Γαλλική οργή κατά του Τραμπ για το Μπατακλάν

Το κλίμα στις γαλλοαμερικανικές σχέσεις θα παρέμενε ανέφελο, εάν ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έκανε δηλώσεις ενώπιον εκπροσώπων από το πανίσχυρο λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής NRA, υποστηρίζοντας ότι ο φόρος αίματος στις τρομοκρατικές επιθέσεις των Παρισίων το Νοέμβριο του 2015, δεν θα ήταν τόσο μεγάλος, εάν κάποιοι πυροβολούσαν τους δράστες. «Κανείς στο Παρίσι δεν φέρει όπλα, και από την άλλη όλοι θυμούνται τα 130 θύματα» ήταν η ακριβής αποστροφή Τραμπ, που προκάλεσε την οργίλη απάντηση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών και όχι μόνο.

«Επαίσχυντη και ανάρμοστη»

Η Ένωση Οικογενειών και Θυμάτων του Μπατακλάν ήταν η πρώτη που αντέδρασε καταδικάζοντας τη συμπεριφορά του Αμερικανού προέδρου που τόλμησε να χρησιμοποιήσει την τραγωδία προκειμένου να υποστηρίξει τις θέσεις του υπέρ της οπλοκατοχής. Συμπεριφορά «επαίσχυντη», «ανάρμοστη» και «άσεμνη» δήλωσε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της ένωσης.

Οι δε εικόνες ενός Τράμπ να μιμείται με ποιόν τρόπο οι τζιχαντιστές σκότωναν τον έναν μετά τον άλλον τα θύματα κάνοντας με τα δάχτυλά του πως πυροβλεί, έχει ιδιαίτερα εξοργίσει. Οι οικογένειες των θυμάτων μιλούν για «καραγκιοζιλίκια», ο δε Εμμανουέλ Ντομενάκ, επιζήσας τρομοκρατικής επίθεσης, έγραψε με twitt προς τον πρόεδρο: «Αγαπητέ Τράμπ, άντε χάσου» και μέσα σε παρένθεση «μπορείς να χρησιμοποιήσεις όπλο, εάν θέλεις».

Οργισμένος και ο Φρανσουά Ολάντ

Ευρισκόμενο υπό την πίεση των αντιδράσεων των θυμάτων το υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε με τη σειρά του εκφράζοντας μέσω γραπτής ανακοίνωσης εκφράζοντας «την απόλυτη αποδοκιμασία του» για τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τράμπ ζητώντας «σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων». Η εκπρόσωπος του υπουργείου Ανιές Βον ντερ Μιλ, δήλωσε ότι η Γαλλία «είναι υπερήφανη για την αυστηρή ρύθμιση της οπλοκατοχής, οι στατιστικές για τα θύματα από πυροβόλα όπλα επιβεβαιώνουν την επιλογή αυτή».

Είναι πολλές οι αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου ανάμεσα στις οποίες και αυτή του Φρανσουά Ολάντ: «Τα επαίσχυντα λόγια και οι απορριπτέες κινήσεις του Ντόναλντ Τράμπ δείχνουν τι ακριβώς σκέπτεται για τη Γαλλία και τις αξίες της» έγραψε στο twitter.

Πηγή Πληροφοριών: DW

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ