“Πόλεμος” Τραμπ – Ερντογάν: Απειλεί να μπλοκάρει την πώληση F-35 στην Τουρκία

Ουάσινγκτον, του Θανάση Τσίτσα

Είναι τρίτη φόρα, μέσα σε δύο χρόνια, που το Κογκρέσο προσπαθεί να εμποδίσει την συμφωνία για την πώληση των F-35 στην Τουρκία και είναι η πιο σοβαρή νομοθετική απειλή βουλευτών και γερουσιαστών για το πάγωμα της παράδοσης των πολεμικών αεροσκαφών F-35 .

Στην ουσία, η Ουάσινγκτον άπαντα με εκβιασμό στους εκβιασμούς της Άγκυρας που ζητά ανταλλάγματα για να μην προβεί στην αγορά τoυ ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, όπως, μεταξύ άλλων, την παράδοση των ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, την ώρα που η Τουρκία πιστή στην «διπλωματία των ομήρων» συνεχίζει την κράτηση στις τουρκικές φυλακές του Αμερικανού πάστορα Α. Μπράνσον χρησιμοποιώντας τον ως πιόνι στις πολιτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Οι Αμερικανοί γερουσιαστές και βουλευτές που πρωτοστατούν στην μη παράδοση των αεροσκαφών F -35 στην Τουρκία, έχουν ξιφουλκήσει εναντίον του Ερντογάν υποστηρίζοντας με δημόσιες δηλώσεις τους ότι οι στρατηγικές αποφάσεις της Τουρκίας απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τα συμφέροντα των ΗΠΑ κι ενίοτε έρχονται σε ευθεία αντίθεση με αυτά», κάτι που καθιστά τη μεταφορά της τεχνολογίας και των προηγμένων δυνατοτήτων του F-35 στο καθεστώς του Ερντογάν ολοένα και πιο ριψοκίνδυνο.

Για να μην υπάρχουν όμως παρερμηνείες, το σχέδιο του αμυντικού προϋπολογισμού που κατατέθηκε την Παρασκευή στο Κογκρέσο απέχει πολύ ακόμη στο για να γίνει νόμος των ΗΠΑ, καθώς η τελική μορφή του σχεδίου θα είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο νομοθετικών σωμάτων, ενός, δηλαδή, σκληρού μπρα ντε φερ με άγνωστη κατάληξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Άμυνας, Τζέιμς Μάτις, πρόσφατα έχει πιέσει στο να δοθεί “άδεια” και να υπάρχουν “εξαιρέσεις” για μια σειρά από χώρες, όπως η Τουρκία στο να αγοράσουν τελικά ρωσικά όπλα ενώ την ίδια ώρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει ζητήσει περισσότερο χρόνο για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ