Mήνυμα των ΗΠΑ στη Ρωσία για την Ουκρανία

Mήνυμα των ΗΠΑ στη Ρωσία για την Ουκρανία

 

Η Ρωσία πρέπει να σεβαστεί την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας και πρέπει να είναι «πολύ προσεκτική» στις κρίσεις της έναντι στη γειτονική της χώρα, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι.

«Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε τώρα είναι να μην εμπλακούμε σε μία παλιά, ψυχροπολεμικού τύπου αντιπαράθεση», ανέφερε ο Κέρι στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC. «Δεν ψάχνουμε μια αντιπαράθεση αλλά ξεκαθαρίζουμε ότι κάθε χώρα πρέπει να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα. . . της Ουκρανίας. Η Ρωσία έχει πει ότι θα το κάνει αυτό και πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό η Ρωσία να τηρήσει το λόγο της».

Εν τω μεταξύ ο Λευκός Οίκος αντέδρασε στην απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να θέσει σε επιφυλακή τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις που βρίσκονται κοντά στην Ουκρανία καλώντας τους «εξωτερικούς παράγοντες» σε αυτήν την περιοχή να σεβαστούν την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, τόνισε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειες της ηγεσίας της Ουκρανίας ώστε να σχηματιστεί μία κυβέρνηση με ευρύ συνασπισμό με το να συμμετέχουν σε αυτή πολλά κόμματα.

«Παροτρύνουμε τους εξωτερικούς παράγοντες στην περιοχή να σεβαστούν την κυριαρχία της Ουκρανίας και την εδαφική της ακεραιότητα, να σταματήσουν την προκλητική ρητορική και τις (προκλητικές) ενέργειες, να υποστηρίξουν μεταβατικές κυβερνητικές δομές που έχουν εγκαθιδρυθεί με δημοκρατικές διαδικασίες και να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους προς όφελος της ενότητας, της ειρήνης και μιας πορείας προς τα εμπρός με όσο», υπογράμμισε ο Έρνεστ.

Κατέληξε με το ότι η Ουάσιγκτον θέλει «να υπενθυμίσει σε όλες τις κυβερνήσεις τις πολιτικές τους δεσμεύσεις για διαφάνεια όσον αφορά τις στρατιωτικές τους δραστηριότητες» με βάση τις διεθνείς τους υποχρεώσεις για τη διασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ευρωατλαντική περιοχή.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ