσια τη διεξαγωγή έρευνας για τα γεγονότα αυτά στη Γάζα, «δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη καμιά ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα».

Τα εγκαίνια της Πρεσβείας και οι αντιδράσεις

Οι ΗΠΑ άνοιξαν επίσημα σήμερα την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η τελετή των εγκαινίων, παρουσία εκατοντάδων Αμερικανών και Ισραηλινών αξιωματούχων. «Σήμερα ανοίγουμε την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, στο Ισραήλ» δήλωσε ο Ντέιβιντ Φρίντμαν μόλις ξεκίνησε η τελετή.

Με την τελετή αυτή υλοποιείται μία από τις πλέον αμφιλεγόμενες αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής που έλαβε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, προκαλώντας την αποδοκιμασία της διεθνούς κοινότητας και την αγανάκτηση των Παλαιστινίων.

Το μήνυμα Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα που προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, δήλωσε σήμερα ότι παραμένει δεσμευμένος στην ειρήνη μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων.

«Η μεγαλύτερη ελπίδα μας είναι για την ειρήνη» επισήμανε ο Ντόναλντ Τραμπ, η απόφαση του οποίου να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ από το Τελ Αβίβ προκάλεσε την οργή των Παλαιστινίων και τον προβληματισμό της διεθνούς κοινότητας.

«Οι ΗΠΑ παραμένουν απόλυτα δεσμευμένες στο να διευκολύνουν την επίτευξη μιας σταθερής ειρηνευτικής συμφωνίας» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Οι ΗΠΑ θα είναι πάντα ένας σπουδαίος φίλος του Ισράηλ και σύμμαχος υπέρ της ελευθερίας και της ειρήνης», πρόσθεσε.

Ο Νετανιάχου εξήρε το θάρρος του Τραμπ – ΒΙΝΤΕΟ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, χαιρέτισε μια “ιστορική ημέρα” ευχαριστώντας τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για το “θάρρος” του να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος “έγραψε ιστορία”, είπε ο Νετανιάχου κατά την τελετή των εγκαινίων της πρεσβείας. “Τι λαμπρή ημέρα. Αυτή η ημέρα θα χαραχτεί στην εθνική μνήμη μας για πολλές γενιές”, πρόσθεσε.

“Βρισκόμαστε στην Ιερουσαλήμ και είμαστε εδώ για να μείνουμε”, τόνισε.

“Σας ευχαριστούμε πρόεδρε Τραμπ που είχατε το θάρρος να τηρήσετε τις υποσχέσεις σας” συνέχισε, ενώ ολοκλήρωσε την ομιλία του χαρακτηρίζοντας την Ιερουσαλήμ “αιώνια, αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ”.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο επανέλαβε σήμερα ότι η Ουάσινγκτον παραμένει δεσμευμένη “στη συνολική και βιώσιμη ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων”, με την ευκαιρία των εγκαινίων της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

Στη λακωνική ανακοίνωση δεν γίνεται καμία αναφορά στους δεκάδες Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά της μεταφοράς της πρεσβείας από το Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ.Για τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Μπόλτον, η μετακίνηση της πρεσβείας όχι μόνο δεν υπονομεύει την ειρηνευτική διαδικασία, αλλά την «κάνει ευκολότερη». Πρόκειται για «την αναγνώριση της πραγματικότητας», υποστήριξε ο Μπόλτον κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Για τον Παλαιστίνιο απεσταλμένο στις ΗΠΑ, τον Χουσάμ Ζομλότ, η κυβέρνηση Τραμπ «εγκατέλειψε τον ρόλο του συμφιλιωτή» επιλέγοντας να μεταφέρει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ, προχωρώντας σε μια κίνηση που οδηγεί σε «θρησκευτική σύγκρουση μάλλον, παρά σε αξιοπρεπή ειρήνη».Μολαταύτα, ο απεσταλμένος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) είπε πως δεν «αποκηρύσσουμε την πεποίθησή μας ότι η ειρήνη είναι εφικτή».

Τουρκία: Οι ΗΠΑ φέρουν εξίσου με το Ισραήλ την ευθύνη για τη “σφαγή”

Η Τουρκία δήλωσε σήμερα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιράζονται την ευθύνη για τη «σφαγή» στη Γάζα, όπου 37 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό στη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά της μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

«Η αμερικανική κυβέρνηση είναι εξίσου υπεύθυνη με το Ισραήλ για τη σφαγή αυτή», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ.

«Μεταφέροντας την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ, η αμερικανική κυβέρνηση υπονόμευσε τις πιθανότητες μιας ειρηνικής διευθέτησης και προκάλεσε μια πυρκαγιά που θα οδηγήσει σε περισσότερες ανθρώπινες απώλειες, συμφορές και καταστροφές στην περιοχή», πρόσθεσε.

Μετά την απόφαση που ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ηγήθηκε της διαμαρτυρίας των μουσουλμάνων διοργανώνοντας στην Κωνσταντινούπολη μια σύνοδο κορυφής στη διάρκεια της οποίας η κυριότερη διεθνής πανισλαμική οργάνωση κήρυξε την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ «πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους».

Ο Ερντογάν δήλωσε σήμερα από το Λονδίνο πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χάσει «τον μεσολαβητικό ρόλο τους» στη Μέση Ανατολή μετά την απόφασή τους να μετακινήσουν την πρεσβεία τους.

Η αντίδραση της Μόσχας

Η Μόσχα και το Κάιρο ανησυχούν για την κατάσταση που επικρατεί στα παλαιστινιακά εδάφη και ιδιαίτερα στην Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μετά το πέρας των συνομιλιών που είχαν στη ρωσική πρωτεύουσα οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμύνης Ρωσίας και Αιγύπτου.

«Επιβεβαιώσαμε την προσήλωση μας στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, σ’ εκείνες τις αρχές οι οποίες διέπουν την Ειρηνική πρωτοβουλία των Αραβικών χωρών. Τόσο σε εμάς όσο και στην Αίγυπτο, προκαλούν ανησυχία οι προσπάθειες που γίνονται να αναθεωρηθούν οι σημαντικές αυτές αποφάσεις και εκείνες οι προσεγγίσεις, τις οποίες έχει εγκρίνει η διεθνής κοινότητα», υπογράμμισε ο Λαβρόφ.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει στο έδαφος της την διεξαγωγή απευθείας συνομιλιών μεταξύ των ηγεσιών της Παλαιστίνης και του Ισραήλ. Επεσήμανε επίσης ότι όλα τα ζητήματα που αφορούν την ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη μπορούν να επιλυθούν αποκλειστικά μέσω του απευθείας διαλόγου μεταξύ των ηγετών των εμπλεκόμενων πλευρών. «Όπως γνωρίζετε η Ρωσία έχει επανειλημμένως προτείνει το έδαφος της για την έναρξη ενός τέτοιου απευθείας διαλόγου. Η πρόταση μας παραμένει σε ισχύ» κατέληξε ο Λαβρόφ.

«Σε ότι αφορά το ζήτημα των εγκαινίων της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, έχουμε επανειλημμένα εκφράσει την αρνητική μας θέση σ αυτή την απόφαση» δήλωσε ο Λαβρόφ.

Έκκληση για αυτοσυγκράτηση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε σήμερα όλες τις πλευρές να επιδείξουν “τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση” μετά τις συγκρούσεις που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 41 ανθρώπους στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ, στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.

“Δεκάδες Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και παιδιά, σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά κατά τη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων που είναι σε εξέλιξη κοντά στο φράχτη (ασφαλείας) της Γάζας. Ζητούμε από όλες τις πλευρές να ενεργήσουμε με τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθούν και άλλες απώλειες ανθρώπινων ζωών” τόνισε σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Έκκληση για «αυτοσυγκράτηση» απηύθυνε και η γερμανική κυβέρνηση, αναφερόμενη στις βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν στην Λωρίδα της Γάζας με αφορμή την μετακίνηση, της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Τόνισε δε ότι η θέση του Βερολίνου, όπως και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με το καθεστώς της πόλης της Ιερουσαλήμ, παραμένει σταθερή.

«Το άνοιγμα της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ δεν πρέπει να αποτελεί αφορμή για βία. Σε μια τέτοια μέρα όπως η σημερινή καλούμε όλους να αποφύγουν την κατάχρηση του δικαιώματος για ειρηνική έκφραση άποψης. Ταυτόχρόνα πρέπει το Ισραήλ να τηρήσει την αρχή της αναλογικότητας στη λήψη μέτρων προστασίας», δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία ‘Αντεμπαρ και πρόσθεσε ότι «η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί, όπως και η ΕΕ, να έχει την πεποίθηση ότι στην διαμάχη για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ μπορεί να υπάρξει μόνο μία αμοιβαία αποδεκτή λύση έπειτα από διαπραγμάτευση».

Η κυρία ‘Αντεμπαρ διευκρίνισε ακόμη ότι κανένας εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δεν συμμετείχε στην δεξίωση που παρέθεσε ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου την Κυριακή το βράδυ, με αφορμή την μετακίνηση της αμερικανικής πρεσβείας. «Η γερμανική κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να μην κάνει οτιδήποτε θα μπορούσε να προκαλέσει αμφιβολίες για την θέση της σε ό,τι αφορά το διεθνές δίκαιο σε σχετικά με το καθεστώς της πόλης της Ιερουσαλήμ», τόνισε.

Και η Γαλλία απηύθυνε σήμερα έκκληση «στο σύνολο των πρωταγωνιστών» να προλάβουν «μια νέα όξυνση» στη Μέση Ανατολή μετά τον θάνατο τουλάχιστον 41 Παλαιστινίων κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον των εγκαινίων της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.

«Την ώρα που οι εντάσεις στο πεδίο έχουν αναζωπυρωθεί (…) η Γαλλία απευθύνει έκκληση στο σύνολο των πρωταγωνιστών να επιδείξουν υπευθυνότητα προκειμένου να προληφθεί μια νέα όξυνση» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λεντριάν.

Η βρετανική κυβέρνηση εκφράζει ανησυχίες για τις πληροφορίες περί βίας στα σύνορα με τη Γάζα, επισήμανε ένας εκπρόσωπος τύπου της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι σήμερα, απευθύνοντας έκκληση για αυτοσυγκράτηση. «Ανησυχούμε για τις πληροφορίες περί βίας και απώλειας ζωών στη Γάζα. Προτρέπουμε να επικρατήσει ηρεμία και αυτοσυγκράτηση ώστε να αποφευχθούν ενέργειες καταστροφικές για τις ειρηνευτικές προσπάθειες» είπε στους δημοσιογράφους.

«Η Βρετανία παραμένει σθεναρά δεσμευμένη στη λύση των δύο κρατών με την Ιερουσαλήμ ως κοινή πρωτεύουσα».

Πηγή φωτο: AFP, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ